Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow „(…) hogy közösen boldog, egészséges embereket neveljünk”
„(…) hogy közösen boldog, egészséges embereket neveljünk” Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2019. augusztus 28.
A Városházán tartották a megye Szakmai Tanévnyitó Konferenciáját. A szimpózium résztvevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, kiemelve ezt, hogy a közös cél és feladat boldog és egészséges fiatalok nevelése, akiket segíteni kell hivatásuk megtalálásában.

 

 

Dr. Madarász Hedvig az EMMI Köznevelés-igazgatási Főosztályának főosztályvezetője tájékoztatta a hallgatóságot a köznevelési rendszer fejlesztéseiről, kiemelve azokat a változásokat, amelyek közül a magántanulói jogviszony változása már szeptember 1-jétől érinti az intézmények működését, illetve összefoglalta az óvodalátogatáshoz vagy az iskolakezdéshez kapcsolódó módosításokat.


A Városháza Dísztermében rendezték meg a Fejér Megyei Szakmai Tanévnyitó Konferenciát.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében a helyszín apropóján az örömét fejezte ki: egyrészt azért, hogy a Városházán – mint a közösség házában – szervezett szimpózium képviseli azt, hogy az oktatásnak kiemelten fontos szerepe van a város életében, jövője pedig nem elképzelhető e terület nélkül. Másrészt a szakmai rendezvény helyszíne azt is kifejezi, hogy az önkormányzatnak a fenntartótól függetlenül van felvállalt feladata és felelőssége az oktatási intézmények működésében. „Mindenkinek nagyon szép és eredményes tanévet kívánok, és azt, hogy hozzá tudjuk segíteni a fiataljainkat ahhoz, hogy megtalálják majd azt a hivatást, amit az életükben végeznek, és jókedvű, boldog emberekként tudjanak – ha lehetőség van rá, itthon, saját otthonukban – élni. Talán ez a legfontosabb: hogy közösen boldog, egészséges embereket neveljünk.”

A szimpózium első előadójaként dr. Madarász Hedvig, az EMMI Köznevelés-igazgatási Főosztályának főosztályvezetője tájékoztatta a hallgatóságot a köznevelési rendszer fejlesztéseiről. A kormány a visszaélések miatt módosította a magántanulói jogviszonyra vonatkozó szabályokat: ezt szeptember 1-jétől az egyéni munkarend váltja fel, és az Oktatási Hivatal engedélyezi (felülvizsgálva minden jelenlegi magántanulót is), amennyiben indokolja a tanuló egyéni adottsága, sajátos helyzete, illetve ha a tanuló szempontjából az kifejezetten előnyös. 2020. január 1-jétől lép érvénybe az a rendelet, hogy nem öt, hanem csak négy éves korig lehet engedélyezni az óvodalátogatás elkezdését. A tankötelezettség, az iskolalátogatás megkezdése a jövőben nem óvodavezetői, hanem állami hatáskörű döntés lesz: a mentesítés egy nevelési évre szólhat. Az intézményvezetők foglalkoztatásának kérdéskörében az igazgatói pályázatok kötelező véleményezése kikerült az NKt.-ból, így nem kötelező megtenniük az intézményeknek; sor kerül továbbá az intézményvezetői pótlékok differenciálására is, és az 5 helyett 4 év szakmai gyakorlatot várnak el a jövőben – foglalta össze a főosztályvezető.

A pedagógusok foglalkoztatásában szeptember elsejétől a munkáltató céljuttatást fizethet a kollégáknak – a munkakörbe nem tartozó feladatok teljesítéséért. Az osztatlan képzésben résztvevő pedagógusoknak pedig a diploma után egy év gyakorlat lesz csak kötelező, illetve 10-ről 14 órára emelték az óraadók lehetséges óraszámát. Várhatóan hatályba lép szeptember 1-jén az a változás is, hogy az iskolai, kollégiumi diákönkormányzat javaslattételi és véleményezési lehetőséggel élhet az étkezéssel kapcsolatban. A főigazgató a gyakran előkerülő ’3 napot igazolhat a szülő’-kérdéskörről elmondta, hogy ezt továbbra is az intézmények szabályzatai tartalmazzák, országos intézkedést, szabályozást nem terveznek. A szakmai-tartalmi folyamatokat illetően kiemelte a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentésének a célját, a jelzőrendszer kiemelt szerepével. Beszélt a tankönyvtámogatás kapcsán arról, hogy egyszerűsödik a tankönyvrendelés, továbbá hogy a jövő tanévtől az 1-12. évfolyamokig, illetve a szakképzésben még tovább mindenki ingyenesen kapja a tankönyveket.

2014 óta összesen 108.389 minősített pedagógus dolgozik az országban: közülük 212 kutatótanár, 10.540 mesterpedagógus – a jövő évi tervben pedig több mint 17 ezer pedagógus minősítése szerepel. A 2020-as eljárásban résztvevők új területen minősülnek, amely a fenntarthatóságra nevelés kompetenciaterület. Folytatódnak a Határtalanul, a Hangszercsere és a Magyar Falu Program, a témahetek, ezenkívül startol a kulturális programok biztosítását célul kitűző Lázár Ervin program, évfolyam-specifikus programcsomagokkal – szerepelt dr. Madarász Hedvig előadásában.

A szakmai fórum az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ, illetve a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ aktuális feladatait és terveit is tárgyalta, továbbá előadás hangzik el a fenntarthatóságra nevelés és az ökoiskolák témájában. A tanévnyitó konferencián részt vett Mészáros Attila alpolgármester, Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke és Pánczél János, a Klebelsberg Központ főosztályvezetője, valamint a helyi oktatási és oktatásügyekkel foglalkozó intézmények vezetői, kollégái.

A rendezvényen a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola működött közre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >