Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mire figyeljen egy allergiás, ha nyaralni készül?
Mire figyeljen egy allergiás, ha nyaralni készül? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. augusztus 20.
Strandpapucs, fürdőruha, törölköző, naptej és pénztárca. Ezek a strandolás legalapvetőbb kellékei. No, de mire figyeljen egy allergiás, ha nyaralni készül? Főként, ha távolra indul a lakóhelyétől, orvosától, hazájától?

 

 

A múltkori Tanácsok pollenallergiásoknak című blogbejegyzésemben már beszéltem arról, mire ajánlott figyelniük az asztmásoknak és a pollenallergiásoknak a nyári időszakban. Egy nagyon fontos terület, a nyaralás viszont kimaradt az említett írásból – s szándékosan, hiszen külön cikket érdemel a szabadságolások, a nyári szünidőre való tekintettel.

Azt már megjegyeztem, hogy az allergiásoknak folyamatosan figyelniük kell az időjárás-előrejelzést és a pollenjelentést is, és – lehetőség szerint - ahhoz ajánlott igazítaniuk a szabadidős programokat. A pollenterhelés a száraz, meleg vagy szeles időben a legmagasabb. Ilyenkor jó, ha nem tartózkodunk sokat a szabadban.

A nyaralás kiválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy azon helyen és időpontban, ahol és amikor üdülni szeretnénk, a számunkra gondot okozó növény ne legyen jelentősen jelen a légkörben. Kerüljük el az olyan területeket, ahol a problémát okozó pollenekkel találkozhatunk!

Ha külföldön szeretnénk vakációzni, időzítsük akkorra az utazást (ha tehetjük), amikor hazánkban virágzik az a növény, amelyre allergiásak vagyunk. (De akkor is tájékozódjunk a kiszemelt helyszín pollen-jelentéséről!)

Utazás előtt keressük fel kezelőorvosunkat, és szerezzük be a szükséges gyógyszereket, inhalátorokat. Legyen nálunk inkább több inhalátor, rakjunk belőlük a táskánkba, bőröndünkbe is!

Figyelem! Vannak olyan allergia-gyógyszerek, amelyek egyes országokban illegálisnak számítanak. Mielőtt elutazunk, tájékozódjunk az aktuális szabályzásokról az orvosunknál és az utazási egészségügyi biztosítónál. Információkat kérhetünk erre vonatkozóan az adott ország nagykövetségétől és a Külügyminisztériumtól is.

A szabály szerint az asztma kezelését szolgáló inhalálót felvihetjük a repülőgépre a kézipoggyászban – az utas nevére kiállított orvosi vagy gyógyszerészi igazolás bemutatásával. Megjegyzem: Nekem sose volt ilyen igazolásom és soha nem kobozták el tőlem sehol.

Jobb viszont előre felkészülni erre az esetre is, mert egy súlyos asztmás például nem tud létezni az inhalálója nélkül. Célszerű, ha az utazás alatt végig kéznél van az utas számára kiállított orvosi / gyógyszerészi igazolás magyar és angol nyelven. Az igazoláson szereplő névnek azonosnak kell lennie az útlevélben szereplő névvel.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/07/23/mire-figyeljen-egy-allergias-ha-nyaralni-keszul/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >