Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A "kezelés" fő forrása és eszköze a Biblia Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 27.

Image"Magány, egyedüllét a házaspári kapcsolatban és a családban ...." Ezzel a címmel rendezett családi napot az MKKE székesfehérvári csoportja a Református Gyülekezeti Centrumban. Az alkoholisták „megszabadításán” dolgozó Kék Kereszt-program egyfajta útógondozói tevékenységet végzett e napon, hiszen a múltban elkövetett hibák, bűnök sokáig nyomasztják az embert, és segítség nélkül nehéz lerakni a terheket.

A program közös imádsággal és énekkel kezdődött 15 órakor, majd Szarka Miklós lelkész, a Református Családsegítő Szolgálat vezetője előadást tartott az alkoholizmusról és lelkigondozói tapasztalatairól. Ezt követően a hölgyek és a férfiak két külön csoportra bontva beszélgettek problémáikról. A férfiak problémáira Szarka Miklós keresett megoldást, a nőket pedig felesége, Szarkáné Darvas Gyopár bátorította és próbált meg a Bibliából vett történetekkel bátorítani és tanácsot adni. Ezt követték a csoportvezetői összegzések és a záró imádság énekkel, amely szeretetvendégséggel zárult.

Szarka Miklóstól megtudtuk, hogy kollégáival együtt országszerte hívják különböző intézményekre előadásokat, fórumokat tartani, csoportalkalmakat rendezni és házaspár-hétvégéket lebonyolítani. Most a Kék Kereszt kérésének tettek eleget, amikor Székesfehérvárra látogattak a Református Gyülekezeti Centrumba.

Köztudomású, hogy a Kék Kereszt egy olyan egyházban (is!) működő szervezet, amely alkoholistákat segít a gyógyuláshoz. Ehhez az Evangéliumot és a keresztény értékrendet használják fel. A Kék Kereszt ezen kívül az kigyógyult alkoholisták utógondozásával is foglalkozik. Ez a családi nap tulajdonképpen egy utógondozói alkalom, ami azért fontos, mert ha valaki megszabadul az alkoholtól, még sokmindent hordoz a szívében és a lelkében, ami a régi életének a maradványaként tudható be. Sok olyan problémát, amivel meg kell küzdenie. Ilyen például a kommunikáció. Mert meg kell tanulnia kommunikálva élni, megérteni embertársait, s meghallgatni őket.

A programon nemcsak gyógyult alkoholisták vettek részt, hanem olyanok is, akiknek a közvetlen környezetében, a családjában fordult elő alkoholista, s ez az ő számára komoly problémát okozott. S, hogy miben tudtak segíteni nekik?

 „Egyrészt pár- és családterapeuta vagyok, tehát eddigi életem során sok pár- és családi konfliktushelyzetet megoldottam.” – mondta Szarka Miklós – „E problémák nagy része bizonyos kommunikációs zavarokra, hiányokra, kommunikációs válságokra vezethető vissza, Ezért arra tanítom a hozzám fordulókat, hogy hogyan lehet építő jelleggel beszélgetni, hallgatni, megosztani a titkainkat másokkal, s a gyerekeket motiválni arra, hogy felejtsék el szüleik alkoholizmusban elkövetett bűneit. A gyógyult szülőknek pedig meg kell tanulniuk, hogy hogyan tudnak a múltban felmerült hibák ellenére mégis jó mintát mutatni a családban.”

Végezetül meg kell említeni a „kezelés” fő forrását és eszközét: a Bibliát. Az Istenben hívő embernek ugyanis óriási lehetőségei vannak ezen a területen is: már eleve rendelkezik egy belső, Krisztusi mintával, akivel hite szerint mindennapi kapcsolatot tart. Isten vezet bennünket, Igéjéből táplálkozunk, s tanácsai eligazítást nyújtanak az életben.

Image
Fotó: Temesvári Márta

 
< Előző   Következő >