Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Land-art akció - füvet nyírtak a művészek
Land-art akció - füvet nyírtak a művészek Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 26.

ImageTöbb száz négyzetméternyi területből metszettek ki képzőművészeti alkotásokat tegnap a Land-art akció keretében a kreatív művészek. A Fűnyírók Fesztiválját immár negyedik alkalommal rendezte meg a Bőrgyár Kulturális Egyesület. Az alkotásokról fotódokumentáció is készült, amit – a tervek szerint - diavetítéses formában bemutatnak a Fesztivál ideje alatt, valamint kiállítják a Műhely Kávézóban és a Kirakat Galériában.

A tegnapi fűnyíró akció során igencsak érdekes alkotásokat hoztak létre a művészek a fehérvári „marhalegelőn”. Már kora reggel nekiálltak a munkának, s késő délutánig meg se álltak. A kiírásban az szerepelt, hogy a városi zöld terület témakörét, illetve annak kritikáját használják fel, mint ihletési forrást. Ezt Garami Richárd (a fő szervező) szerint nem mindenki vette komolyan, de a többség az elvárásnak megfelelően teljesített.

Péterfy Dóra móri textilművész például egy szépen stilizált madármotívumot hozott létre, amit előzőleg a kislánya rajzolt meg, s ő egy 30x60 méteres keretbe foglalta. Garami Richárd nagyon izgalmasnak tartja Korompai Péter munkáját, aki a „paradoxon” szót írta le, amely filozófiai kérdéseket is felvet. (A művész feladata általában az, hogy építsen, itt viszont roncsoltak – levágták a füvet…) Tóth Tamás és Sárközi Román budapesti plakátművészek 60-80 méteres „fűplakátokat” készítettek, Németh László egy keresztespókot alkotott, s látható még egy barokkos labirintus is a mezőn.

Garami Richárd és Varga Gábor Farkas „nyirata” egy kis előzmény-feltárásra szorul: az alkotókat tavaly meghívták Amerikába, hogy az ő útmutatásaik alapján nyírják le a művészek a Brooklyni híd alatt a füvet. Ez az elképzelés sajnos nem valósult meg, de azt a mintát, amit oda elképzeltek – a barátság jelét dakota-sziú jellel -, kiállították New York-ban számos fotódokumentációval együtt, most pedig végre fizikálisan is megvalósították. 

Garami Richárd és Kovács Milán este hat órakor emelkedtek a levegőbe fényképező-gépeikkel, hogy a magasból fotózzák le a land-art-os munkákat. (Ahogy mondták: ekkor van surlófény, és olyan árnyék vetül ilyenkor a művekre, hogy sokkal szebben látszanak.) A korábbi években a Fűnyíró Fesztivál fotóit a Bőrgyár épületében állították ki, most viszont a Műhely Kávézóban és a Kirakat Galériában láthatja majd a közönség.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Bánhegyi Viktória  - paradox(on)   |2008-06-03 10:21:58
A második bekezdéshez egy kiegészíés: a feliratban az volt még az
érdekes, hogy Braille-írással készült, ami már önmagában paradox.
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >