Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Öt milliárd forintos Városi Tőkealap segíti a vállalkozásokat
Öt milliárd forintos Városi Tőkealap segíti a vállalkozásokat Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla (ÖKK), Imre Zita (MFB Invest Zrt.)   
2019. október 08.
Öt milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Székesfehérváron. Az alapból a növekedési potenciállal rendelkező helyi vállalkozások kaphatnak tőkejuttatást ígéretes fejlesztési, beruházási terveik megvalósításához. Az Alap célkitűzése, hogy érdemben hozzájáruljon a térség gazdasági fejlődéséhez és a vállalkozásfejlesztési törekvésekhez.

 

A Városi Tőkealap döntően székesfehérvári és Fejér megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások számára kíván növekedési lehetőséget biztosítani a tőkefinanszírozással. Az Alap segítségével helyi vállalkozók olyan ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak tőkejuttatást, amely az üzleti megtérülésen túl közvetlenül vagy közvetett formában elősegíti Székesfehérvár város fejlődését is.

A hétfői sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a város régóta szerette volna elérni, hogy egy olyan befektetési alap jöjjön létre, amelyik gazdaságfejlesztési, vállalkozásfejlesztési célú befektetési alapként működik, így szolgálva Székesfehérvár és Fejér megye gazdaságának fejlődését. „Hiszünk abban, hogy a nagyvárosok egy megfelelő gazdasági élettel önfenntartókká válhatnak. Alapvetően az az egészséges működési mechanizmus alakul ki, hogy egy-egy önkormányzat azokból a bevételekből él, amelyet a helyi gazdaság megtermel számára. Ebből üzemelteti és fejleszti a várost. Ez egy fenntartható modell. Az Alap célja Székesfehérvár és környezete fejlődését elősegítő pénzügyi megtérülést biztosító projektek megvalósítása. Olyan beruházások, innovatív kutatásfejlesztési, energiahatékonyság-javító projektekről van szó, ahol már működő vállalkozások továbblépéséhez tudnak tőkét biztosítani.

Az alap felállítását hosszas előkészítő munka előzte meg. Az önkormányzat felmérte a városban és környezetében meglévő adottságokat és finanszírozási hiányosságokat, helyi jellegzetességeket, amely segítségével az MFB Invest szakemberei elkészítették a most megalapítandó alap keretrendszerét. A Városi Tőkealap nem korlátozza befektetéseit a régió tradicionálisan erős iparágainak szereplőire, ezeken kívül a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó energetikai területek, a hulladékgazdálkodás, a víz értéklánchoz kapcsolódó technológiák, a kiskereskedelem, a mobilitás és a járműgyártás területét célozza meg. Emellett minden egyéb iparágba is befektethet, amennyiben a befektetés megfelel az elvárásoknak, kellően innovatív és fejlődési potenciállal rendelkezik.

Dr. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója hozzátette, kiemelt ágazatként tekintenek az önkormányzatokra, amelyekkel sikerült hosszú távú együttműködést kialakítaniuk. A városi tőkealap-programot az MFB saját forrásból valósítja meg, a hitel, a tőke és a garancia finanszírozási formák összehangolásával támogatják a fejlődőképes kkv-kat.

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója tájékoztatója szerint a Székesfehérvári Városi Tőkalap 5 milliárd Ft keretösszeggel, 12 év futamidővel és 7 éves befektetési periódussal indul októberben. Az átlagos befektetési méret a tervek szerint 200 millió és 500 millió forint között alakul. Az MFB Invest döntően székesfehérvári, illetve Fejér megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások finanszírozásában vesz részt, és kizárólag magyarországi székhelyű vállalkozások országhatáron belül megvalósított projektjeit támogat. A vezérigazgató hozzátette, az önkormányzat többek között a projektek felkutatásában játszik majd fontos szerepet.

A hétfői eseményen jelen volt Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki szólt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt kapcsán a városra és a térségre váró feladatokról, fejlesztésekről. Mint mondta, városuk gazdasági fejlődése érdekében tervezik egy ilyen Alap létrehozását. Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere hiánypótló lehetőségnek nevezte az Alapot. Hangsúlyozta, azok a fejlesztések, amelyek jók Székesfehérvárnak, jók a megye településeinek is. Reményét fejezte ki, hogy megyei jogú városként Dunaújváros is hamarosan megkezdheti a tárgyalásokat a városban és a térségben működő kis- és középvállalkozások fejlesztése, a helyi gazdaság erősítése érdekében.

Az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt. 2006 óta foglalkozik növekedési fázisban lévő, illetve tőkeigényes beruházás előtt álló kis- és középvállalkozások, zöldmezős projektek fejlesztési célú, valamint nemzetgazdaságilag kiemelt projektek tőkefinanszírozásával. A Társaság indulása óta közel 66 milliárd forintot összegben ruházott be hazai vállalkozásokba. 2019-ben elfogadott új stratégiájának részeként két Alapkezelő került a tulajdonába, így lehetővé vált, hogy a Társaság különleges szakértelmet igénylő tematikus alapokat is kezeljen. Kiemelt szerep vár a most elinduló, az MFB Invest Zrt. tulajdonában lévő Városi Tőkealapokra.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >