Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Imádságos tiszteletadás
Imádságos tiszteletadás Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. október 23.
Koszorúzással és imádságos ünnepi műsorral tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt Székesfehérváron. A Székesfehérvári Püspökség ünnepségén Fejér Megye és Székesfehérvár Önkormányzatának vezetői, a történelmi egyházak, társadalmi és civil szervezetek, valamint az oktatási intézmények képviselői és a fehérváriak emlékeztek.

 

 

A Székesfehérvári Püspökség ünnepségével kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett keddi eseménysorozat. A Szent István Bazilika oldalán, az ’56-os emlékkereszt előtt a történelmi egyházak helyi képviselőivel együtt emlékeztek meg a résztvevők történelmünk kiemelkedő eseményéről, és a jelenlévőkkel együtt imádkoztak a forradalom és szabadságharc áldozataiért.

A 63 évvel ezelőtti eseményeket Jankovics Ferenc: Forradalom című költeményével idézte meg Baráth Eszter, a IX. Fehérvári Versünnep győztese. A szavalatot követően Kremniczky Géza, a Hungarikum együttes vezetője adott rövid műsort, majd ünnepi beszédet mondott Orosz Ágoston. A Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója a nemzeti összefogás iskolapéldájának nevezte 1956 eseményeit. A magyar nemzet ezekben a napokban visszanyerte önbecsülését. A forradalom és szabadságharc a magyarok csillaga, eufória. Orosz Ágoston felidézte a fehérvári eseményeket is. Megemlékezett Keszei István egyetemi hallgatóról, egykori ciszteres diákról, aki Budapestről hozta a forradalom hírét városunkba, azokról a hősökről, akik életüket adták a hazáért, a szabadságért, és az egyéni sorsokról, személyes tragédiákról, családját érintő eseményekről, a 63 évvel ezelőtti, decemberi asszonytüntetésről.  

Kiemelte ’56 mának szóló üzenetét: „Szabadságunkért, függetlenségünkért naponta elementáris harcot vívunk. Történelmi feladatunk egy tettre kész, változtatni akaró nemzedék felnevelése. Szükség van ethoszra, alapvető erkölcsi tartásra. Szükség van etikára, az értékek és a normák filozófiai és teológiai tanaira, hogy döntéseinket és cselekedeteinket irányítsa. Magyarországnak a nemzet fennmaradásáért olyan kiművelt ifjúságra, jövőképpel rendelkező vezetőkre van szüksége, akik megfelelő szellemi képességekkel rendelkeznek, a világra kiterjedő összefüggésben, emberközpontú világban gondolkoznak.” Ünnepi megemlékezését Szent István király fohászával zárta: „Adj békét, Uram!”

A beszédet követően a történelmi egyházak képviselői - Spányi Antal megyés püspök, Bencze András evangélikus lelkész, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökhelyettese, Berze János református lelkipásztor és Révész Lajos baptista lelkész - rövid imádságot mondtak a forradalom és szabadságharc hőseiért, majd közösen koszorúztak. A hagyomány szerint, a második koszorút dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója helyezte a Bazilika oldalán lévő ’56-os emlékkereszt előtt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >