Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Szórakozóhelyek és előadóművészek fogtak össze a biztonságért
Szórakozóhelyek és előadóművészek fogtak össze a biztonságért Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2019. március 20.
ImageA drogprevenció és a biztonságos szórakozás a két fő célja az új székesfehérvári egyesületnek. A hatóságokkal is együttműködő Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete előadóművészeket és szórakozóhelyeket is vár tagjai közé. Az új szervezet egy saját minősítési rendszert alakított ki, amely egyfajta védjegyként szolgál, és jelöli a Biztonságos Szórakozóhelyeket.

 

 

Három klub fogott össze a fehérvári fiatalok kábítószermentes, biztonságos szórakozásáért. A FEZEN Klub, a Petőfi Kultúrtanszék és a Paraba által alapított Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének kiemelt célja a drogprevenció és a biztonságos szórakozás megvalósítása. Ehhez a rendőrség és a katasztrófavédelem szakembereinek segítségével kidolgoztak egy 13 pontos minősítési rendszert, és azok a szórakozóhelyek, akik mindegyik pontnak megfelelnek, viselhetik a „Biztonságos Szórakozóhely" minősítést és az ezt jelképező egyedi emblémát.

„A védjegy, ha százszázalékos garanciát nem is tud nyújtani, de egy olyan erős szűrőt igen, ami mindenképpen visszaszorítja a kábítószer-fogyasztást." – mondta el Kovács Antal, a FEZEN és a Petőfi Kultúrtanszék főszervezője. Hozzátette, nem a fogyasztók büntetése a cél, azt szeretnék elérni a szigorú feltételrendszer segítségével, hogy a csatlakozó szórakozóhelyeken és környékén egyáltalán ne lehessen kábítószerhez jutni.

„Nem razziákat és ellenőrzött szórakozást jelent ez az együttműködés.” – emelte ki Kovács Zsolt rendőr ezredes, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vezetője, de a drogprevenció és a biztonságos szórakozás megteremtése olyan célok, amikhez a rendőrség is megad minden fontos segítséget.

Ugyanígy fogalmazott Farkas-Bozsik Gábor, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség alezredese, aki elmondta: a jelenlegi szabályozások is megfelelő biztonságot nyújthatnak, de minden szabály csak annyit ér, amennyit betartanak belőle. Így üdvözlendő, hogy a csatlakozó szórakozóhelyek önként még az érvényben lévőnél is szigorúbb feltételeket támasztanak magukkal szemben, és az ellenőrzések számát is sűrítik.

Az alapító klubok képviseletében Steininger Antal, a Paraba tulajdonosa hozzátette: a minősítőrendszer szabályai mellett előadássorozattal is szeretnék elősegíteni a kábítószerfogyasztás visszaszorítását. A nappali időszakra tervezett, akár családosan is látogatható programokon szakemberekkel közösen tartanának beszélgetéseket a drogprevenció témakörében.

Tóth Dániel – Pixa
az előadókat képviseli az Egyesületben. Mint mondta, ők vannak közvetlen kapcsolatban a fiatalokkal és ezt az ismertséget arra szeretné használni, hogy követendő, pozitív példát mutasson. Egyetértve a drogprevenciós és egyéb biztonsági célkitűzésekkel, a „Biztonságos Szórakozóhely” védjegy fiatalokkal való megismertetésében szeretne elsősorban segíteni. 

A szórakozóhelyeknek szóló feltételrendszer mellett az egyesület közvetlenül is szeretné megszólítani a legveszélyeztetettebb, 18 év alatti korosztályt, ezért előadókkal és a hatóság szakembereinek közreműködésével a fehérvári középiskolákban is tervezik drogprevenciós programok megvalósítását. Az egyesület nyitott, így szívesen várnak minden szórakozóhelyet, rendezvényt szervező klubot, aki egyetért az egyesület céljaival. 


A „Biztonságos Szórakozóhely” védjegy:

  1. Együttműködés a hatóságok által lefolytatott eljárások során, munkájuk segítése, folyamatosan kapcsolattartás.
  2. Házirend alkalmazása, összhangban a hatályos jogszabályokkal (23/2011. (III.8.) Korm. rendelet). A házirend közzététele a helyszínen és online.
  3. Az értékesített étel- és italáru származásának, összetevőinek 100%-os követhetősége.
  4. Fémdetektor alkalmazása a beléptetésnél.
  5. A rendezvény ideje alatt 100 vendégenként min. 1 fő biztonsági őr alkalmazása.
  6. Minimum négyzónás, interneteléréssel rendelkező kamerarendszer üzemeltetése.
  7. Megkülönböztető jelzés használata (karszalag, jegy) a 18 év alatti vendégeknél.
  8. A befogadóképességtől függetlenül olyan beléptető rendszer alkalmazása, amely bármely pillanatban alkalmas a létesítményben tartózkodó létszám pontos megjelenítésére.
  9. Valamennyi szabadba nyíló, menekülés szempontjából figyelembe vehető ajtó a menekülés irányába nyíljon és pánikzárral legyen felszerelve.
  10. A menekülésre figyelembe vehető kijáratok felett mindenhol saját akkumulátorral rendelkező, világító kivitelű biztonsági jelzés legyen.
  11. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat követelményei szerint meghatározott tűzoltó készülék darabszám felett, a szabadba vezető kijáratok mellett kerüljön elhelyezésre egy-egy tűzoltó készülék.
  12. A teljes személyzet részesüljön félévente egy alkalommal tűzvédelmi oktatásban és a tűzriadó terv gyakorlása is féléves időközönként történjen meg.
  13. Évente egy drogprevencióval kapcsolatos esemény megtartása.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >