Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mentális segítséget nyújt a NaturAqua és a KORE
Mentális segítséget nyújt a NaturAqua és a KORE Nyomtatás E-mail
Írta: DOROSZLAI BEÁTA   
2019. augusztus 21.
Hazánkban átlagosan minden 10. esetben a terhesség idő előtt megszakad. Itthon a koraszülöttség évente közel tízezer családot érint. A korababákat ellátó perinatális intenzív centrumok (PIC) kórházi támogatást adnak a PICinyeknek, de a gyakran sokkos állapotban lévő anyukák is segítségre szorulhatnak. A NaturAqua már három éve támogatja a koracsaládokat, ezidáig koraszülött-intenzívosztályok családbaráttá tételével a Koraszülöttekért Országos Egyesülettel (KORE) összefogva. Az idei közös lépés a havi rendszerességű, országos szintű pszichológiai beszélgetőkörök szervezése.

 

 

A havonta, ugyanaz a szakember által, ugyanazon a – Magyarország-szerte összesen 16 – helyszínen tartott, ingyenesen látogatható csoportos beszélgetéseket a koraszülöttség problémájának szakértőivé vált pszichológusok vezetik. A programra jelentkező szakemberek közül a KORE elnöke, Földvári-Nagy Zsuzsanna, valamint az ELTE egyetemi adjunktusa, Dr. Cserjesi Renáta szigorú szempontrendszer alapján választotta ki a feladatra legalkalmasabb pszichológusokat. Az egyes alkalmakon érintendő témákat egy előre közösen kidolgozott tématerv alapján ajánlják a pszichológusok a beszélgetőkörökön.

„A PIC-ek professzionális ellátásán, a felkészült osztályok és hozzáértő szakemberek segítségén túl a szülők mentális támogatása, tájékoztatása is elengedhetetlen. Mi magunk is meglepődtünk, milyen mély traumák kerültek felszínre az eddigi beszélgetések során, és ez tovább erősítette elkötelezettségünket a program folytatása iránt, látva, hogy tényleg óriási szüksége van a koraanyukáknak a támogatásra az egész országban” – mesélte a KORE elnöke, Földvári-Nagy Zsuzsanna.

A találkozókon ezidáig szó volt a koraszüléssel kapcsolatos sztereotípiákról, miszerint a koraszülést az anya alkoholfogyasztásával, dohányzásával kötik össze az emberek sokszor, pedig az ezek elkerülésével sem zárható ki. A korababák otthoni ellátásának lelki oldala is fókuszba került, hisz a PIC-ről kikerülő kisbabák esetében speciális teendők is szükségesek lehetnek, melyek a szülőket komoly kihívások elé állíthatják. A beszélgetések lehetőséget adnak a résztvevők érzéseinek – legyen az düh, önvád vagy aggodalom -, újonnan felfedezett erősségeinek azonosítására is. Természetesen a koraapukák helyzetének és szerepének megvitatására is lehetőség nyílik.

Az augusztusi találkozókon a 16 különböző helyszínen szervezett beszélgetőkör szakemberei a segítségkérés- és fogadás fontosságát hangsúlyozzák, hogy elkerülhetővé váljon az izoláció érzése, és az érintettek felismerjék: nincsenek egyedül, van kihez fordulniuk. Az őszi találkozókon a történtek feldolgozásának fázisait fogják azonosítani a résztvevők, többek közt, hogy mi tarthatja egyben és próbálhatja szétszedni a családot. A következő alkalmakon azt járják körbe, hogyan érdemes a koraszülöttségről a gyermekeknek mesélni, illetve az esetleges különbözőségek elfogadásának és elfogadtatásának módjait.

„A kutatások is megerősítik, hogy a koraszülött gyermekek más fejlődési utat járhatnak be, mint a nem koraszülöttek. Ezért fontos a szülőkkel ezt megbeszélni. Ez a másság nagy teher, a korai fejlesztésektől kezdve a társadalmi beilleszkedésig, és míg a legnagyobb részét az anyák viszik a vállukon, a család többi tagja ugyanúgy érzi ezt. Fontos, hogy az anyák tudják, hogy nincsenek egyedül, lehet sorsközösséget építeni hasonló helyzetbe került családokkal; hogy van a közelükben elérhető szakember, akihez fordulni tudnak. A NaturAqua támogatása lehetőséget nyújt arra, hogy az ország több pontján működjön a program, és minél több koracsaládhoz érjünk el – mondta Dr. Cserjesi Renáta, az ELTE egyetemi adjunktusa.

A dedikált szakpszichológusok által vezetett beszélgetőkörök bárki számára elérhetőek és ingyenesen látogathatók, az időpontok és helyszínek a koraszülött.com<http://koraszulott.com/> honlapján és közösségimédia-csatornáján<https://www.facebook.com/koraszulottcom/> is megtalálhatók.

A NaturAqua a koraszülöttek elkötelezett támogatójaként az elmúlt 3 év alatt Magyarország összes, azaz 29 koraszülött-

intenzívosztályának családbaráttá tételéhez járult hozzá, idén a PICi babák szüleit pártfogolja célzottabban. Támogatása részét képezik többek közt a beszélgetőkörök, a KoRelax program, és az őszi csecsemő-újraélesztés és kisgyermek-elsősegély tanfolyamok. Együttműködő partnere továbbra is a témában legnagyobb tapasztalattal rendelkező önkéntes szervezet, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE).

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >