Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow "Megérkezett" a TE Velencére
"Megérkezett" a TE Velencére Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2019. május 24.
Nagy valószínűséggel Magyarország legkisebb, ugyanakkor legboldogabb egyetemi városává vált május 23-án Velence, ugyanis a tóparti településen - a korábbi KNEB-, illetve ÁSZ-üdülő átépítésével - ezen a napon adták át a Testnevelési Egyetem Vízisport és Rekreációs Központját.

 

 

A következő tanévtől már az egyetem új, festői környezetben található velencei bázisán folyik a jövő vízi- és strandsport-szakembereinek képzése, oktatása. A hivatalos avatóceremónián jelen volt és beszédet mondott Dr. Bódis József oktatásért, valamint Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, továbbá Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Koszti András polgármester és a házigazda intézmény rektora, prof. dr. h.c. Mocsai Lajos.

 
Dr. Szabó Tünde államtitkár köszöntőjében kormányzati célként beszélt a sportinfrastruktúra megújításáról. Hozzátette: ahhoz, hogy a magyar sportolók továbbra is képesek legyenek tartani a világszínvonalat, egyértelműen a hazai sportszakemberképzés és a sporttudomány lehető legmagasabb szintre emelésére van szükség. Az egykori olimpiai ezüstérmes úszó kitért arra is, hogy a megújult velencei épület sorsa jól példázza a felelős kormányzati magatartás fontosságát. Ugyanis még 2008-ban az akkori kormány árverésre akarta bocsátani az ingatlant, a kormányváltást követően azonban felismerték a benne rejlő lehetőségeket.
 
Dr. Bódis József államtitkár hangsúlyozta: a sporttudományok olyan önálló területet alkotnak a tudományos világban, melyek csúcseredményekben tudnak megnyilvánulni, de visszatükröződnek a lakosság általános egészségi állapotában is.
 
Dr. Mocsai Lajos rektor a beruházásról kiemelte: Velencén a vízi sportágak oktatása és szabadtéri (elsősorban a strandon űzhető) labdajátékok kerülnek a középpontba. Rámutatott: a strandröplabda már olimpiai sportág, míg a strandkézilabda és a strandlabdarúgás kandidál arra, hogy ötkarikás szám lehessen. A TE első embere arról is beszélt: a sportközponttal integratív térségi jelenlétre törekednek, együttműködve a környék turisztikai és kulturális életének szereplőivel.
 
Tessely Zoltán országgyűlési képviselő elmondta: jelenleg is zajlik a térségben a Velencei-tó 14 milliárd forintból megvalósuló teljes partfal rekonstrukciója, melynek részeként újjávarázsolják az idén szeptemberben esedékes evezős masters világbajnokságnak otthont adó északi evezős pályát is. A térség fejlesztéseiért is felelős miniszterelnöki biztos azt is bejelentette, hogy elkészült a kormány előterjesztése annak – a látványsportok tao-kedvezményének igénybevételével tervezett – velencei sportuszodának, melynek önerejére a velencei önkormányzat 1.417 milliárd forinttal kandidál.
 
Koszti András, Velence polgármestere minden illetékesnek megköszönte a támogatását, s úgy fogalmazott: az egyetemi jelenlét befektetést jelent a város számára, mivel már nemcsak a turisztika és a kikapcsolódás, hanem a versenysport és az oktatás régiós központja is lehet a település. - Aranybetűkkel íródik be a mai nap városunk történelemkönyvébe, hiszen ezzel a beruházással településünk megjelent Magyarország felsőoktatási térképén, azaz - ahogy azt a megnyitóbeszédében Mocsai Lajos rektor úr is megerősítette - egyetemi várossá lettünk! Köszönöm mindenkinek, aki ehhez hozzájárult! Az egyetem vezetőinek; prof. dr. h.c. Mocsai Lajos rektor úrnak és prof. dr. Genzwein Ferenc kancellár úrnak, akiknek köszönhetően Velence Városa immár 3 éve stratégiai partnere a Testnevelési Egyetemnek, s akik anno elfogadták az ingatlanra vonatkozó javaslatomat, amikor felvetődött a gondolat a most átadott létesítmény megvalósítása kapcsán. Köszönet illeti továbbá a velencei projekteket - így az uszoda megvalósulására irányuló terveinket is - segítő, támogató Tessely Zoltán képviselő urat, valamint a tervezőket és kivitelezőket, akik ezt a minden igényt kielégítő komplexumot megvalósították. - mondta Koszti András polgármester.
 
A Testnevelési Egyetem - a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorciuma által kivitelezett - mintegy 1,3 milliárd forintból megújult központjában 28 szobát és 3 apartmant, összesen 68 férőhelyet alakítottak ki, két 39 négyzetméteres oktatóteremmel és egy 115 négyzetméteres előadóteremmel. Emellett öltözőket, kondicionáló részleget, reggeliző és melegítőkonyhát, valamint egyéb kiszolgáló helyiségeket is kialakítottak. Elkészült egy új, 44 férőhelyes parkoló elektromos autótöltővel, egy csónaktároló építmény, valamint külső sportpályákat is kialakítottak. A központ teljes körű építészeti, gépészeti és elektromos felújításon esett át, új nyílászárókat és homlokzati hőszigetelést kapott, a tetőn pedig napelemes rendszert építettek ki.
 
(Fotó: Igari Balázs)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >