Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ablakot nyitunk a világra
Ablakot nyitunk a világra Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. augusztus 12.
A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett idén nyolc ország hagyományőrző csoportjai mutatkoznak be Székesfehérvár közönségének a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál alkalmával.

 

 

Augusztus 11. és 15. között a közönség a már megszokott helyszíneken – a Mátyás király-emlékműnél, a Zichy liget színpadán és a Táncházban – találkozhat Macedónia, Tajvan, Törökország, Brazília, Szlovákia, Kolumbia, Kanada, Indonézia, illetve az idén 70. születésnapját ünneplő ARTE mellett, a Páva-gálás Színvavölgyi és Hajdú Táncegyüttesekkel is.

24 évvel ezelőtt az Alba Regia Táncegyüttes, Kanada és Finnország részvételével kezdődött a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál máig töretlen sikere. Azóta 75 ország 195 táncegyüttese fordult már meg számos táncosával a magyar koronázóvárosban, hogy még színesebbé tegyék az összművészeti fesztivál programpalettáját.

A nemzetközileg is magasan jegyzett fesztivált flashmobos felvonulással nyitották meg a négy égtájról érkező nemzetek együttesei. Az Alba Pláza előtti tértől a Városház téren áthaladva ízelítőt adtak zenéjükből és táncukból a Mátyás király-emlékműnél is, majd Zichy ligetben felállított lelátó előtt elvonulva a színpadon mutatkoztak be rövid koreográfiáikkal.

Ahogy a színpadi felvezetőben is elhangzott, nincs Királyi Napok a házigazda Alba Regia Táncegyüttes nélkül, akik idén ünneplik fennállásuk 70. évfordulóját. A nagy múltú hazai csoport mellett idén pezsgő hangulatot varázsol majd a fesztiválra Kolumbia HERENCIA VIVA Nemzeti Néptáncegyüttese. Baráti szeretettel köszönthette a közönség a szlovákiaiHÁJ Néptáncegyüttesét, akik nem először örvendeztetik meg a néptánc szerelmeseit a magyar táncokhoz nagyon hasonló koreográfiáikkal. Kanada Québecből érkező SAINT-HYACINTHE-I LES CHAMANIERS Együttese 24 évvel ezelőtt itt volt, amikor az elődök útjára indították a fesztivált. A városhoz ezer szállal kötődő kanadaiakat, most a fehérvári születésű Bócz Árpád is elkísérte, akinek fiai az együttest erősítik.

Mediterrán vidékre repítették már ma is – és teszik majd ezt minden színpadra lépésükkor –  a Törökországból érkező ATAFOLK Néptáncszövetség fiataljai, akik pergő ritmusukkal, temperamentumos táncukkal ezúttal is üde színfoltjai lesznek a fesztiválforgatagnak. Igazi népművészeti csemegét ígérnek a Távol-Keletről érkező, tajvani YOUTH TAIPEI DANCE THEATER ifjúsági táncszínház művészpalántái is, akiknek táncaiban ötvöződik a kínai és tajvani hagyományos, illetve kortárs művészet. Különleges ablakot nyitott a világra az Indonéz LIGA TARI MAHASISWA UI KRIDA BUDAYA Táncegyüttes is.

macedóniai töröksípok már vasárnap este belengték a Belvárost: a MEGDAN Népi Egyesület és a velük érkező profi zenekar igazi balkáni virtusról tett tanúbizonyságot a felvonulás és a bemutatkozás alkalmával is, míg a Brazíliából a magyar királyok városába érkezett BARRICA DO MARANHÃO Táncegyüttes fellépésével biztossá  vált: idén sem fog csalódni a néptáncfesztivál programjára kilátogató közönség, akiket a megnyitó estéjén dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntött. Beszédében nem csak a néptánc, hanem az egész, 12 napos  Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti fesztivál idejére jó szórakozást kívánt.

Az este a színpadi program befejeztével még nem ért véget: a Táncházban Folkjammal folyatódott, fergetes hangulatú programmal. A Nemzetközi Néptáncfesztivál még négy napig, azaz augusztus 15-ig várja az érdeklődőket napközben a belvárosi programokra, míg este a Zichy színpadhoz, majd éjjel a Táncházba.

A nagy hőségre való tekintettel a szervezők az augusztus 12-én, hétfőn 11 órától meghirdetett Királyi Játékteret a Mátyás király-emlékmű helyett az árnyékos Országzászló téren tartják Macedónia és Kolumbia bemutatkozásával.

A fesztivál pontos programja a www.kiralyinak.szekesfehervar.hu oldalon olvasható.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >