Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 25 éves a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület
25 éves a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület Nyomtatás E-mail
Írta: Asbóth Katalin   
2019. szeptember 05.
Megalakulásának 25. évét ünnepli a székesfehérvári Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület. Az ünnepségre 2019. szeptember 8-án, vasárnap 9 órától kerül sor a Sóstó Látogatóközpontban. A rendezvény díszvendége Thúróczi Lajos, a Magyar Természetjáró Szövetség tiszteletbeli elnöke.

 

 

A Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület 1994-ben alakult meg a Videoton SC természetjáró szakosztályából. Abban az időben szűnt meg a szakosztály, viszont volt egy kis összeforrott csapat, akik nem akartak szétszéledni, veszni hagyni ezt a kitűnő társaságot, így hozták létre a Gyöngyvirágot.

Az egyesület mindig is egy közösség volt. A közös, a biztos pont a természetjárás, a természet szeretete, a túrázás, az ilyenfajta mozgáskultúra űzése volt. Ezen kívül pedig az, hogy baráti társaságok alakultak ki. Sokan úgy jöttek a Gyöngyvirághoz, hogy hozták magukkal a barátaikat, vagy pedig a túrákon alakultak ki kis csoportok.

Sokféle programot szervez az egyesület, hogy mindenki megtalálja a kínálatban a kedvére valót. Kialakultak a kis-, közepes- és nagytalpú túrák, amelyek a gyaloglás hosszát, nehézségét jelölik. Akinek ez nem elég, mehet vizes túrára, kerékpározni, külföldi buszos kirándulásra, vagy lazább városnéző programra, a kihívást kedvelők pedig teljesítménytúrára. A túravezetők teljesen önkéntes alapon szervezik a programokat minden hétvégére. Időt, energiát nem kímélve találják ki a túrákat, és vezetik azokat.

A Gyöngyvirág TE évente négy teljesítménytúrát szervez. Kettőt a Velencei-hegységben, egyet-egyet pedig a Vértesben és a Visegrádi-hegységben. A legnépszerűbb program a Tavaszköszöntő- és Nyuszitúra, amely Húsvét környékén kerül megrendezésre. A távok, illetve a helyszín kedvez a családos, kisgyermekes résztvevőknek is, évről-évre 1.100-1.200 fő vesz részt a programon. A Pákozdról rajtoló Velence teljesítménytúra a Velencei-hegység újabb szépségeit tárja fel a résztvevők előtt. A nyári Vértesi Barangolások a nagytalpúaknak is kedvez, az 50 km-es táv elég szép kihívást jelent a teljesítménytúrázóknak. A Spartacus Visegrád környékére kalauzol, amit idén vett fel a repertoárába az egyesület.

Évtizedek óta festik az egyesület tagjai a turistajelzéseket, túraútvonalakat tartanak karban, teljesen önkéntes alapon. Régebben ezt saját büdzséből gazdálkodták ki, ma már pályáznak a Magyar Természetjáró Szövetségnél útvonalfestésre.

A Zöld Fehérvár programban is részt vesz a Gyöngyvirág, amelyet a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség szervez a Mobilitás Hét keretein belül. A rendezvény lényege, hogy megmutassák az általános- és középiskolásoknak Fehérvár természeti értékeit. Szeptemberben öt napon keresztül, több mint 1000 gyereknek mutatják meg a Sóstót, a Rác-bányát, az Aszalvölgyi-árkot, a Palotavárosi tavak környékét. Túravezetést tartanak a Gyöngyvirág tagok, megmutatják az arra a területre jellemző flórát, faunát, az aktuálisan nyíló virágokat.

Az országban már csak Fejér megyében működik a Természetvédelmi Szolgálat, melynek több Gyöngyvirágos tagja is van. Ez a civil szervezet a természetben történt károkozásokat figyeli, és megteszi a szükséges intézkedéseket. 

2019. szeptember 8-án, vasárnap a Sóstó Látogatóközpontban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület. A résztvevőket 9 órára az előadóterembe várják, ahol egy 25 éves visszatekintésnek lehetnek majd tanúi. Ezt követően elismerések átadására kerül sor, illetve megtekinthetik az érdeklődők a tagok elismeréseit, kitűntetéseit bemutató kiállítást. A rendezvény díszvendége Thúróczi Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke. 

Az egyesület programjai, rendezvényei megtalálhatóak a gyongyvirag-te.hu oldalon.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >