Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nagyszabású turisztikai fejlesztés a Székesfehérvári Egyházmegyénél
Nagyszabású turisztikai fejlesztés a Székesfehérvári Egyházmegyénél Nyomtatás E-mail
Írta: Székesfehérvári Egyházmegye, Csordás Csilla   
2019. június 24.
Új látogatóközpont, turisztikai fejlesztések, zarándokház építése is szerepel „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében GINOP-7.1.4-16-2016-00006” projektben. A Székesfehérvári Egyházmegye a 2017-ben elnyert másfélmilliárd forintos támogatásból elkezdődött egyes beruházásokat sajtónyilvános eseményen mutatták be.

 

 

A bodajki szentkút eredetlegendája szerint Szent István és Szent Imre herceg, bizonnyal Boldog Gizellával együtt kereste fel a kegyhelyet. Az első magyar király és fia székesfehérvári sírja körül számos csoda történt. A királyi bazilika öt évszázadon keresztül magyar és nemzetközi zarándoklatok állomáshelye volt. Ez a virágzó egyházi központ a török hódoltság után szinte a földdel vált egyenlővé.

A középkori hagyományok újjáélesztésére nemzedékeken keresztül tettek erőfeszítéseket Székesfehérváron. A kitartóan végzett munka és a sok áldozat meghozta gyümölcsét. Szent István király fejereklyéje 1778-ban, Szent Imre ujjának csontereklyéje 1930-ban érkezett vissza a városba. Boldog Gizella ereklyéjét Passau püspöke hozta Székesfehérvárra 2011. szeptember 4-én. Történelmi pillanat volt, amikor közel 1000 év után a királyok városában, ereklyéikben újra egyesült a Magyar Szent Család.

Spányi Antal megyéspüspök célja, hogy Székesfehérvár és Bodajk a Magyar Szent Család tisztelőinek zarándokhelyévé váljon. A zarándokok méltó fogadásához, értékeink bemutatásához szükséges modern infrastruktúra kialakítására a Székesfehérvári Egyházmegye másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében GINOP-7.1.4-16-2016-00006 projektszámmal. A mai sajtótájékoztatón a megyéspüspök elmondta, a projekt célja a Magyar Szent Család tematikus út kialakítása, amely innovatív eszközökkel – elsősorban a vallási és kulturális turisták számára – járul hozzá a keresztény magyar zarándoklatok bölcsőjének megismeréséhez, emellett a család szerepének fontosságát hirdeti. További cél, hogy Székesfehérváron, Bodajkon, Vértessomlón a projekt hatására a középkorban elindult zarándoklatok feléledjenek, és új aktuális tartalommal megtöltött búcsújáró hellyé váljanak elsősorban a családok számára.

Törő Gábor tájékoztatása szerint a 2014-2020-as uniós pályázati ciklusban országosan mintegy 300 milliárd forint jut kulturális fejlesztésekre. Az országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a mostani projektben megvalósul a magyar keresztény kultúra bölcsője, Székesfehérvár, a Magyar Szent Családhoz köthető zarándokhelyek, kegyhelyek, templomok, egyházi épületek fejlesztése. Az új látogatóközpont létrehozása mind-mind a magyar keresztény kultúrát, a nemzeti identitás erősítik, tette hozzá.

Székesfehérvár polgármestere a város közössége nevében köszönetet mondott az egyházmegyének s annak vezetőjének, hogy ezt a pályázatot felvállalta, megvalósítását megkezdte.  Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, jól érzékelhető, hogy milyen fontos beruházásról van szó: a jelentős, 1,5 milliárd forintos költségvetés mellett kiemelkedő a szellemi tartalom, az értékek közvetítése is. Nemcsak a történelmünk értékeiről, a bölcsőről, a múltról szól, hanem a jelenről, a ma kihívásaira adott válaszokról is. Jól jelzi, hogy ennek a közösségnek milyenek a gyökerei, s hogy honnan hova szeretne eljutni. Szól az összefogásról, hiszen itt is több település jelenik meg, azok polgárai, akik szeretettel várják majd a következő években, évtizedekben ideérkező zarándokokat. A polgármester hozzátette, a gazdasági életet tekintve ma a világban az egyik legfontosabb terület a turizmus. A zarándokon keresztül olyan turisták érkeznek majd ebbe a térségbe, akik ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően nem néhány órát, hanem adott esetben több napot töltenek el itt. 

A projekt megvalósulása három települést és hét helyszínt érint. Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója, a projekt vezetője ismertetőjében elmondta, fő helyszín a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpont és Kiállítótér új épülete, a projektben szintén érintett Püspöki Palota szomszédságában. Itt a Püspöki Palotában, hazánk legismertebb copf stílusú épületében egy látogatóútvonal és bemutatótér kialakítását tervezik. További, a projekt keretében megújuló állomások Székesfehérváron az egykori ferences rendház, ahol komplex turisztikai fejlesztésre, valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol akadálymentesítésre kerül sor. Bodajkon a Segítő Szűz Mária-kegytemplomot interaktív eszközökkel szerelik fel, valamint kialakítják a Szent Imre Zarándokházat. Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony-templom mellett a gyermekek örömére Magyar Szent Család mesetér épül. A fenti helyszínek nagy többségén a tervezett fejlesztések megvalósítása már folyamatban van. A tervek szerint jövő év közepére létrejön a Magyar Szent Család tematikus zarándokút.

A sajtótájékoztatót követően a résztvevők megnézték a régi rendházban zajló felújításokat, a Lakatos utcában az épülő látogatóközpontot, majd a bejárás a Püspöki Palota kápolnájában, a leendő látogatóútvonal egyik állomásán ért véget, ahol a Magyar Szent Család ereklyéi láthatóak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >