Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow Új "sapkát" kap a pátkai templom
Új "sapkát" kap a pátkai templom Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2019. május 23.
Magyarország kormányának 2018-as döntése alapján a Székesfehérvári Egyházmegye 45 plébániája 640 milliós forintos támogatásban részesül - a Katolikus Szeretetszolgálattal közösen -, összesen 66 projektre.

 

A beruházások keretében a 200 éves pátkai Szent Anna római katolikus templom elavult, szabvány palafedéssel készült tetőhéjazatának cseréje is megvalósul az épülethez jobban illő hagyományos égetett cserépfedéssel. A projektet sajtótájékoztató keretében mutatták be a székesfehérvári püspökségen.

 
- Nagyon fontos számunkra, hogy a nagy történelmi múlttal rendelkező egyházi ingatlanok állagának jelentős romlását megállítsuk. - mondta Spányi Antal megyéspüspök, aki hozzátette, hogy a kormány nagylelkű döntése tette lehetővé ennek a projektnek a kibontakozását, mert meghallotta és támogatta azokat a kéréseket, amelyeket a közösségek juttattak el hozzá ebben a tárgykörben.
 
A pátkai beruházást kezdettől fogva támogatta Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, aki a részletekről szólva kiemelte, hogy a pályázati kiírások, a nemzeti forrás azért is születhetett meg, mert a kormány számára fontos volt a vidékfejlesztés és az egyházépítés. - Pátka kapcsán egy 20 milliós, igencsak időszerű beruházásról számolhattunk most be püspök atyával közösen, ami szemlélteti, hogy ez legalább olyan fontos, mint Válban megyénk egyik legnagyobb temploma, vagy Lovasberényben a helyi templom, amely jóval meghaladja a közösség méretét. Ez csak a megújulási folyamat kezdő lépése, ugyanis a toronyra is sor kerül a későbbiek folyamán, egy külső homlokzati felújítás tekintetében. Ettől azt reméljük, hogy hatására a belső is megújul, s egyre több hívő tud templomba járni. - mondta Tessely Zoltán.
 
Pásztor József, a Fidesz helyi csoportjának elnöke, aki a felújítás érdekében közbenjárt a körzet országgyűlési képviselőjénél, miniszterelnöki biztosánál, nagy örömmel üdvözölte a projekt megvalósulását, egyúttal megköszönte Tessely Zoltánnak azt a nagyon komoly segítséget, amely által sikerült a kormány támogatását elnyerni.

 

 
< Előző   Következő >