Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Alkohol és gyógyszerek együtt? Soha! Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerész   
2019. augusztus 20.
A vény nélkül kapható gyógyszereket sokan – tévesen – veszélytelen szereknek titulálják, miközben ezekkel sem jár együtt az alkoholfogyasztási „engedély”!

 

 

 

 

„Fiatalság, bolondság” – tartja a mondás. Vannak azonban helyzetek, amikor a meggondolatlanságnak fiatalkorban sincs helye, és a gyógyszerszedés ide tartozik. Menőnek tűnhet az, hogy valaki a fájdalomcsillapító gyógyszerét sörrel nyeli le, az allergiaellenes tablettájára bort iszik, netán a hüvelygomba miatti gyógyszeres kezelése alatt alkoholos koktélokat fogyaszt, ám a következmények súlyosak lehetnek. A lehetséges komplikációk palettáján rosszullét, hányás, kipirosodás, gyomorfekély, légzésmegállás és súlyos keringési zavar is szerepel, hogy csak néhány példát említsünk.

 

Hüvelyfertőzés és rosszullét

A metronidazol hatóanyag, amelyet különféle bakteriális vagy amőba okozta fertőzések, köztük hüvelyi fertőzések kezelésére is használnak tablettaként vagy hüvelykúpként, nem „tűri meg” maga mellett az alkoholt. Ha valaki metronidazol használata mellett italozik, nagy valószínűséggel rosszullétet, hányingert, hányást, fejfájást, kipirulást, verejtékezést, légzési nehézséget fog tapasztalni.

 

Légzésbénulás?

Azoknál a gyógyszereknél, amelyek a központi idegrendszeren keresztül fejtik ki a hatásukat, egyértelműen kerülendő az alkoholfogyasztás. Az altatóknál, nyugtatóknál vagy epilepszia kezelésére szolgáló szereknél már kismennyiségű alkohol elfogyasztása is jelentős koncentrációképességbeli változásokhoz, viselkedésváltozáshoz vezethet, súlyos esetben életveszélyes légzésmegállás, keringési zavarok alakulhatnak ki.

 

Allergiásan is tilos?

Kisebb mértékű, de a koncentrációs képességet rontó lehet az allergiás panaszok orvoslására szolgáló patikaszerek (pl. a vény nélkül is kapható [levo]cetirizin, [dez]loratadin hatóanyagú gyógyszerek) és az alkohol együttes hatása is. Ilyen hatóanyagú gyógyszerek rendszeres szedésekor tanácsos lemondani az alkoholról.

A recept nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatóanyagoknál (pl. acetilszalicilsav, ibuprofén, diklofenák), amelyeket fejfájás, menstruációs görcs vagy nátha esetén sokan szednek, az alkoholfogyasztás a gyógyszerek gyomor- és bélkárosító mellékhatását felerősítheti, így az alkohol hatására többszörösére nőhet a gyomor- és nyombélfekély gyakorisága. A fájdalom- és lázcsillapító paracetamolos szerek szedésekor – a máj védelme érdekében – egyértelműen kerülendő az alkoholfogyasztás!

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >