Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Széna Téri Általános Iskola vendégei ismerkedtek Székesfehérvárral
A Széna Téri Általános Iskola vendégei ismerkedtek Székesfehérvárral Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. május 01.
A Nemzeti Emlékhely, a Királykút Emlékház, a pákozdi Katonai Emlékpark, a Városháza és a Parlament szerepelnek úti célként a Széna Téri Általános Iskola gyergyószentmiklósi vendégdiákjainak tervei között. Az ötnapos program alatt a Fogarasy Mihály Általános Iskola hetedik osztályos tanulóiból álló, 14 fős csoport elsőként a Nemzeti Emlékhelyet nézte meg.

 

 

Régre, egészen pontosan hat évre nyúlik már vissza a Széna Téri Általános Iskola és a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola testvériskolai kapcsolata, akik a Határtalanul Program keretében látogattak már el több alkalommal egymás intézményeibe. Idén az ötnapos viszontlátogatásra az erdélyi diákok érkeztek városunkba.

A program során első nap a Széna Téri Általános Iskolában indult, ahol a hetedikesek a fehérvári diákok órarend szerinti óráin vehettek részt, majd az útjuk közösen a Nemzeti Emlékhelyhez vezetett, ahol Kulcsár Mihály régész, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója kalauzolta őket végig, és tartott egy rögtönzött történelemórát Székesfehérvár múltjáról. A diákok koszorút helyeztek el a Gyergyói Emlékparkban is.

A hosszú és érdekes nap programjai a Városháza Dísztermében értek véget, ahol Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka fogadta a diákokat. Önkormányzati képviselőként neki is aktív szerepe volt a két intézmény közötti kapcsolatfelvételben, és örül, hogy a testvériskolák közötti kapocs minden egyes látogatással tovább erősödik.

Mint mondta: „Székesfehérvárnak nagyon fontos, hogy ne csak hivatalos úton, hanem a civil szervezeteken, oktatási intézményeken keresztül és baráti társaságok révén is fenntartsa Gyergyószentmiklóssal a jó kapcsolatot. Az ilyen és ehhez hasonló események nagy jelentőséggel bírnak annak érdekében, hogy megismerjük egymás életét, mindennapjait, valamint népszokásait. Célunk, hogy a jövőben is barátokként érkezzenek Székesfehérvárra a gyergyószentmiklósiak és tovább erősödjön híd a magyarság és a határon túli magyarság között, melyekhez ti, fiatalok vagytok a kulcs."

Hazautazás előtt a diákok kedden ellátogatnak Budapestre, ahol megnézik a Parlamentet is.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >