Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Miért tévedés, hogy az energiaitalok növelik a sportteljesítményt?
Miért tévedés, hogy az energiaitalok növelik a sportteljesítményt? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. november 08.
Sokan úgy gondolják, hogy ha sportolás előtt vagy közben energiaitalt fogyasztanak, akkor attól több lesz az energiájuk és nő a teljesítményük. Csakhogy eközben komoly veszélynek teszik ki a szervezetüket. Mi is történik a szervezettel ilyenkor? Ennek jártunk utána.

 

Rohanó világunkban a folyamatos pörgés, a mentális és fizikai teljesítmény állandó fokozása szinte természetesnek számít. A cél eléréséhez viszont gyakran nem a megfelelő eszközöket választjuk, több kárt téve így, mint amennyit profitálunk belőle. Így van ez az energiaitalokkal is.” – tudtam meg Kiss Vivien táplálkozási szakértőtől.

Az energiaitalok hivatalosan a szénsavas üdítőitalok csoportjába tartoznak. A Wikipédia és az általános meghatározás szerint „olyan üdítőitalok, amelyek egy bizonyos ideig fokozzák az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet”.

Tévesen gyakran ebbe a kategóriába sorolják a különböző izotóniás és sportitalokat is, de ez nem helytálló.   

Sokan gondolják úgy, hogyha sportolás előtt közvetlenül vagy közben fogyasztanak energiaitalt azzal jót tesznek maguknak, hiszen felpörögnek, több lesz az energiájuk és nő a teljesítményük. Ugyanakkor ezzel alapvetően több kárt okoznak, mint hasznot.” – árulta el az egészségmentor – „Az energiaitalokban lévő nagy mennyiségű koffein vízhajtó hatása miatt edzés közben, ha nem pótoljuk megfelelően a folyadékot és/vagy napon, nagy melegben edzünk, könnyebben előfordulhat kiszáradás.”

Az előbb említett koffein és a különböző, szintén az idegrendszert „felkorbácsoló” hatóanyagok (például: taurin, guarana) egymás hatását erősítik. Így együttesen pedig jelentős nyomást jelentenek, az edzés alatt egyébként is fokozottan terhelt idegrendszerre.

Ráadásul, mivel a szénsav fokozza a cukor gyors felszívódását, hirtelen nő meg a vércukor szintünk, amivel párhuzamosan a hasnyálmirigyünk sebesen, nagy mennyiségű inzulintermelésbe kezd. Ez utóbbi a hirtelen emelkedésnek köszönhetően, gyorsan vonja ki a cukrokat a vérből. Így a kezdeti „energialöket” hamar átfordulhat rosszullétbe, vércukorszint zuhanásba. A gyakori vércukor és inzulinszint ingadozás pedig az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kapujába sodor minket.

Mindeközben a különböző összetevők elhitetik az agyunkkal, hogy a korábbi fáradtság ellenére a szervezet bírja a nagy megterhelést. Ez könnyen a visszájára fordulhat és észrevétlenül is túlterhelhetjük a „becsapott” szervezetünket.

Kiss Vivien kifejtette, hogy bár az emberek azt gondolják, hogy az energiaitalok energikussá és ellenállóbbá teszik őket, valójában csak hirtelen energialöketet kapnak a cukor, koffein, szénsav és a különböző hozzáadott vegyületek keverékétől. Ahelyett, hogy a megfelelő életmóddal valódi stabil energiaszintet biztosítanának maguknak, a kívülről jövő „pörgetés” helyett.

A koffeinnel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy blokkolja azokat a receptorokat az agyunkban, amelyek a fáradtság érzetért felelősek. Tehát ugyanúgy fáradtak vagyunk a nagy mennyiségű koffeinlöket után is, csak éppen nem érezzük!

Olyan ez, mint a fájdalomcsillapító. A tünet elmúlik, de a probléma gyökere megmarad, nincsen megoldva.

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/11/04/miert-tevedes-hogy-az-energiaitalok-novelik-a-sportteljesitmenyt/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >