Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mi vár a nőkre a változókorba lépve? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. szeptember 11.
Hőhullámok, alvászavar, gyorsan növekvő zsírpárna, ingerlékenység, önbizalom-hiány, ráncosodás, izomfájdalom, nőgyógyászati problémák – csak néhány tünet a sok közül, amely a változókorba lépő hölgyeket vár(hat)ja.

 

 

Nemrég láttam a Játékszínben a Menopauza című musicalt, melyben Hernádi Judit, Szulák Andrea, Tóth Enikő és Náray Erika zseniálisan mutatja be a klimaxos hölgyek problémáit. A négy díva fergeteges játéka – és saját életkorom (negyven feletti…) hirtelen felismerése – késztetett arra, hogy körbejárjam e témát és megoldásokat keressek a klimaxos hölgyek gondjaira. (Már, amire lehet…)

Ha egy nő kicsit „hisztis”, és már elmúlt harminc éves, akkor sokszor kérdezik meg tőle viccesen a férfiak: „Csak nem klimaxolsz?” Ezt persze a gyengébbik nem általában nem tartja kedves és humoros érdeklődésnek, hanem inkább sértve érzi magát, hiszen a változókor az ő korosztályát még nem érinti, és valamilyen szinten a „leáldozó kor” felé mutat. – Amire ugyebár nem illő emlékeztetni a hölgyeket. (Hogy majd egyszer ők is eljutnak oda…)  

Hozzáteszem: véleményem szerint minden korban lehet szép és vonzó egy nő, akár nyolcvan évesen is. Minden életkornak megvan a maga varázsa. Természetesen ugyanígy gondolom az urakkal kapcsolatban is. Ők sem „csúnyulnak” az idő előrehaladtával, csupán másként lesznek sármosak.

A klimax egy görög eredetű szó. Jelentése: tetőfok, csúcs. Ekkora érünk el teljesítményünk maximumára. Mire ide eljutunk, általában már felneveltük gyerekeinket (vagy épp önállósodnak), a karrierünkben is elértük azt, amit szerettünk volna (vagy amire képesek voltunk – illetve amiről azt gondoltuk, hogy van elég erőnk, energiánk és tudásunk hozzá), a fő tanulmányainkat is magunk mögött tudhatjuk (bár a folyamatos képzés nem állhat le soha - az első főiskolai / egyetemi diploma már a fiókban pihen otthon), vagyis testileg és lelkileg is elértük a csúcsot (önmagunkhoz képest).

A tetőpont után pedig mi jöhet? Feljebb már nincs tovább…

Ahogyan haladunk előre az időben, megváltozik a nők szervezetének hormonális egyensúlya. Innen is az elnevezés, hogy „változókor”. Orvosi értelemben a változókor a nő életének az a szakasza, amikor a nemi érettségből eljut a petefészek nyugalmi állapotába. Vagyis: leáll a petefészek működése, nem érik több pete, nem termel több sárgatest hormont és ösztrogént. Ez az időszak kb 15 éven át tart (természetesen egyénenként változó): 45-60 éves korig. A menopausáról pedig akkor beszélünk, amikor már nem jelentkezik menstruációs vérzés.

A klimax minden nőt érinti, de mindenki másként éli meg ezt az időszakot. (Ahogyan a menstruációt is, ami valakinek nagyon fáj, valaki meg szinte észre se veszi.) A nők húsz százaléka tünetmentes, harminc százaléka enyhe tüneteket tapasztal, ötven százaléknak pedig a mindennapi életét jelentősen zavarják a tünetek.

Hogy mik is azok pontosan?

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/08/26/mi-var-a-nokre-a-valtozokorba-lepve/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >