Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Látogatók százait fogadta a hetedik Fehérvári Egészségpia
Látogatók százait fogadta a hetedik Fehérvári Egészségpia Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. június 24.
Idén is népszerű volt a látogatók körében a Fehérvári Egészségpiac, melyet hetedik alkalommal rendeztek meg a Jancsárkert termelői és biopiacon az egészséges életmód és a korszerű, környezetbarát életvitel népszerűsítésére.

 

 

A szervezők minden évben igyekeznek újdonságot „becsempészni” a programok közé, ennek jegyében először szerveztek pódiumbeszélgetéseket az egészségről, a környezettudatos életmódról. Az Egészségpiacon idén is látogatók százait fogadták.

Már reggel nagy volt a sürgés-forgás a Jancsárkertben, ahol háztáji gazdaságok hagyományos és biotermékeivel, díszes és hasznos kézműves portékákkal várták az érdeklődőket. Ismét szerveztek ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat, életmód- és táplálkozási tanácsadást, meridián tornát, a piaccal szemközti Magma Fitness-Wellness Sportcentrumban pedig nyílt napot tartottak a mozgás népszerűsítésére.

Schultz György ötletgazda, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott: az egészségpiacokon körülbelül kétezer látogatót fogadnak. Az indulás óta felépítettek egy koncepciót, ami azóta is változatlan: az alapot az egészséges, háztáji  ételek és italok fogyasztása jelenti, ezt kiegészítették a mozgással, mint az egészség másik pillérével, majd a családi, háztartási környezetvédelemmel is, hogy a vásárlók a lehető legkevesebb műanyag csomagolóanyagot használják, és kevesebb hulladékot termeljenek.

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok a megnyitón elmondta: 2011-ben kezdődött a város egészségügyi tervének megvalósítása, ehhez jó lehetőséget jelentett, hogy Székesfehérvár alapító tagja volt az Egészséges Városok Szövetségének. A többi tagváros által felhalmozott tudást is összegyűjtve, alkalmazva és továbbfejlesztve építkezett Székesfehérvár. "Óriási segítséget nyújtott az egészségre nevelésben a Humán Szolgáltató Intézet, és sikerült megtalálnunk Keresztúryné Mónika egészségfejlesztőt is, aki jelenleg az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője. Kis stábbal kezdtük a munkát, és rövid idő alatt egészen jó eredményeket értünk el." - foglalta össze az elmúlt évek fejlődését a tanácsnok.

Idén újdonság, hogy negyedórás váltásokban pódiumbeszélgetéseket tartottak az egészségről. Szó volt többek között a gyógygombák hatásáról, a tisztított vízről, a méhkaptárok levegőjének gyógyító hatásáról, a csomagolásmentes vásárlásról, a biozöldség-termesztésről és a biotojás-fogyasztás előnyeiről.

Ősszel ismét újítanak a Jancsárkert rendezvényein. Megszervezik a Fehérvári Családi Életmód Fesztivált, melynek középpontjában a mentális egészség, lelkünk és testünk gondozása áll majd.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >