Kezdőlap arrow Kultúra arrow 1980: Jamaica, Xanadu, Funkytown
1980: Jamaica, Xanadu, Funkytown Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2019. július 18.
1980 nyarával folytatjuk sláger-visszapillantásunkat. Ebben az évben már ömlöttek ránk a máig kultikus 80-as évek "előslágerei", a disco korabeli sztárjainak remek produkciói, elegyítve a pop-rock vonulat dallamos klasszikusaival.

 

 

A június 23-ára datált német slágerlistán az időszak legtöbbet játszott rádiós dala, a máig legalább 100 átdolgozást megélt Sun Of Samaica állt az élen a Goombay Dance Band előadásában. Ekkor ez a nóta már 3 hónapja a csúcson trónolt. Közvetlen "üldözője", s későbbi váltója, az Ottawan D.I.S.C.O. című dala a második, Olivia Newton-John és az ELO Xanadu-ja a harmadik helyen állt.

A dobogó mögött is nagy volt a minőségi tolongás. A negyedik pozíciót a Lipps Inc. Funkytown című klasszikusa, az ötödiket az ABBA egyik utolsó nagy dobása, a The Winner Takes It All foglalta el. Hatodik volt Frank Zappa és a Bobby Brown, hetedik Eruption és a Go Johnny Go, nyolcadik Dr. Hook és a Sexy Eyes.

Éppen csak befért még az első tízbe Sheila & B. Devotion - 2000-ben az Alcazar által Crying At The Discothek címen újraértelmezett- Spacer-e és a Gibson Brothers Que será mi vida című vidám disco nótája. Hja, kérem! Akkoriban még majdnem minden táncolható dal a vidámságot, boldogságot, pozitív életérzést közvetítette. Rég volt, szép volt, de sajnos, elmúlt. Emlékezni azért szabad!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >