Kezdőlap arrow Kultúra arrow Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019
Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2019. október 15.
„A világ csodái - Felfedezések kora!” - ez a Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei mottója. Székesfehérváron előadásokkal, gyermekeknek szóló múzeumi felfedező programokkal várják az érdeklődőket november 10-ig.

 

 

„Higiénia a műtőasztalon”– Fertőtlenítőszerek a sebészetben címmel tart előadást a Fekete Sas Patikamúzeumban Szima Viktória. A Fejér Megyei Levéltár levéltárosától többek között megtudhatjuk majd, hogy az orvostudomány fejlődésének egyik legfontosabb mérföldköve volt, amikor először sikerült kiküszöbölni a sebészeti kezelésben a fertőzéseket. Évezrednyi bizonytalanság után, a XIX. században, végre nagyobb szabású műtétekre is lehetett vállalkozni, mert a csíramentesség biztosítható lett. A sebészetben használt fertőtlenítőszerekről szóló előadás október 16-án, szerdán 17 órakor kezdődik a Szent István Király Múzeum Fekete Sas Patikamúzeum kiállítóterében.

A gyermekeknek szól az október 22-én, kedden 9.30 órakor kezdődő, „Mesék a vitrinből” múzeumpedagógiai foglalkozás. Az Arany János utca 12. szám alatt található Budenz-ház - Ybl-gyűjteményben mesék bújnak elő egy ló patkója alól. Aztán egy óra mutatója mögül. Vagy a selyemborítású kanapé karfája mellől.  Ha az 1-4 éves apróságok szüleikkel, nagyszüleikkel Kamarás Emesével tartanak egy sétára, biztosak lehetnek benne, hogy mesébe botlanak. A gyerekek zenével, verssel, mozgással mesék csalogatásával fedezhetik fel a Budenz-házat.

Izgalmas művészettörténeti előadásra invitálják a képzőművészet iránt érdeklődőket novemberben. „Egy terem, két alkotó: Ország Lili, Kondor Béla” címmel az Új Magyar Képtárban november 5-én, kedden 17.30 órakor Izinger Katalin művészettörténész tart előadást két híres alkotóról.  Ország Lili és Kondor Béla alkotásai egy teremben, egymás közelében, egymásra reflektálva láthatóak a Megyeház utca 17. szám alatt. Az Új Magyar Képtárban, a város egyik legjelentősebb műemléképületében a II. világháború utáni időszak legfontosabb magyar képzőművészeinek alkotásaiból látható válogatás.

A részlete program megtalálható az alábbi linken: http://oszifesztival.hu/home_hu.html

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >