Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Virágba borul Székesfehérvár!
Virágba borul Székesfehérvár! Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. május 24.
A 25 éves múltra visszatekintő, Kanada által életre hívott Communities in Bloom, azaz Virágos közösségek nemzetközi versenyre kapott meghívást Székesfehérvár. Magyarország ezzel először képviselteti magát a rangos megmérettetés „nagyvárosi” kategóriájában.

 

 

A meghívás részleteiről, valamint a versenyről közösen tartott sajtótájékoztatót Isabelle Poupart, Kanada magyarországi nagykövete, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint dr. Bocsi Andrea, a Communities in Bloom európai és magyar képviselője.

A tavalyi évben csatlakozott Magyarország az idén 25 éves Communities in Bloom, azaz Virágos közösségek elnevezésű világverseny nemzetközi kihívásához. 2018-ban kistelepülési kategóriában Tihany, középvárosi kategóriában Szentes mérettette meg magát, bronz-, illetve ezüstérmet, valamint a közösségépítésért járó különdíjat elnyerve. Az idei évben, Mosonmagyaróvár középvárosi meghívása mellett Székesfehérvár nagyvárosi kategóriában méretheti meg magát.

Székesfehérvár részvétele az 1996-os európai virágosítási versenyen, valamint a hazai versenyben hosszú éveken át elért kiemelkedő sikerei alapján kapott meghívást idén a világversenybe, amelynek részleteiről elsőként dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélt: „A versenyre szóló meghívás visszaigazolja sokéves törekvéseinket, amelyek arra irányulnak, hogy minél zöldebb, és virágban, fában gazdagabb város legyünk, valamint visszaigazolja szakembereink áldozatos munkáját is. Megtisztelő, hogy Kanada magyarországi nagykövetével közösen jelenthetjük be azt, hogy Fehérvár meghívást kapott a „Communities in Bloom” nemzetközi versenyre.” – mondta el a polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy a szakmai zsűri is szép, kedves és virágos városnak tartja majd szeretett, közös otthonunkat, Székesfehérvárt. A városvezető hangsúlyozta, nemcsak a versenyen való eredményes részvétel a város virágosításának célja, hiszen az Under2 vállalásával Székesfehérvár elkötelezett a klímavédelem mellett is: „Egy erős gazdasággal rendelkező ipari városban bizony komoly terhelést kap a környezetünk, ezért is olyan fontos, hogy növeljük a zöld arányát, ezért fektettünk energiát a Sóstó rehabilitálására is. A jövő városa zöld kell, hogy legyen és Fehérvár is egyre zöldebb lesz. Buzdítok mindenkit, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez és június elejére virágozzuk fel együtt a városunkat.”

Isabelle Poupart, Kanada magyarországi nagykövete a sajtótájékoztatón magyarul köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy dr. Cser-Palkovics András polgármester meghívására először jár a városban, amely történelmével és hangulatos belvárosával mély benyomást tett rá. Mint mondta, Kanada bővelkedik a természeti adottságokban, lakói mai napig szoros kapcsolatban is vannak a természettel, azonban a Fehérváron tett belvárosi séta alkalmával lenyűgözve látta, hogy milyen erőfeszítéseket tesz az iparáról ismert város a versenyen való sikeres szereplése érdekében. „25 éve azért hívta életre Kanada ezt a megmérettetést, hogy arra sarkallja a résztvevőket, fektessenek nagyobb hangsúlyt környezetük ápolására. Így mindenki nyer, hiszen szebb lesz városuk és a közös munka folyamán épül a közösség is.” – tette hozzá a nagykövet.

A zsűrizés Székesfehérváron június 6-7. között zajlik majd, szigorúan az önkormányzat vezetésével kialakított útvonal szerint, angol nyelven. Két szakember értékeli az azonos kategóriában induló településeket, akik közül egy mindenképpen kanadai származású. Az idei évben a „nagyvárosi” kategória zsűritagjai a kanadai John Lohuis, valamint az amerikai Alex Pearl lesznek, akik mindketten nemzetközileg elismert kertészeti szakemberek.” – adott tájékoztatást dr. Bocsi Andrea, a Communities in Bloom verseny európai és magyarországi képviselője, aki az év kezdete óta dolgozik együtt a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. szakembereivel, Bozai István városgondnokkal és Spanyárné Halász Szilvia főkertésszel. A verseny képviselője elmondta továbbá, hogy az díjkiosztó ünnepséggel egybekötött, szakmai szimpóziumra Kanadában, Yarmouth városában kerül majd sor szeptember 25-28. között, amelyen természetesen a székesfehérvári delegáció és Isabelle Poupart nagykövet is részt vesz majd.

A CIB szervezőbizottsága évente két magazint ad ki, amelyben a résztvevő településeket és a versenyt mutatják be. A frissen elkészült magazin az alábbi linken elérhető, a Székesfehérvárról megjelent cikk, a 12. oldalon olvasható: www.communitiesinbloom.ca/cibmagazine/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >