Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Mire az ellenzék felment a pályára, már vége volt a meccsnek.
Mire az ellenzék felment a pályára, már vége volt a meccsnek. Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 13.

ImageÖngólt rúgott a városvezetés. – A mostani Közgyűlés nemcsak azért számított kuriózumnak, mert ilyen rövid rendes közgyűlésre eddig még soha sem volt példa Székesfehérváron (az ebédszünet egyben már az ülés végét is jelentette!), hanem azért is, mert a költségvetés nem került elfogadásra. „Azt is mondhatnánk, hogy mire az ellenzék felment a pályára, már vége is volt a meccsnek.” – nyilatkozta a sajtónak Dr. Cser-Palkovics András – „Értjük ezt azalatt, hogy viszonylag hamar egyértelművé vált, hogy az MSZP támogatja a Polgármester Úr által beterjesztett költségvetést, az SZDSZ viszont nem.”

Ha pedig a kormánypártok egyike nem támogat egy költségvetést, nem merülhet fel az ellenzék esetében kérdésként, hogy a Polgári Frakció miért nem támogatja azt. Hiszen teljesen világos és egyértelmű, hogy elsősorban az azt benyújtó polgármesternek, és az őt támogató pártoknak kell tudiuk biztosítani a költségvetés elfogadásához szükséges többséget. A felelősség minden estben a polgármestert terheli ezügyben. A városvezetés kérdése persze már egy más téma (és nagyon is átgondolandó!), ám ezt most egyelőre hagyjuk az MSZP-re és az SZDSZ-re…

„Az biztos, hogy mire felmentünk a pályára, azt láttuk, hogy a koalíció önmagát kicselezve öngóllal eldöntötte a mérkőzést.” – mondta a Polgári Frakció vezetője – „És ugyan kifejtettük, hogy érdemben milyen kifogásaink vannak a költségvetéssel kapcsolatban, azért kezdjük mindjárt az MSZP-SZDSZ közötti vélemény-különbséggel.”

 

Image
.

 Miért is nem támogatja a Polgári Farakció a költségvetést? Egyrészt azért, mert úgy értékelik, hogy ha a kormánykoalíció egy része nem támogatja, akkor az ellenzék nem vállalhat felelősséget egy olyan költségvetésért, amiért egyébként azok sem vállalnak, akik erre felhatalmazást kaptak. Másrész itt vannak az országos költségvetésen belüli, önkormányzatokat érintő megszorítások, amikért a felelősséget azoknak a pártoknak kell viselniük, amelyek azt a Parlamentben megszavazták.

A jobboldal ezen belül is egy komoly ellentmondást tapasztal: a törvényben az szerepel, hogy tíz százalékkal fog nőni az önkormányzatok iparűzési adóbevétele. Ehhez képest az a költségvetési rendelet, amit most tárgyalt a közgyűlés, és a mit polgármester – aki igent mondott az országos költségvetésre -, mínusz harminc százalékos adóbevétellel számol, ami öt milliárd forintos ellentmondást mutat. Jogosan tették tehát ezt szóvá a Polgári Frakció tagjai. A másik ok az, hogy bizonyos adatokat nem ismerhettek meg a költségvetési folyamatban. (Ezek hosszú évek óta szinte már „titokként” vannak kezelve!)

A közgyűlés mindig a költségvetés töredékéről vitatkozik. A Polgármesteri Hivatal költségvetése tekintetében például mindig egy szép nagy összeg látható, de, hogy azon belül milyen feladatokra osztják ki, azokat sose tették közzé. A Polgári Frakció kérte, hogy villantsák meg az elemi költségvetést, ami minden tételt tartalmaz, hogy ezen belül tudják majd felmérni, hogy a kiadási oldal tekintetében milyen javaslatokat érdemes megfogalmazni. Ezen adatok hiányában – amit a kormánypártiak is kértek, ami (finoman fogalmazva is) kicsit furcsa, hiszen akkor eddig hogyan alkották meg a költségvetést, ha ezeket az adatokat nem is ismerték?

 

Image
.

Aztán, ami miatt még nem támogatja a Polgári Frakció a költségvetést: mert irreálisnak tartja! Vannak persze objektív okok: nem lehet tudni, hogy a gazdasági válság milyen hatással lesz az adók tekintetében, de olyan tételek jelentek most meg a bevételi oldalon az utolsó hetekben, amelyek egyáltalán nem reálisak! Akik nézték a Közgyűlés televíziós közvetítését – vagy olvasták a Fehérvári Hírek arról szóló részletes beszámolóját -, azok tudják, hogy itt többek között a Fekete Sas Szállóra is gondolhatunk, amely értékesítését a Polgári Frakció mindig is ellenezte, s bizonyos, hogy idén nem is kerül eladásra, mégis szerepel a bevételi oldalon ez az összeg.

Végezetül: a Polgári Frakció hónapok óta sürgeti a gazdaságélénkítő programot, amely elemeivel számolnia kel a költségvetési tervezetnek. Az erre vonatkozó konkrétumokban meg kell állapodni a következő hetekben!

„Úgy érezzük, át kell gondolni a városirányítást.” – mondta Dr. Cser-Palkovics András – „Van egy kormánykoalíció, amiről kérdéses, hogy koalíció-e még?”

Ha létezik még egyáltalán az MSZP-SZDSZ koalíció - akkor is látszik, hogy nincsen többsége a közgyűlésben. Mégis mind a mai napig ez a koalíció alkotja a városvezetést. Ha nincsen mögöttük többség, akkor ez komoly politikai kérdéseket vet fel. Ezért javasolják, hogy induljanak meg az egyeztetések, a város működőképessége érdekében. De ne feledjük: az ellenzék a kormányzati feladatok ellátásáért nem vállalhat felelősséget! A labda ott pattog. A költségvetésre szüksége van a városnak. Nem engedhető meg, hogy hónapokon át iszapbirkózás legyen jelen a Városházán.

 

Image
Fotók: Temesvári Márta

A Polgári Frakció egyébként erre is megfogalmazott írásban egy javaslatot néhány héttel ezelőtt, illetve most, az ülésen szóban is kifejtette Égi Tamás képviselő: „Amennyiben a politikai egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor is szükség van egy olyan minimum költségvetésnek nevezett költségvetés beterjesztésére, amely elfogadására a Polgári Frakció készen áll. Amely biztosítja, hogy a lekötött fejlesztések nem állnak meg attól, hogy nincsenek források, amely segít abban, hogy az önkormányzat teljesíteni tudja a szerződéseit, hogy le tudja hívni az állami normatívákat.”

Tehát, hogy biztosítva legyen az, hogy a közalkalmazottak bérfizetésében ne álljon elő probléma. Dr. Cser-Palkovics Andás szerint „minden helyzetre fel kell készülni, mert sem a város, sem az itt élők, itt dolgozók nem kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy ők igyák meg a város vezetőségének felfogásából fakadó negatív következmények levét.”

 Most nem az volt a kérdés, hogy az ellenzék mit csinál, hanem, hogy mit tesz a kormánykoalíció. A városvezetés öngólt rúgott magának.

Kapcsolódó cikkeink:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2491&Itemid=1

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2494&Itemid=1

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >