Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Csoportos létszámleépítések, gyárbezárások, csökkentett munkaidő... Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 13.

ImageA Workania állásportált üzemeltető cég munkatársai januári kutatásukban azt vizsgálták, milyen változásokat tapasztalhatók a hazai álláspiacon 2009. első hónapjában, az előző év azonos időszakához, valamint a válság kitörését közvetlenül megelőző időszakhoz (2008. szeptemberhez) képest. - Érdekes következtetésekre lehet jutni abból, hogy mennyi és milyen az eltérés a meghirdetett állások és a pályázók számát tekintve.

„Hetek, sőt hónapok óta szinte minden nap újabb tömeges elbocsátásokról hallunk. Mindenkinek van olyan az ismerősi körében, aki „a válság” következtében veszítette el állását.” – nyilatkozta honlapunknak Varga Mihály, a PR Herald Online Szerkesztőségének főszerkesztője - „Csoportos létszámleépítések, gyárbezárások, csökkentett munkaidőben történő termelés, és szektortól függetlenül sok céget érintően a racionalizálás, ami szinte minden esetben létszámcsökkentést jelent, valamint a létszámstop a leggyakrabban hallott szavak mostanában az álláspiacon. Ezzel van tele a média is. Ugyanakkor sok elbocsátás nem is kerül a média nyilvánossága elé. A munkavállalók féltik állásaikat, erősen tartanak attól, hogy nem találnak új munkahelyet.”

A Workania állásportált üzemeltető cég munkatársai ezért januári kutatásukban azt vizsgálták, milyen változásokat tapasztaltak az álláspiacon ez év első hónapjában az előző év azonos időszakához, valamint a válság kitörését közvetlenül megelőző időszakhoz, 2008. szeptemberhez képest: mennyi és milyen az eltérés a meghirdetett állások és a pályázók számát tekintve.

2009 januárjában több mint egyharmadával kevesebb állást hirdettek meg, mint a válság begyűrűzését közvetlenül megelőző szeptember hónapban. Ez azonban nem lineáris csökkenés eredménye – októberben mintegy 5%-kal nőtt az álláshirdetések száma az előző havihoz képest, majd novemberben jelentős csökkenés (34%) volt tapasztalható, amit decemberben újabb 20%-os csökkenés követett, majd januárban újabb, 16%-os növekedés.

Jelentősen és folyamatosan nőtt ugyanakkor az egy hirdetésre jelentkezők száma – januárban átlagosan kétszer-háromszor annyian pályáznak egy állásra, mint 2008. szeptemberben.

A legtöbb állásajánlat az értékesítésben, kereskedelemben dolgozni kívánókat szólítja meg. Kiemelkedően keresettek az informatikai szoftver-szakemberek, valamint a pénzügyi, számviteli, adminisztrációs területen szaktudással rendelkezők. A gépipar, gyártási területek, logisztika, szállítmányozás, ügyféltámogatás, építőipar, ingatlan, egészségügy, szociális szféra – ezek a következő kategóriák a sorban.

Milyen változások figyelhetők meg az álláskeresők aktivitását tekintve 2008. kezdetéhez képest? – tették fel a kérdést a Workania kutatói. Legjelentősebb a növekedés a gépiparban, valamint az építőiparban: 80%-80%-kal többen keresnek állást, mint egy évvel korábban.

A vendéglátóiparban mintegy 60%-kal nőtt az aktív álláskeresők száma. A válság kapcsán szinte legtöbbet emlegetett autóiparban megközelítőleg 50%-kal többen pályáznak aktívan az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Hasonló mértékben – 50-55%-kal nőtt a gyártás, valamint az informatika területén elhelyezkedni, állást változtatni kívánók száma is.

A Workania forrásai szerint a biztonság és védelem területén állást keresők száma mintegy 40%-kal, a kereskedelmi, értékesítési területen állást keresőké több mint 30%-kal nőtt. Hasonló mértékű növekedés figyelhető meg az elektronikai területen állást pályázóknál: 30%. Mintegy 40%-kal többen keresnek időszakos munkát, mint egy évvel ezelőtt.

Nem hivatalos adatok szerint immár több mint 23 ezer ember veszítette el állását 2008. utolsó negyedévében valamint 2009. elején, amit mindenki a begyűrűző válsággal hoz összefüggésbe. Ők is versenybe szállnak a szűkülő munkaerőpiacon a közel harmadával kevesebb meghirdetett állásokért.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >