Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nyári fertőzések – elkerülhetők a szövődmények
Nyári fertőzések – elkerülhetők a szövődmények Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin   
2019. augusztus 20.
A nyár nem csak a vakáció szezonja, de különösen nők esetében egyes fertőzéseké is. Éppen ezért most különösen érdemes körültekintőnek lenni, és dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa szerint az is fontos, hogy ne hagyjuk kezeletlenül a problémákat.

 

 

 

 

 

Felfázás – nem csak télen lehetséges

 

A nők nagy része élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázáson”. Ezt a betegséget helytelen elnevezése ellenére a hólyagba bejutott kórokozók okozzák, amelyek jórészt a vizekben élnek. A betegek elsősorban rendszeres, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, vizelet azonban nem, illetve csak pár csepp ürül, erős égő fájdalom kíséretében. Ha a húgyúti fertőzés nem csak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is nehezíti a helyzetet.   

– Aki már volt „felfázva”, sajnos számíthat rá, hogy ez máskor is jelentkezik. Különösen igaz ez, ha fennállnak a rizikótényezők: nőknél a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, esetleg hormonális tényezők (fogamzásgátlók szedése, menopauza időszaka). Mindkét nem esetében növeli a kockázatot a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

 

Mit kell tenni?


A szükséges antibiotikumos kezelés mellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel, ugyanis így hígul a vizelet és ilyen módon csökken a baktériumok koncentrációja. Jó hatású lehet a medveszőlőlevél-, a csalán- és a cickafarkfű tea is.

 

Hüvelyfertőzések – ha felborul a természetes egyensúly

 

Viszketés, érzékenység, valamint sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat a gombás fertőzésre, amely, ha átterjed a húgycsőre és a húgyhólyagra, gyakrabban kell vizelni, és a vizelést csípő érzés is kísérheti. Ilyenkor a kórokozó leggyakrabban a Candida gomba, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben.

Néha azonban betegségeket okozhat, ez gyakoribb diabétesz, terhesség, antibiotikum- vagy szteroid-kezelés, illetve túlzott édességfogyasztás esetén. A férfiaknál gyakran tünetmentesen meglévő fertőzés szexuális élet útján is tovább kerülhet, ezért a partnereket együtt kell kezelni, hogy az újrafertőződést megakadályozhassuk. 

Bár a nyílt vízi strandok esetenként kevésbé tűnnek higiénikusnak, a szakemberek szerint gyakran sokkal könnyebb összeszedni fertőzést a meleg vizű medencékben. Ezekben előfordulhat például a nőknél sokszor kellemetlen szagú folyást, férfiaknál jobbára tünetet nem okozó Trichomonas vaginalis nevű egysejtű.  

 

Mit kell tenni?


A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrát bevitel
 (főként édesség) visszaszorítása az étrendben. Érdemes kerülni a műszálas fehérneműt és a vízből kilépve lecserélni a vizes fürdőruhát.

 

Chlamydia – uszodában nem fertőz

Ez a fertőzés nem kizárólag szexuális aktus során terjed, bár ez a legnagyobb kockázatot jelentő forrás – ide értve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Azonban egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet. Nem kell tartani azonban attól, hogy csókolózás, vagy vécéhasználat, esetleg uszodai úszás során kerülnénk kapcsolatba a chlamydiával. Mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a nyári kalandok esetében is a védekezés- az aktus teljes tartama alatt.

Az óvszeren kívül alkalmas lehet még helyi fogamzásgátló és antibakteriális hatású hüvelytabletta vagy krém is. A tévhitekkel szemben a gyakori hüvelyöblítés nem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. Leginkább azonban a monogám kapcsolatok csökkentik a fertőződés veszélyét. 

 

Mit kell tenni?

Az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebb átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni, és sárgás folyás, fájdalmas szexuális együttlét, férfiaknál vizeléskor jelentkező égető érzés esetén mihamarabb orvoshoz fordulni.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >