Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az Óbudai Egyetem is részt vesz a Prosperis Alba kutatásaiban
Az Óbudai Egyetem is részt vesz a Prosperis Alba kutatásaiban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, Veres Richárd   
2019. augusztus 22.
Együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. és az Óbudai Egyetem. Közös célként határozták meg, hogy a jövőben olyan kutatások valósuljanak meg, amelyek eredményei alapul szolgálhatnak a gazdasági szereplők, közfeladatokat ellátó és más szervezetek részére egyes fejlesztési irányok meghatározásához.

 

 

A Székesfehérvár Önkormányzata és az Óbudai Egyetem, valamint annak Alba Regia Műszaki Kara közötti együttműködés hosszabb múltra tekint vissza a korábban elindult duális képzések szervezése kapcsán, amellyel hosszú távon a helyi gazdaság mérnökutánpótlásának biztosítására, valamint a város és a környékén élő középiskolás diákok számára a piacképes diploma, a gyakorlatorientált képzések és a biztos karrier lehetőségének megteremtésére törekedtek.  

A Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. a koordináló és katalizáló szerepével az Óbudai Egyetem kutatóműhelyeivel történő együttműködés során olyan elemző, összehasonlító kutatások létrejöttét tudja ösztönözni, amelyekkel Székesfehérvár városának fenntartható fejlődését támogatja. A közös munka színterei például a start-upok világa, a smartcityfejlesztések (az okosváros geometriai alapjainak – városüzemeltetési, közlekedésszervezési, közmű-üzemeltetetési, turisztikai célú – megvalósítása a közösségi adatnyeréssel, mobil felmérő rendszerek fejlesztésével), az iparvezérelte innovációs tervekhez (mint a robotizáció, az automatizáció tervezési, megvalósítási folyamatai, valamint robotok programozása, a city-logisztika stb.), smart manufacturing megoldásokhoz való hozzájárulás, valamint a panelházak építőmérnöki vizsgálata is.   

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester üdvözölte az együttműködés létrejöttét, és jó munkát kívánt a résztvevőknek. Az egyetem – mint kiemelt stratégiai partner – és a város élő, napi szintű kapcsolata ezzel tovább erősödik, fejezte ki. Az egyetem az oktatás mellett a kutatások terén tudja használni a birtokában lévő hatalmas szellemi tőkét – aminek a város jövőkutatási terveiben, folyamataiban is fontos szerepe van. „Amikor a Prosperis Albát létrehoztuk, ezt szerettük volna elindítani; és többek között az ilyen együttműködésekre gondoltunk akkor, amikor úgy véltük, hogy ez a város számára hasznos. Fontos, hogy ez a haszon nem feltétlenül ma kell, hogy megjelenjen – hanem a jövőre kell, hogy vonatkozzon, és folyamatos információ-, illetve tudásáramlást kell, hogy jelentsen az önkormányzat és a széles nyilvánosság irányában.” 

Az új együttműködés a már meglévő kapcsolat folytatása iránti elköteleződést jelenti, fogalmazta meg Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. A digitalizált környezet egyéb összefüggéseiről kifejezte, hogy az ipar 4.0-ról, sőt már ipar 5.0-ról beszélhetünk a mesterséges intelligenciával együtt, több cég pedig a gyors fejlődésre az ipar X.0 kifejezést használja. „Egy felsőoktatási intézménynek – és nemcsak a műszaki felsőoktatási intézményeknek, mint az Óbudai Egyetem – nemcsak az ipari igényeket, hanem a mögötte lévő, illetve a fenntartó társadalmat is ki kell tudnia szolgálni: olyan jellegű megoldásokkal, amelyeket lehet, hogy ma nem tudunk pontosan megfogalmazni, viszont nagyon fontosak ahhoz, hogy egy élhető társadalmat hozzunk létre.” – mondta el a tervezett kutatásokról, a műszaki fejlesztések és a kapcsolódó adatfeldolgozás jelentőségéről.

Csanády László
, a Prosperis Alba Kutatóközpont Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy a fiatal cég nagy célokat tűzött ki maga elé a jövőkutatással: „Szeretnénk azt megvizsgálni, hogy a technikai változások milyen hatással lesznek a társadalomra – és katalizálni, enzimként összefogni a városban működő felsőoktatási intézményeket, integrálni a náluk meglévő tudásokat, és az összefogással a város szolgálatába állítani azokat.” Az ügyvezető a célok között azt is megfogalmazta, hogy a városon túlmutató, akár külföldi tapasztalatokat szeretnék adaptálni és megvalósítani. A Prosperis Alba működéséről azt mondta, szerepük – ahogy az enzimeké – a folyamatok felgyorsítása.  

A megállapodást aláírásán részt vett Földesi Gabriella, az ÓE kancellárja, továbbá jelen volt Mészáros Attila alpolgármester, Molnár Tamás tanácsnok és Dr. habil. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Kar dékánja. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >