Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Király Dávid: folkmetáltól a dudaszóig
Király Dávid: folkmetáltól a dudaszóig Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. március 18.
ImageKirály Dávidra a Fölszállott a páva című műsorban figyelt fel a hazai közönség. A székesfehérvári fiatalember a népzenei és néptánc tehetségkutató versenyben megmutatta, hogy a népzene, s azon belül a dudaszó milyen gyönyörűséges muzsikát jelent a magyar fülnek.

 

 

Ma már többnyire eredeti, a népzenegyűjtőktől ránk maradt felvételekről tanulok. Digitalizált fonográfhengerek, gramofonlemezek, magnetofon szalagok hol tisztább, hol alig hallható recsegős felvételeiről. Ha az ember füle rááll ezekre, arannyá változnak.” - kezdte beszámolóját Király Dávid.

A Fölszállott a pávában nyújtott produkcióját ezen a linken megnézhetitek.

Dávid nemrég a mohácsi nemzetközi dudás találkozón is részt vett (idén harmadik alkalommal). E programra először egy dudás barátja vitte el, s azóta is visszajár (mondhatni hazajár), hogy évről évre találkozzon azokkal, akikkel összeköti a dudazene szeretete.

E rendezvényre főként a Kárpát-medence környékéről érkeznek zenészek: Horvátországból, Szerbiából, Bulgáriából, Észak-Macedóniából, de mindig van egy-két Nyugat-Európai dudás is. Eddig okszitán (Franciaország), galíciai (Spanyolország), német és osztrák dudásokkal találkozott.

Barátaival napközben több helyszínen adott ízelítőt az egyes népek dudakultúrájából, de az igazi élményt mindig az esti mulatozás jelenti a közös szálláson. Itt egymásnak játszanak, kipróbálják egymás hangszereit, eszmecseréket folytatnak, ötleteket merítenek egymástól.

Ez pedig azért is fontos, mert a duda jelenleg egyetlen korosztály körében sem mondható „elterjedtnek”. Dávid szerint ma Magyarországon nagyjából 40 olyan dudás lehet, akik képesek színpadon minőségi dudazenét bemutatni, és rajtuk kívül további 150 ember, aki dudál valamilyen szinten, vagy dudált régen, vagy van dudája, de nem használja, csak mondjuk úgy, hogy rajta kívül kevesen élvezik.

Mi a dudálást már nem a hagyományos módon tanultuk, hanem a „revival” mozgalom keretei között oktatóktól, hangfelvételekről.” – mesélte – „Az első oktatók persze olyan zenészek voltak, akik találkoztak azzal a még élő néhány autentikus mesterrel, akik eredeti falusi vagy pásztorközegben nőttek föl, a népzenét az anyatejjel szívták magukba, és a hangszerjátékot apjuktól vagy a közösség valamely tagjától sajátították el. Többnyire idős emberekre kell gondolni, akiknek a zenei játéka már megkopott, mire az említett oktatók úgymond felfedezték őket, ezért ez már nem tekinthető hagyományos átadásnak.”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/03/16/kiraly-david-folkmetaltol-a-dudaszoig/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >