Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Olajfa, a halhatatlanság szimbóluma
Olajfa, a halhatatlanság szimbóluma Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. szeptember 11.
Tökéletes többgenerációs befektetés az olajfa: több száz éven át terem, és szinte gondozást sem igényel. A világ legöregebb olajfái több ezer évesek, és még mindig sajtolnak termésükből kiváló minőségű, extra szűz olajat.

 

 

A nyári emlékek még elevenen élnek mindenkiben – s vannak, akik augusztus végére, szeptember elejére tervezik az éves nagy szabadság kivételét. A mediterrán éghajlat és a tengerpart szerelmeseinek közkedvelt utazási célja Spanyolország, Olaszország, Görögország, Törökország, Tunézia és Egyiptom. 

Ezek az országok (viszonylag) elérhető áron kínálnak nyaralást és gazdag programcsomagokat a magyarok számára (is), és a turisták mindenhol találkozhatnak a mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyával, az olívaolajjal.

Az olívaolajat a bogyóból nyerik ki, mely az olajfán (Olea europaea) terem. Ez az emberiség egyik legősibb kultúrnövénye: mintegy ötezer éve termesztik.

Egykoron pótolhatatlan táplálékul szolgált az ínséges időkben. Az olajfa bogyója a mai napig közkedvelt étel (főzve és sóban tartósítva egyaránt), gyógynövényként is tekinthetünk rá, az érett termésből kinyert olívaolajat pedig nemcsak főzéshez és halkonzerváláshoz lehet felhasználni, hanem a kozmetikai iparban is előszeretettel nyúlnak hozzá. Az ókori ember a világítási problémát is olívaolajjal oldotta meg, s jelentős szerepe volt az egyiptomi balzsamozási szertartásoknál is. 

Az olajfák rendkívül hosszú életű, csonthéjas termésű növények. Igazi túlélők. Remekül bírják a szárazságot, és még ott is vígan elélnek, ahol egész nyáron nem esik az eső.

Az olajfa nem hal meg, ha letörnek az ágai, ha kivágják, ha tövig leég egy villámcsapás vagy egy tűzvész miatt. Gyökere felső részéből új és új hajtások fakadnak – jelezve, hogy mekkora erő és élet lakozik benne.

Jeruzsálemben, a Getsemáne-kert évezredes olajfáinak a törzse csupán egy üres héj, a gyökérből növő ágak nyújtják fel a lombot. Az olajfa törzse kkörülbelül hét-nyolcszáz évig él, majd a fa folyamatosan megújul az új sarjhajtásokkal. Ez a növény vén korában is átültethető. Cipruson például az építkezésekről rendszeresen elszállítják a több száz éves fákat (melyek „útban vannak”), hogy máshol új otthonra lelhessenek.

Ezek az „átszállított” növények két hónapig tartanak kényszerpihenőt, majd felélednek és leveleket fakasztanak.  – Nemhiába tért vissza olajfa levéllel a csőrében az a galamb is, melyet Noé történetében kibocsátottak a bárkából. Mivel ez a fa tért magához először a nagy csapás után. Ezért lett az olajág a béke jelképe is. Mert Isten és az ember megbékélését szimbolizálja.

A világ legöregebb olajfája nagyjából háromezer éves – és még mindig terem! Az említett növény Görögországban, Kréta szigetén található egy Ano Vouves nevű faluban, és terméséből még mindig sajtolnak extra szűz olajat.

Mivel a belseje elkorhadt, így nehéz meghatározni pontos születési dátumát. A Krétai Egyetem tudósai szerint négyezer éves is lehet, a fa körüli jelek szerint legalább háromezer éves, a fagyűrűk elemzése pedig azt mutatja, hogy biztosan több kétezer évesnél.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/08/31/olajfa-a-halhatatlansag-szimboluma/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >