Kezdőlap
A városvezetés válsága - a városirányításhoz többség kell, ami most nincsen meg Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 13.

ImageA tegnapi és a novemberi közgyűlési ülés is azt bizonyította, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város irányításában jelentős problémák vannak, pontosabban: irányítási válságról beszélhetünk! „Ha nincsen kormány, nincsen kormányzás sem. Ha nincsen városirányítás, nincsen városműködés és költségvetés se. A városirányításhoz többség kell, ami most a városvezetés mögött nem látszik.” – mondta ki nyíltan az eddig is tudott, ám sokak által megfogalmazni nem mert tényt Dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető a költségvetési vita során történt felszólalásában.

A költségvetést kidolgozatlansága és „zűrös adatai” miatt sem a Polgári Frakció, sem az SZDSZ nem támogatta. Az SZDSZ állásfoglalásáról tegnap már hírt adtunk olvasóinknak, most pedig következzék a Polgári Frakció véleménye, amelyet Dr. Cser-Palkovics András adott elő a vita során. Beszédéből egyértelműen kitűnik, hogy miért elfogadhatatlan és érthetetlen az előterjesztett javaslat.

„A mostani vitából, ami eddig elhangzott, az derült ki, hogy ez a költségvetés ma biztosan nem kerül elfogadásra.” – kezdte beszédét a frakcióvezető, majd hozzátette: „Anélkül, hogy egyébként az ellenzék megszólalt volna.” Majd megköszönte Brájer Évának, hogy a Polgári Frakció nevében megkérte, hogy az SZDSZ után az MSZP is mondja el az álláspontját. Mert ennek során világosan kiderült, hogy - ha az országos politikából hozzuk a példát -: ha a kormány egy része nem támogatja a benyújtott költségvetést, akkor talán az ellenzéktől mégsem várható el az, hogy ő meg támogassa azt!

Hiszen akkor valami mégiscsak megbicsaklott ebben a rendszerben, valami igencsak nem stimmel! Alapvetően át kellene gondolni a városvezetés kérdését és azt, hogy milyen helyzet teremthető annak érdekében, hogy a város működőképes és irányítható legyen, hogy aztán a költségvetés is elfogadásra kerülhessen.

Image
.

„Ma már a költségvetés kapcsán nincs is igazán miről beszélni, mert nem érdemes.” – fejtette ki Dr. Cser-Palkovics András – „Mert tudjuk, hogy nem lesz költségvetés, aminek javaslatát a Polgári Frakció sem támogatja, mert értelmetlen lenne. Ahogy Égi Tamás, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke is elmondta: a szakbizottságok jelentős része nem tartja elfogadhatónak a költségvetést, szakpolitikai területen sem születtek meg azok a megállapodások, amelyek szükségesek a költségvetés elfogadásához, tehát nincsen értelme tartalmi kérdésekről beszélni.”

A Polgári Frakció szerint egy új helyzet lépett fel: még a beterjesztő koalíció egy része sem támogatja a költségvetést! Dr. Cser Palkovics András– utalva az SZDSZ frakcióvezetőjének, Farkas Lászlónak felszólalására, amelyben elmondta, hogy 19 éves közgyűlési tapasztalata alatt még nem fordult elő, hogy ilyen súlyos problémák lépjenek fel a költségvetés megtárgyalásakor, mint most -, megjegyezte: ő ugyan még nincsen 19 éve a Közgyűlésben, de valami azt súgja neki, hogy korábban sem volt még ilyen helyzet. Mert kiderült, hogy az SZDSZ nem támogatja a költségvetést, tehát azt is mondhatnánk, hogy az ellenzéknek már nincs is dolga!

Emellett viszont úgy gondolják, hogy a város joggal kíváncsi arra, hogy a Polgári Frakció miért nem támogatja a költségvetést – azon túl, hogy a kormány egy része sem áll ki mellette. Több oka van ennek: az elmúlt napokban különböző fórumokon fel lett szólítva a Polgári Frakció a sajtón keresztül, hogy tegyen konkrét javaslatokat. Az elmúlt napok viszont azt bizonyítják, hogy nemcsak az ellenzékre vonatkozik ez a javaslattevési kérés!

A téma kapcsán beszélni kell az országos költségvetés Székesfehérvárra, és az önkormányzati költségvetésre gyakorolt hatásáról. Tudjuk, hogy a normatívák csökkennek, ami sújtja valamennyi önkormányzatot, így Székesfehérvárét is. És ezt nem a Polgári Frakciót alkotó politikai szervezetek szavazták meg a Parlamentben, hanem az MSZP és az SZDSZ, tehát a felelősséget ezeknek a pártoknak kell viselniük! Azt a felelősséget, amely az önkormányzatokat megszorító intézkedések miatt lépnek fel – hogy nagyon súlyos problémák vannak a kötelező feladatok ellátásának tekintetében is! (Abba már ne is merjünk belegondolni, hogy mi történik azokkal a településekkel, amelyeknél nincsen olyan szolgáltató rendszer, mint a nagyvárosoknál…)

Image
.

Az országos költségvetésről még el kell mondani, hogy komoly ellentmondás található benne: az iparűzési adó a legnagyobb kérdés az önkormányzatok életében, és nagyon nehéz február közepén megmondani, hogy év végén pontosan milyen iparűzési adóbevételekkel lehet számolni. De ezt már decemberben is látni lehetett. Ehhez képest az állami költségvetés arra épül az önkormányzati szektor tekintetében, hogy plusz tíz százalékkal nő majd az iparűzési adóbevétel.

Ez egy irreális számként szerepel a költségvetésben! Ez viszont egy törvény, s nem kell hangsúlyozni, hogy a törvénynek a valóságra kellene épülnie egy országban, ha az jogállam és működik is. Hogyha az állami költségvetés tartalmaz egy plusz tíz százalékos iparűzési adóbevételt az önkormányzatoknál, majd utána egyébként azt tapasztaljuk, hogy a benyújtott költségvetésben mínusz 30 %-os iparűzési adóbevétellel számolunk, akkor az öt milliárd forint körüli különbséget jelent, vagyis azt is mondhatnánk, hogy öt milliárd forint körüli ellentmondást takar. Ebből az óriási „különbségből” pedig minden probléma megoldható lenne, nem kéne hitelt sem felvenni.

„Nem azt szeretnénk mondani, hogy 13 milliárd Forintra kell beállítani az iparűzési adót, hanem, hogy ha az állami költségvetést nézzük, a törvényt, akkor ez a beállítás van előírva.” – mondta Dr. Cser-Palkovics András – „És ezt a törvényt nem a jobboldal szavazta meg, nem a Fidesz, hanem az MSZP és az SZDSZ - és itt, köztünk is ül a közgyűlésben olyan, aki az igenre nyomta a gombot a Parlamentben.”

Ez egyébként egy olyan ellentmondás, amely nemcsak Székesfehérváron jelenik meg, hanem valamennyi önkormányzatnál. És ha tudjuk, hogy az állami költségvetéshez majd hozzá fognak nyúlni – mert elengedhetetlenül szükségessé válik -, akkor jó lenne elérni azt, hogy az önkormányzati szektort is reális alapon kezelje a Kormány. Mert, ha nem így teszi, akkor hihetetlen feszültségek és ellentmondások alakulnak ki az önkormányzati szektorban, és természetesen Székesfehérváron is. Erről az ellentmondásról pedig beszélnünk kell, és meg kell tennünk mindent országgyűlési képviselőként is, hogy a Parlamentben e témáról diskurzus folyjon!

 

Image
Fotók:Temesvári Márta

A Polgári Frakciótól az elmúlt napokban többen is megkérdezték, hogy mikor fogalmazzák meg javaslatainkat? Javaslatot viszont csak akkor lehet megfogalmazni, ha ismerhetőek azok az adatok, amelyek a folyamatokat megmutatják, tehát csak felelősséggel lehet megfogalmazni konkrét tennivalókat. A Polgári Frakció kérte a jegyző asszonyt, hogy tájékoztassa őket a lebontott hivatali intézményi költségvetés elemeiről, amely a 2007-es és a 2008-as évre vonatkozik, valamint a 2009-es tervet. Ezt minden képviselőnek meg kell kapnia pártállástól függetlenül ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, mennyire reális a kiadási oldal. Mindezeken túl azért sem fogadható el a költségvetési tervezet, mert irreális! A Polgári Frakció az elmúlt hónapokban különböző tájékoztatókon vett részt: kezdetben 29,5 milliárd Forintos főösszegről indultak, s most már 34,1 milliárdnál „tartanak”. Ha a kettő közötti különbségből levesszük a tervezett hitelt, akkor is nagyon jelentős különbséget kapunk.

„Ha ez így minden héten növekszik, akkor várjuk még néhány hetet, nincsen itt semmi gond, lesz még ebből 38 milliárd forintos bevételi főösszeg is!” – jegyezte meg a Polgári Frakció vezetője a közgyűlésben nagy derültséget okozva, majd hozzátette – „Sajnos azonban ez nem ilyen egyszerű. De érdemes megnézi ezt a részt. Tekintsük meg például az ingatlanhasznosításból számító bevételeket. A Fekete Sas Szállóról köztudomású, hogy mi a Polgári Frakció véleménye. Az eladása nem tudja megoldani a város költségvetési problémáit, nem fog egyetlen forint sem befolyni belőle 2009-ben, az biztos! Helyette inkább arra kéne koncentrálni, hogy milyen lehetőségek vannak, amely sokkal komolyabb és biztosabb bevételt jelentenek!”

És irreális azért is a felvázolt költségvetés, mert nem mondható meg még február közepén, hogy mi fog év közben történni. A Polgári Frakció fontosnak tartja továbbá a Kamarával való egyeztetéseket (amelyek szerintük jó irányba haladnak), s tagjai úgy vélik, meg kell nézni, hogy mi a legjobb hely a fejlesztésekre., s konkrétumokra is szükség van a költségvetésben, mert a fő feladatok egyike, hogy munkahelyeket mentsenek meg Székesfehérváron, amelyhez az önkormányzat segítsége is kell! Végezetül szót kell ejteni a városvezetés válságáról.

„Ha nincsen kormány, nincsen kormányzás sem.” – szögezte le Dr. Cser-Palkovics András – „Ha nincs városirányítás, nincs városműködés és költségvetés sem. A városirányításhoz többség kell, ami most a városvezetés mögött nem látszik.”

Lehetne azt mondani, hogy az esetlegesen többségbe került ellenzék vállaljon plusz feladatokat, és ezáltal felelősséget is a városirányításban, ám az erre vonatkozó lépéseket – az erre irányuló felkérést - először a városvezetésnek kell megtennie! Ehhez természetesen át kell gondolni a személyi kérdéseket, a városvezetésen belüli bizalmi kérdéseket stb, és valódi, átlátható tényadatok is szükségesek ahhoz, hogy valódi, reális költségvetést lehessen alkotni.

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2491&Itemid=1

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >