Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow George Kégl volt a Csalai Közösségi Tér nyitórendezvényének vendége
George Kégl volt a Csalai Közösségi Tér nyitórendezvényének vendége Nyomtatás E-mail
Írta: Gáspár Péter   
2019. szeptember 09.
A Csalai Közösségi Tér nyitó rendezvényére került sor pénteken este, az érdeklődők egy csalai gyökerekkel rendelkező világpolgár, George Kégl festőművész életével és munkásságával ismerkedhettek meg. Kégl családja 1878-ban Csalapusztán építtetett kastélyt, amely még ma is áll.

 

 

A csalai városrészben élők régi vágya volt egy olyan fedett közösségi tér, ahol találkozhatnak, különböző programokat, rendezvényeket szervezhetnek.

"A csalaiak kérése volt, hogy szeretnének egy olyan közösségi teret, ahol összejöhetnek, rendezvényeket tarthatnak. A város ezt meg is valósította, így nagy izgalommal vártuk az első rendezvényeket. A megnyitó alkalmából Kégl György jött el hozzánk egy beszélgetésre, akinek alkotásait már láthatták az érdeklődők az Öreghegyi Közösségi Házban. Szeptembertől már működik a nyitott tornatermek program is nagy érdeklődés mellett. Legközelebb egy gyerekjátszóházat tervezünk népi játékkészítéssel, izgalmas foglalkozásokkal." - mondta el a megnyitón Östör Annamária, a városrész önkormányzati képviselője.

A közel húszmillió forintos fejlesztést Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból valósította meg. Az ingatlant A Szabadművelődés Háza üzemelteti, és gondoskodik a lakosság részére szabadidős programok, kulturális rendezvények szervezéséről. Az első eseményre pénteken került sor, George Kégl festőművésszel Vakler Lajos szerkesztő-riporter beszélgetett.

George Kégl igazi világpolgár, hiszen Párizsban született, Londonban járt iskolába, de élt Ausztriában és Németországban is. Grafikai képzettséget Düsseldorfban szerzett, otthona most már közel 15 éve Magyarország. A festőművész az arisztokrata Kégl-család leszármazottja, akiknek Székesfehérvár városa is sokat köszönhet. Ükapja, Kégl György Fejér vármegyében jelentős közéleti szerepet játszott, alapítványt hozott létre, így épülhetett meg a Szent György Közkórház. 1878-ban Csalapusztán építtetett kastélyuk még ma is áll.

George Kégl művészeti tevékenysége integrálja a 20. század azon művészeti irányzatait, melyek oly módon próbálnak visszanyúlni a 19. század művészetéhez, hogy vállalják a figurativitást, a tájképfestészet és a portréábrázolás hagyományait is. Alkotásaiban érződik a bécsi impresszionizmus és a német expresszionizmus hatása is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >