Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tűzzel-Vassal Fesztivál szombaton Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. június 20.
Szombaton rendezik a XVI. Tűzzel-Vassal Fesztivált a Rác utcai Skanzen teljes hosszában. A Fehérvári Kézművesek Egyesületének hagyományos programján a bugylibicska áll a középpontban, számos előadás, bemutató ehhez az eszközhöz kapcsolódik.

 

 

A  fesztivál 10 órakor kezdődik a szerb templom udvarán, majd 17.30 órától tűzugrással és néptáncbemutatóval zárul. Pénteken ismét késkészítő szakmai konferencia előzi meg a fesztivált. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be a Kézművesek Házában.

Ötvennél is több késes szakember érkezik a június 22-i, szombati Tűzzel-Vassal Fesztiválra, jönnek az ország minden pontjáról, illetve Ukrajnából, Csehországból és Szlovákiából is. Újra életre kel a Rác utcai Skanzen, ahol nyitott portákkal és az utca teljes hosszában kézműves vásárral várják a vendégeket. A színvonalat jól példázza, hogy a fesztivál és a Kézművesek Háza bekerült a Fejér Megyei Értéktárba.

A fesztivált dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg 10 óra órakor a Szerb Ortodox Templom udvarán – mondta Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke. Két előadást emelt ki: a Rác utca 13. szám alatt 11.00 órakor Szőllösy Gábor számol be a bugylibicska eredetéről, történetéről, majd 12 órától dr. Varró Ágnes néprajzkutató mutatja be a régi palotavárosi iparosokat a Mesterségek dicsérete című előadáson. Ugyanitt közös kiállításon mutatkoznak be az egyesület szakköreinek tagjai.

A Rác utca 15. szám alatt találjuk az Asszonyműhelyt, ahol nőies foglalatosságokat ismerhetünk meg és próbálhatunk ki interaktív módon. Szintén ezen a portán, majd napközben több helyen is várja a gyerekeket Molnár Enikő népi mesemondó.

A templomkertben lesznek a színpadi programok, amelyek között népi kórusmuzsika, népzene, mesés gyermekelőadás és bábelőadás is van. Láthatjuk a Csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrző Egyesület bemutatóját, fellép a háromtagú Doromb együttes, a gyerekeket pedig népi körhintával, népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal szórakoztatják. A fesztivál 17.30 órakor tűzugrással zárul.

Lengyel Magdolna szervező arról beszélt, a résztvevő kézművesek száma 5-6 fővel emelkedett a tavalyi évhez képest. A fesztivál előtti pénteken, június 21-én a Kézművesek Házában késes konferenciát rendeznek, amely országosan egyedülálló szakmai rendezvény. A késekhez, késkészítéshez kapcsolódó előadások lesznek: kiemelkedik a „Kés a zsebben” című előadás, amely a közbiztonsági kérdésekről és a vonatkozó kormányrendeletről szól, illetve bemutatják a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Madaras késkészítő dinasztiát.

Lengyel Magdolna hozzátette: Magyarországon az 1980-as években megszűnt a késes szakképzés, így a konferencia hiánypótlás is arra, hogy a szakma művelői és az érdeklődők találkozzanak, és tapasztalatokat cseréljenek. Szó lesz a magyar bicskáról, mint kiemelt nemzeti értékről és a magyar bicskaformákról.

Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy templomuk szintén nyitva áll a látogatók előtt. A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva, a Tűzzel-Vassal Fesztivál után 18 órától közös koncertet ad a Szent Efrém Férfikórus és VOX Mirabilis Kamarakórus.


A fesztivál díjmentesen látogatható, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >