Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Salvador Dali: Egy zseni naplója
Salvador Dali: Egy zseni naplója Nyomtatás E-mail
Írta: Pál András   
2019. november 01.
Bő húsz évvel első önéletrajzi műve, a Salvador Dalí titkos élete (1942) megjelenése után a puha óráiról, festett vagy bronzba öntött rinocéroszairól, excentrikus őrültségeiről, valamint polgárpukkasztó és/vagy önreklámozó akcióiról elhíresült festő ismét a nagyközönség elé tárta életének azon eseményeit, amelyeket 1952 és 1963 között jegyzett fel naplójába.

 

 

 Az Egy zseni naplójának bevezetésében Michel Déon francia akadémikus egyebek között azt írja, hogy ez a napló "emlékmű, amelyet Salvador Dalí önnön dicsőségére emel. Szerénységet hiába is keresnénk benne, annál megkapóbb az őszintesége."

Nos, nehéz volna ennél rövidebben és pontosabban összefoglalni e könyv lényegét. Dalí valóban meggyőződéssel hitte és számtalanszor kinyilatkoztatta: a szüleitől azért kapta a Salvador keresztnevet, mert az a küldetése, hogy a modern festészet megmentője, "megváltója" legyen.

Naplóját olvasva azonban rádöbbenünk arra is, hogy mennyi munka, mennyi ötlet és micsoda ravaszság kellett ahhoz, hogy a világ ezt el is higgye neki.

 

 
 
Kiadó:
 
Oldalak száma:
328
 
Borító:
KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
 
Kiadás éve:
2019

Fordító:
Vargyas Zoltán

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >