Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow "Még jobban fáj a lélek, amelyet saját bűne sebez meg!"
"Még jobban fáj a lélek, amelyet saját bűne sebez meg!" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 11.

ImageA Lourdes-i Szűzanya emléknapja, február 11-e egyben a Betegek Világnapja is. Ahogy XVI. Benedek pápa körlevelében megfogalmazta: „megfelelő alkalom ez arra, hogy elgondolkodjunk a fájdalom értelmén, és felfedezzük keresztényi kötelességeinket, amelyek a szenvedés jelenléte miatt hárulnak ránk.” – A keresztények ezért a mai napon eleget tesznek a Szentatya kérésének. Székesfehérváron a Szent György Kórházban ezekben a percekben is tart az ökumenikus istentisztelet, este pedig Spányi Antal megyés főpásztor mutat be szentmisét a Székesegyházban, s szolgáltatja ki a betegek kenetének szentségét.

Tavaly a Betegek Világnapján a lourdes-i jelenés 150. évfordulójáról is megemlékeztek a hívek. A közös imádkozás a hagyományoknak megfelelően akkor is a Fejér Megyei Szent György Kórház kápolnájában kezdődött ökumenikus istentisztelettel. Korábban Glósz Ervin, az öreghegyi plébános szólt a hívekhez ehelyütt, 2008-ban és idén viszont már utóda, Tornyai Gábor idézte a Szentatya gondolatait, s beszélt arról, hogy a kórházi dolgozók munkája hasonlatos ahhoz, amikor a korabeli emberek odamentek Jézushoz, hogy segítsen nekik.

A Székesfehérvári Egyházmegye legnagyobb eseménye e napon természetesen Spányi Antal szentmiséje a Székesegyházban, amelyet a megyés főpásztor a város papságával koncelebrál. A múlt évben ennek során Spányi Antal felhívta a figyelmet arra, hogy „ebben a hazugságokkal átitatott világban, amely talán minden régebbi kornál is aljasabb” eltorzultak az értékrendek. Nekünk viszont tudnunk kell, hogy az ember akkor a legértékesebb, amikor képes arra, hogy Krisztus keresztjét hordozza.

Félünk a fájdalomtól, a betegségtől. Fáj a lelkünk a másik szenvedése láttán, s még jobban fáj a lélek, amelyet a saját bűne sebez meg! Az egyház bátran szembeszáll a világgal, és szemébe mondja hazugságait. Amíg az ember azt hiszi, hogy van ereje, bátran harcol. De amikor a szenvedés rácsönget, minden megváltozik. A kínok elviseléséhez segítség kell: szükségünk van egy megértő szívre. Hazánkban viszont kórházról kórházra űzik a betegeket, az orvosok menekülnek az országból, s ilyen körülmények között nehéz együttérző egészségügyet találni.

Ha a pénz lesz az úr, nem számít majd az egyén szenvedése, fájdalma, csak a haszon. Ezért is fontos, hogy törődjünk egymással és könnyítsünk a másik terhén. Ezt követően a megyéspüspök a megáldott olajok fölött hálát mondott az Úrnak, s az atyák segítségével kiszolgáltatta a betegek kenetének szentségét. Majd a Mária-szobor előtt a hívekkel együtt imákat énekelt, s a szentmise végén körmenetben emlékeztek meg a lourdes-i jelenés 150. évfordulójáról.

Szűz Mária ugyanis 1858. február 11-én jelent meg először, méghozzá a franciaországi Lourdes mellett egy sziklabarlangban Bernadette Soubirous-nak. A 14 éves lánynak néhány hónap alatt 18 látomása volt, amelyeket a katolikus egyház 1862-en hitelesnek ismert el, őt pedig 1933-ban szentté avatta XI. Pius pápa.

A megyés főpásztor a következő szavakkal várja a híveket 18 órakor a Bazilikába:

"Szeretettel hívom a betegeket és szenvedőket, hogy fájdalmaikat, mint Krisztus keresztjéből rájuk eső részt vállalják és tudatosan ajánlják fel a kereszthordozást engesztelésül magunk és népünk bűneiért."

 
< Előző   Következő >