Kezdőlap
290 millió forintból fejlesztették a járóbeteg-ellátást Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2019. október 09.
Mintegy 290 millió forintot költött a járóbeteg-szolgáltatások fejlesztésére a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház. Az európai uniós és hazai támogatás felhasználásával 534 darab új orvostechnikai eszközt szereztek be, melyekkel korszerűsítették a különféle szakrendeléseket és osztályokat. Mindez része annak a nagyléptékű, több lépcsőből álló kórházfejlesztési projektnek, amely 2010 után részben már megvalósult és a jövőben is folytatódik a lakosság, a betegek és a kórházi dolgozók érdekében.

 

 

A járóbeteg-szakellátó szolgáltatások 290 milliós fejlesztése érintette a traumatológiát, a kardiológiát, az urológiát, a gégészetet, az audiológiát, az érsebészetet, a szemészetet, a nőgyógyászatot, a fizikoterápiát és a sürgősségit. Ezen szakrendelések, illetve osztályok műszerezettségén javítottak az 534 új orvostechnikai eszközzel, melyek között vannak például vizsgálóágyak, székek, monitorok, ultrahang-készülék, lámpák, mérő- és vizsgálóműszerek. A beruházás középpontjában a műszerezettség javítása, a fekvőbeteg-kapacitás tehermentesítése, a hosszabb ellátást nem igénylő kezelések biztosítása és a betegelégedettség növelése volt.

„A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nagyléptékű fejlesztési koncepciója 2010-11-ig nyúlik vissza. Ez az intézmény egy központi kórház, amely számos szakterületen kiemelkedő feladatokat lát el, és országosan is rendkívül magas betegforgalmat bonyolít. Az elmúlt 9-10 évben tényszerűen a legmagasabb szintű technikai fejlesztések valósultak meg a fehérvári központi telephelyen, korszerűsítettük többek között a műtőblokkot, az intenzív osztályt, a kardiológiát, a füll-orr-gégészetet és a szülészetet. Ezzel párhuzamosan folyamatos fejlesztések zajlottak a vidéki telephelyeken, Sárbogárdon, Enyingen, Móron és Csákváron is. A tudatos, egymásra épülő beruházások célja, hogy a legmagasabb szintű fekvőbeteg-ellátás mellett a krónikus ellátást, a lakosság-közeli járóbeteg szakellátást és a kúraszerű ellátást is folyamatosan fejlesszük. A jelenlegi projekt is ide illeszkedik.” – hangsúlyozta Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója.

Hozzátette, hogy folytatva az elmúlt évek munkáját, a közeljövőben fejlesztik a pulmonológiai, az onkológiai, az infektológiai és az ápolási osztályt, felújítják a belgyógyászati épületet, a kiszolgáló infrastruktúrákat – a portát és a függőfolyosót – és több száz új parkolót építenek. A főigazgató kiemelte, a fejlesztések jogosultságát jelzi a CASE-Mix index, amely szakmai mutatóként a legmagasabb szintű ellátók közé sorolja a Szent György Kórházat. Ezen kívül kiemelkedően magas az ellátott betegek száma. A színvonalat jelzi az is, hogy az intézmény két egyetem oktató és gyakorló kórházaként is teszi a dolgát nap mint nap. A fejlesztések mind-mind a lakosság, a betegek és a kórházi dolgozók érdekeit szolgálják.


Örömmel érkeztem ma idei! Csak az elmúlt két hétben Csákváron, Móron, Enyingen és Sárbogárdon tudtunk fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket bejelenteni. A mai tömegtájékoztatásnak ilyen eseményekről kellene szólnia, és nem arról, amit főleg a közösségi oldalakon látunk, az egészségügy negatív színben való feltüntetéséről.” - hangsúlyozta dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Hozzátette, a negatív kommentek az ellenzéket támogató emberektől származnak, akik 2006-ban el akarták adni, és profitszerzés céljából privatizálni kívánták a Szent György Kórházat.
 
Az elnök szerint ezeknek az embereknek leginkább elnézést kellene kérniük Fejér megye lakosaitól azért, amiért az ő egészségügyi ellátásukból akartak meggazdagodni. 2006. október elsejével a Megyei Közgyűlés élén váltás történt, az új vezetés nem volt partner a privatizációban. 2006 és 2010 között büntetőhadjárat kezdődött, melynek eklatáns példájaként az akkori szocialista kormányzat – az országban példátlanul – nem támogatta a kórház fejlesztését célzó 11 milliárdos Pólus Programot. „Ez olyan bűn volt a Fejér megyei lakosok ellen, amit a kórház azóta sem tudott kiheverni. Szeretnék köszönetet mondani a főigazgatónak, a csapatának és a kórház valamennyi dolgozójának az elmúlt évek eredményeiért!” – tette hozzá dr. Molnár Krisztián.


„A jogszabályok szerint a települési önkormányzat feladata az egészségügyi alapellátás megszervezése, működtetése és fenntartása. Székesfehérváron azt a nagy célt tűztük magunk elé, hogy öt éven belül az összes rendelőintézetet felújítjuk. Ebben a programban időarányosan jól állunk.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Hozzátette, hogy az alapellátás mellett a kórházfejlesztés is nagyon fontos. Az emberek a kórházat tartják a legfontosabb ellátó-intézménynek teljes joggal, hiszen a Szent György Kórház nem csak helyi, hanem megyei és régiós szinten is meghatározó intézmény. Bárminemű fejlesztés történik, az érinti a dolgozók munkakörülményeit és a betegeket, a lakosságot egyaránt. Székesfehérvár Önkormányzata hosszú évek óta támogatja a kórházat, csak idén 100 millió forint támogatást kap a kórház.

A polgármester arra hívta fel a figyelmet: 2010-ben olyan helyzetet örököltek, melyet megelőzően a Szent György Kórház kimaradt a Pólus Program fejlesztéseiből. Ez azért is érthetetlen és megmagyarázhatatlan, mert az intézmény akkor is a legnagyobb, kiemelt stratégiai fontosságú, vidéki kórház volt, közel a M7-eshez, a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz. „A baloldal erre nem adott választ mind a mai napig! Ami ennél még nagyobb probléma, hogy nem is kért bocsánatot a kórházban dolgozó szakemberektől és a megyében élő emberektől. Amíg ez nem történik meg, addig hiteltelen minden olyan felvetés, ami a kórházzal kapcsolatos. Ezt az eredendő bűnt nem vallották be, és nem is kértek érte elnézést!” – fogalmazott a városvezető.

Hozzátette, hogy 2010 óta számos fejlesztés történt összefogással, melynek szakmai alapját a kórház vezetése adja. A legnagyobb fejlesztési forrásokat nem közvetlenül Brüsszelből, hanem a kormánytól kapta a kórház, ehhez tették hozzá az önerejüket az egyes települések, és több alapítványi támogatás, felajánlás is rendszeresen érkezik. „Az elmúlt években 15 milliárd forint körüli fejlesztési forrás érkezett az Szent György Kórházba. A hírekkel ellentétben ez több, mint amit a MOL Aréna Sóstó kapott. A hiányzó fejlesztések meg fognak valósulni a Modern Városok Program keretében. Akkor érjük el azt a helyzetet, amit már elérhettünk volna 2010 előtt. Ezért eredendő bűn az, hogy a források korábban elmaradtak. A mi közösségünk nem kér mást, mint azt, amit más kórházak már megkaptak 2010 előtt. Ennek a jelentős része már megérkezett, a többit a következő években fog megérkezni, ha meg tud maradni a mai szakmai és közéleti együttműködés!”- zárta szavait a polgármester.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >