Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Te megpróbálnád egyedül lefutni az Ultrabalatont?
Te megpróbálnád egyedül lefutni az Ultrabalatont? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. május 22.
Vajon mi késztet valakit arra, hogy egyedül nekivágjon az UB-nak és akár 28-32 órán át fusson, fusson és fusson? Még váltóban is nehéz ez a próba, nemhogy egyedül megkerülni a Balatont… Székesfehérvárról mégis több mint fél tucatnyian vállalkoztak rá!

 

 

Idén tizenharmadik alkalommal rajtolt el az Ultrabalaton. 2017-ben körülbelül kétszázan egyedül teljesítették a próbát, a többiek pedig – körülbelül ezer csapat - váltóban, Aligától Aligáig. Tavaly 1300 csapat és 214 egyéni futó ugrott neki a 221 kilométeres távnak. Idén összesen több, mint 13.000 ember állt a rajthoz.

Székesfehérvárról többen is késztetést éreztek arra, hogy dacoljanak a természet erőivel (legyen szó forró napsütésről vagy vacogtató hidegről esővel megspékelve), és leküzdve félelmeiket, korlátaikat, a fáradtságot, a testi-szellemi fájdalmat - egyedül róják a kilométereket a magyar tenger körül. A bátor, elszánt futók közül nem hiányozhatott Székesfehérvár egyik futónagykövete, Vízer Dániel sem.

 

A Fehérvári Futótűz SE alapító tagjának / elnökének idén nem volt ideális – a sport szempontjából – a felkészülése, mivel egyéves gyermeke, Luca egyre több időt és energiát igényel, a fehérvári fiatalember pedig – jó férj és apa lévén – igyekszik szabadideje nagy részét a családjával tölteni, mert fontos számára, hogy egyensúlyban legyen a család-hobbi-munka hármasa.

Dániel először 2015-ben barátjával, Cseke Ferenccel futotta körbe párban a Balatont, azóta viszont egyéniben indul. Tavaly sikerült megkerülnie tavat, idén sajnos 132,5 km-nél, Lellénél fel kellett adnia a versenyt.

Nagyon fáztam.” – mesélte – „Rajtam volt már minden ruhám, és tudtam, hogy még legalább 5 órán át esni fog. (Így is történt). Meg is égtem délelőtt, mert akkor meg tűzött a nap. Lehet, hogy ez is picit kivett belőlem, illetve jobban kifárasztott a meleg, ami a verseny közepét jellemezte. Ilyen melegre nem számítottam. Persze, ez nem vette el a kedvemet az UB-től és jövőre újra indulni fogok. Még nem tudom, mi mindent fogok másképp csinálni a felkészülés és a verseny alatt, Jó pár dolog itt van a fejemben, majd össze kell írnom pontosan. Az biztos, hogy nagyobb kontroll kell, pontosabb terv, tudatosabb edzésmunka.”

 

 

Dániel elégedett a szervezéssel és külön örült annak, hogy végre nem lökték fel a kerékpárosok éjjel. Idén egyedül ment, segítő nélkül. Korábban Marcsinkó Péter kísérte kerékpáron.

Városunk futónagykövete egyébként 2012 augusztusában kezdett el futni. Remek kikapcsolódásnak, stresszkezelésnek, terápiának és „bulinak” tartja ezt a sportot. Sokszor barátaival tesz meg hosszabb távokat, mert jobban élvezi ezeket az alkalmakat, mint régebben az asztal melletti borozgatást. És még másnapos sem lesz tőle. Talán nem véletlen, hogy a legtöbb közeli barátja futó.

Eddigi „próbái” közül a legbüszkébb a tavalyi sikeres Ultrabalatonra, de háromszor is futott már száz kilométeres versenyen, kipróbálta a hat és a tizenkét órás kihívásokat, a "Balaton Szupermaraton" négynapos Balaton kerülő versenyén pedig idén ötödjére ért sikeresen a célba.

 

 „Az Ultrabalaton abból a szempontból más verseny, mint a többi, hogy jóval tovább tart, tehát mindenképp érdemes olyan szimulációt csinálni vagy teszt versenyt, ahol az ember megszokja, hogy 28-32 órát fenn van, és mozgásban van.” – tanácsolja azoknak, akik tervezik, hogy jövőre megmérettetik magukat az UB-n – „Minden szervezet máshogy reagálja le ezt az igénybevételt. Ki kell magadat ismerni, tudni, hogy a jelentkező problémára mi a legjobb megoldás. Egy ilyen versenyen mindig jön valami nehézség. Meg kell tanulni kezelni ezeket. Fontos még, hogy semmilyen időterve ne legyen senkinek – akár egyedül, akár csapatban megy -, csak ha már indult hasonló versenyen. És fontos arra is gondolni, hogy az időjárás nagyon kiszámíthatatlan május közepén. Igencsak meg tudja lepni az embert – ahogyan most is tette.”

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/05/18/te-megprobalnad-egyedul-lefutni-az-ultrabalatont/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >