Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Otthon érzik magukat a világ legjobb atlétái
Otthon érzik magukat a világ legjobb atlétái Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. július 08.
Olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmesek sora vesz részt az idei Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon is. A nagymúltú nemzetközi torna részleteiről, amely új minőséget képvisel a hazai sportesemények világában, dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere és Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke tartottak sajtótájékoztatót.

 

 

A versenyt megelőző napon a felek ünnepélyes keretek között bejelentették, hogy a rendezvény további 1+2 évre biztosan Székesfehérváron marad. A sajtótájékoztatón olyan sztársportolók is részt vettek, mint Christian Coleman, Ramil Guliyev vagy Shaunae Miller-Uibo.

 

Szép lassan a világ atlétikája megtanulja kimondani Székesfehérvár nevét, ugyanis 2014 óta a város ad otthont a magasan jegyzett nagydíjnak, a Gyulai Memorialnak. Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján nem csak a verseny, de az azt jellemző jó hangulat is visszatér a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központba július 9-én, kedden, amikor is elrajtol az egynapos verseny mezőnye. „A nagyon komoly városmarketing érték mellett világszínvonal jellemzi a versenyt és az ide látogató sportolókat, akik példaértékű sportmunkát végeznek. Ezek a sztárok napokig itt vannak, itt edzenek, így a fiatal fehérvári atlétáinknak lehetőségük nyílik találkozni velük, ami a karrierjük szempontjából rendkívül inspiráló. Kívánom nekik, hogy pár év múlva versenyzőként már a startvonalnál találkozzanak!” – mondta a városvezető.

A 2011-ben útjára indult verseny múltjáról, jelenéről és a jövőbeni tervekről Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke beszélt: „Sok mindent érdemes az embernek csinálnia az életében, de szenvedély és tudás nélkül semmit. Köszönjük a városnak azt a tudást és hozzáértést, amellyel megteremtik a rendezvényünk feltételeit. Idén hatodik alkalommal vagyunk Székesfehérváron, de azt gondolom, hogy hetedik, nyolcadik és kilencedik alkalomra is sor kerülhet a városban: itt rendezzük ugyanis jövőre a X., jubileumi Memorialt is.” Ahogy az elnök elmondta, mindamellett, hogy Magyarországon eddig soha nem látott, világszínvonalú sportdömping van idén, mégis július 9-én a Gyulaira figyel majd a világ: „Öt földrész 43 országának, közel 180 atlétája vesz részt a holnapi versenyen, akik közül 46-an olimpiai és világbajnokok.” – mondta Deutsch Péter.

Azt, hogy a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj valóban remek otthonra talált, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a város és a szervezők 1+2 éves megállapodást írtak alá arról, hogy továbbra is Székesfehérváron rendezik a versenyt.

A sajtótájékoztatón – ahogy az már lenni szokott – világklasszis atléták is részt vettek. Elsőként Christian Taylor és Will Claye hármasúgrók álltak az újságírók rendelkezésére. Taylor beszámolt róla, hogy mindig nagy örömmel tér vissza a koronázóvárosba, ugyanis az itt rendezett 2011-es Memorial után nyerte vissza újra az önmagába vetett hitét, amely azután világbajnoki, majd olimpiai sikerek felé repítette. Claye, az alig egy hete megugrott 18,14 méteres eredményéről beszélt, amellyel minden idők harmadik legjobb eredményét ugrotta meg az amerikai, illetve elmondta, hogy továbbra is tervei között szerepel, hogy a távolugrást is a versenyprogramjában tartsa.

A következőkben Kendra Harrison, a 60 méter gáton fedettpályás világbajnoki címet szerző Andrew Pozzi és Grant Holloway világklasszis gátfutók szólaltak meg. Közülük Harrison már jól ismeri a Bregyó-közi pályát, míg a profi karrier előtt álló amerikai Holloway először jár a Gyulain. Az atlétákat példaképeikről és karrierjük kezdetéről kérdezték az ARAK fiatal sportolói, akiknek Keni Harrison elmesélte, versenyek előtt mindig gospellt hallgat, gimnazista korában pedig még szurkolólány és futballista volt, amikor különedzés nélkül elindult élete első atlétika versenyén, ahol második lett. Ekkor nővére támogatására hagyott fel minden más sportággal, és választotta az atlétikát, egy pár új cipőért cserébe. A gátfutók kiemelték, szüleik és testvéreik a példaképeik, akik erejükön felül dolgoztak azért, hogy ők ma az álmaiknak élhessenek, és meghódíthassák a világot.

Végül a 200 méter síkfutáson induló Christian Coleman, Ramil Guliyev, Shaunae Miller-Uibo és Marie Joseé Ta Lou válaszoltak a kérdésekre. Mind a négy atléta elmondta, sokat várnak a fehérvári versenytől, hiszen mindannyian idén először vagy másodszor futnak majd versenykörülmények között. Arra a kérdésre pedig, hogy mi a legnehezebb abban, hogy egész évben úton vannak, egyöntetűen azt válaszolták: legnehezebb a családtól való távolság, és persze legjobban a hazai ízek hiányoznak. Mindezek hiánya azonban csak egy apró áldozat ahhoz, hogy elérjék a maguk elé kitűzött céljaikat.

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj futamait július 9-én, kedden 12.00 órától rendezik a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Centrumban. Az ünnepélyes megnyitó ceremóniára 16.30 órakor, míg a díjátadásra 20.00 órától kerül majd sor. A versenyt az M4 Sport csatorna közvetíti, az egyéni versenyszámok és ugrások online egy dedikált csatornán lesznek követhetők. A versenyről bővebb információ a https://www.gyulaimemorial.hu/ oldalon olvasható.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >