Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Félszáz hazai arany a Masters vb-n
Félszáz hazai arany a Masters vb-n Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2019. szeptember 19.
Remek versenyeket és sok szép hazai sikert hozott az év legnagyobb nemzetközi evezős ünnepe, a Masters (tulajdonképpen veterán) világbajnokság, amelynek a megújult Velencei-tavi Evezős Pálya adott otthont. Szeptember 11-15. között közel négyezer sportoló állt rajthoz, a magyar evezősök is rendkívüli számban neveztek és szereztek több mint ötven aranyérmet. A szervezők is kitettek magukért, több mint négyszáz futamot bonyolítottak le úgy, hogy három percenként rajtoltak a versenyek.

 

 

Nagyszerű helyszínnek bizonyult a megújult Velencei-tavi Evezős Pálya, ahol a teljes tavat érintő partfal-rekonstrukcióhoz kapcsolódó felújításnak köszönhetően immár megfelelőek egy nemzetközi verseny megrendezésének feltételei, ugyanakkor a terület adottságainak köszönhetően a világbajnokság infrastruktúráját is remekül ki lehetett alakítani. „Always look on the boat side of life” - ez volt a világbajnokság jelmondata, utalva többek között az evezés kortalanságára, amelyet alátámasztott, hogy volt, aki kilencvenhárom évesen több versenyszámban is lehúzta az ezer méteres versenytávot.

Az egységeket jellemzően klubok delegálták, de rengeteg nemzetközi csapat verbuválódott a vb alkalmából, sok esetben kontinenseken átívelő legénységek álltak rajthoz. Ez kiváltképp igaz volt az utolsó napra, amikor a vegyes számokra került sor. Magyarországról több mint háromszáz veterán vágott bele a „nagy kalandba”, és hosszú felkészülés után mérették meg magukat a hazai versenyen. Így tett a velencei Nagy-Kapócs Anikó is. Az Agárdi MEDOSZ egykori kétszeres olimpikonja a VVSI-t üzemeltető cég színeiben több számban állt rajthoz, végül két aranyéremmel zárta a Masters Világbajnokságot. Dávid Imre a Magyar Evezős Szövetség Örökös Tiszteletbeli elnöke három év kihagyás után ragadott ismét lapátot, 75 évesen három elsőséggel zárta a versenyt. Összességében több mint ötven magyar aranyérmet ünnepelhettünk a Velencei-tavon!

Követve a hagyományokat a világbajnokságon adták át az úgynevezett „Octos”-diplomákat, amelyekhez a nyolcvan év feletti versenyzőknek Jean-Christophe Rolland, a Nemzetközi Evezős Szövetség, a FISA elnöke gratulált a helyszínen. Az eseményen a honisportági nagyságok mellett jelen volt Dr. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is. A vb védnökeként több napon részt vett az eredményhirdetési ceremóniákon, s akasztott több tucat győztes nyakába aranyérmet Velence polgármestere, Koszti András.

A Masters Világbajnokság szervezésében a többi között részt vett Szántó Éva, a FISA Végrehajtó Bizottsága, valamint a versenyek szervezéséért és lebonyolításáért felelős bizottság elnöke, a versenybírók között pedig ott volt a sportág egyik élő legendája, a négyszeres olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok angol Matthew Pinsent, aki visszavonulása óta a BBC munkatársaként dolgozik. A Velencei-tavi pálya nem sokáig marad evezős verseny nélkül, egy héttel a veteránokat követően a jelenkor hazai legjobbjai vetélkedtek az érmekért az Országos Bajnokság keretein belül.

(Fotó: Igari Balázs)

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >