Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Gyógynövények a klimax kezelésére
Gyógynövények a klimax kezelésére Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. szeptember 06.
Poloskavész, zsálya, orbáncfű, vöröshere, jamgyökér és barátcserje – mind hatékony segítség lehet a változó korú hölgyek problémáira.

 

Testünkben, ahogy Herakleitosz is mondta: "Az egyetlen állandó a változás maga." Ezt változó korban lévő hölgyek igencsak alá tudják támasztani tapasztalásaik alapján.

Aki elérte ezt az életszakaszt, az általában találkozik a hőhullám, a váratlan izzadás, a fejfájás, a hangulatingadozás, a csontritkulás, a vérzészavar és a hirtelen felszökő kilók problémájával is. Mindezekről a múltkor már írtam egy cikket, mely végén megígértem, hogy néhány problémára megoldást ajánlok a folytatásban.

Ahogyan legutóbb már említettem: orvosi értelemben a változókor a nő életének az a szakasza, amikor a nemi érettségből eljut a petefészek nyugalmi állapotába. Tehát: leáll a petefészek működése, nem érik több pete, nem termel több sárgatest hormont és ösztrogént. Ez a folyamat körülbelül tizenöt éven át tart (természetesen egyénenként változó): negyvenöt-hatvan éves korig. A menopausáról pedig akkor beszélünk, amikor már nem jelentkezik menstruációs vérzés.

A klimax minden nőt érinti, de mindenki másként éli meg ezt az időszakot. A nők húsz százaléka tünetmentes, harminc százaléka enyhe tüneteket tapasztal, ötven százaléknak pedig a mindennapi életét jelentősen zavarják a tünetek.

A felnőtt korú hölgyeknek rendszeresen ajánlott többfajta orvosi vizsgálaton is részt venniük akkor is, ha semmilyen panaszuk nincsen. Gondolok itt a különböző szűrővizsgálatokra – mammográfia, méhnyakszűrés stb. -, hiszen korai stádiumban a legtöbb probléma orvosolható.  

A változó kor első tünetei – hőhullámok, alvászavar – már 40 éves kor körül jelentkez(het)nek, s ekkor már érdemes jobban odafigyelni testünkre, érzelmeinkre, és időben elkezdeni a kivizsgáltatást / kezelést (ha szükség van rá).

Bár a klimax tüneteit a csökkenő ösztrogén-hormon termelődés okozza, mégsem a hormonpótlás az egyetlen lehetséges megoldás a felmerülő problémákra! A hormontartalmú készítmények ugyan gyorsan enyhítik a panaszokat, ám sokan nem szeretnének hormonos kezelésben részesülni.

A hormonos kezelés nem ajánlott olyanoknak, akiknek volt már melldaganata, mert növelheti az emlőrák kockázatát és a trombózisra való hajlamnál is kerülni kell. A hormonterápiát erős klimaxos tüneteknél szokták alkalmazni, szakorvosi felügyelet mellett.

Ha enyhék a tünetek, érdemes először a természethez fordulni enyhülésért. Több olyan gyógynövény is van, amely jótékony hatással bír(hat) a testre és a lélekre is. Ilyen például a poloskavész, a zsálya, az orbáncfű, a vöröshere, a jamgyökér és a barátcserje.

A fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) az Egyesült Államok északkeleti részének őserdeiben honos. A telepeseknek köszönhetően már 1732-ben szerepelt az európai gyógyszerkönyvekben és gyógyászatban. Az indián asszonyok csodanövénynek tartották, mert nemcsak a női problémákat tudták kezelni vele (pl. menstruációs görcsök és szülési fájdalom oldását), hanem számtalan mást is (pl. lázat, ízületi gyulladást csillapítani), s még a csörgőkígyó harapásakor is elővették.

E növénynek olyan összetevői vannak, mint a triterpén-glükozidok, izoflavonok, aromás savak, tanninok, s megtalálhatóak benne különféle zsírsavak, keményítők, cukrok. Mindezek a klimax kezelésének hatékony összetevői. A poloskavészben olyan növényi hormonok vannak, amelyek hasonlítanak az emberi ösztrogén hormonra. – Ezért segíthet a változó korú hölgyeknek.

A poloskavész-gyökér kivonatából készült kapszulákkal nagyon jól lehet kezelni az ösztrogénszintet. Nemzetközi klinikai vizsgálatok is bizonyították, hogy a Cimicifuga racemosa gyógyírt jelent(het) hüvelyszárazság esetén, csillapítja a hőhullámokat (mivel csökkenti a luteinizáló hormon szintjét), enyhíti a depressziót, izzadást, fejfájást…

 

 

A  cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/09/03/gyogynovenyek-a-klimax-kezelesere/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >