Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Starsky és Hutch a bolygó jövőjéért
Starsky és Hutch a bolygó jövőjéért Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2019. július 24.
Nem, nem vicc a fenti cím! Egy manchesteri környezetvédő, Martin Hutchinson (Hutch) évek óta fáradhatatlanul járja a világot hű társa, a Starsky névre hallgató derék négylábú oldalán, miközben gyakorlati példával is élen járva szedi az út menti szemetet, hogy felhívja a figyelmet arra, ha nem óvjuk kellően bolygónkat, menthetetlenül rohan a pusztulásba.

 

 

A fekvőbiciklije okán is érdekes jelenségnek számító angol úr és kutyája július utolsó hetében Fejér megye útjait, településeit rója. Székesfehérvárra Velencéről (a város önkéntes tűzoltó egyesületének vendégszeretetét élvezve a tóparti településen töltötte az éjszakát) érkezett tegnap.

 


 

 
Martin Hutchinson 2006-ig Manchesterben élt (ha nem a világot járja, ma is ott él) és dolgozott, mígnem megelégelte az általa tapasztalt egyre nagyobb mértékű környezetszennyezést, így elhatározta, hogy nekivág a világnak. 13 évvel ezelőtt Mexikóból indult magányos missziójára, amely során arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy az emberiség a végletekig kihasználja a bolygót, aminek egyik fő manifesztációja az az óriási mennyiségű szemét, ami az utcákon, az erdőkben, vagy a vizeinkben landol. 21 országot járt be és 34 ezer kilométert tett meg Latin-Amerikában gyalogosan, miközben fáradhatatlanul igyekezett megtisztítani az utakat a szétdobált hulladéktól.
 
Starsky néhány esztendeje, portugáliai útja során csatlakozott hozzá, így a kóbor ebből egy csapásra igazi környezetvédő kutyus lett, sokak kedvence, aki nemcsak kíséri gazdiját, a szemétszedésből is kiveszi a részét. Az eldobott pet palackokat profi módon gyűjti és viszi Hutch-nak, hogy bedobja a gyűjtőzsákba. Ma már nem gyalogosan, egy fekvőbicikli "fedélzetén" rója a kilométereket Hutchinson és "oldalbordája". Most éppen Magyarországon. A végcélja Ausztrália, ahová 2030-ig szeretne eljutni, remélve, hogy addig megváltozik az emberek természethez és természetvédelemhez való hozzáállása.  - A legcsodálatosabb bolygón élünk. A Föld olyan, mint egy barát. Vizet, ételt, szállást ad, mindent biztosít annak érdekében, hogy mi élhessünk. Mi, emberek azonban kihasználjuk a bolygót, nem tiszteljük, mindent magától értetődőnek veszünk. - foglalta össze az elgondolkodtató lényeget a környezetvédő vándor.
 
Hogy is mondja az angol? Maximum respect, Mr. Hutchinson! Jó utat, sikeres missziót!
 
(Fotók: Horváth-Szabó Nóra - Velence ÖTE, Martin Hutchinson)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >