Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow VIII. Újszövetség Maraton – megújult formában!
VIII. Újszövetség Maraton – megújult formában! Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Bence   
2019. november 19.
Különleges eseményre hív mindenkit a székesfehérvári Vörösmarty Színház: december elsején 14 órakor veszi kezdetét a VIII. Újszövetség Maraton, megújult formában – derült ki a november 15-én tartott sajtótájékoztatón.

 

 

A megújuló VIII. Újszövetség Maraton részleteiről az esemény helyszínén, a Vörösmarty Színházban adott tájékoztatást Dr. Szikora János, a teátrum igazgatója, Spányi Antal megyés püspök, Szász Zoltán református lelkész és Fehér Károly nyugalmazott evangélikus lelkész.

December 1-én, lehetőségünk lesz megállni egy pillanatra, elcsendesedni és meghitt hangulatban készülni a kereszténység legszebb ünnepére, a Karácsonyra. Az Újszövetség Maratont 2012-ben indította útjára a Vörösmarty Színház, azzal a szándékkal, hogy a színháznak, mint értékközvetítő intézménynek feladata a világ egyik legnagyobb kincsének, a Bibliának a közvetítése hívők és nem hívők felé egyaránt.

Advent első hétvégéjén ismét önkéntes jelentkezők olvashatnak fel a Vörösmarty Színház nagyszínpadán. A négy evangélista könyvéből összeállított történet Jézus életét meséli el: születését, tanításait, halálát és feltámadását.

Szikora János elmondta, hogy az előző évekhez képest a program rövidebb de egyben koncentráltabb, személyesebb és családiasabb is: „Az Újszövetség Maraton során az Újszövetséget korábban az első szótól az utolsóig felolvastuk, mint egy szöveggyűjteményt. Az idei bibliafelolvasás „alapanyaga” egy különleges szöveg-összeállítás, amelynek szempontja, hogy a lehető legteljesebb képet adjuk arról, amit az emberek emlékezete Jézus cselekedeteiről és szavairól megőrzött.” – tette hozzá az igazgató.

Aki ezzel a szöveggel, vagyis ezzel a tanítással találkozik, be tudja fogadni, azzal a saját életét tudja gazdagítani, jobbá, szebbé tenni.” – emelte ki Spányi Antal, megyés püspök, aki szerint a székesfehérvári kultúra részévé vált az adventi bibliaolvasás.

A felolvasás 14 órakor veszi kezdetét, és a tervek szerint a 18 órakor kezdődő városi gyertyagyújtás ünnepség kezdetéig be is fejeződik.

A felolvasás közben Jézus élete egy hatalmas vetítővásznon illusztrációk segítségével is megelevenedik, miután a VIII. Újszövetség Maratonhoz kapcsolódóan, rajzpályázatot hirdetünk általános és középiskolás diákok számára. A pályázattal kapcsolatos részletek a színház honlapján érhetőek el.

Szász Zoltán református lelkész szerint örömteli, ha Isten igéje nemcsak liturgikus környezetben hangzik el, hanem olyan helyeken is ahol ez nem megszokott, mint például itt a színházban.

„Az, hogy idén nem az egész Újszövetséget olvassák fel, hanem csak az Evangéliumokat, nem beszűkítésnek, hanem koncentrációnak érzem.” – mondta Fehér Károly nyugalmazott evangélikus lelkész.

Az országosan is egyedülálló programon az egyes bibliarészeket a Hermann László Zeneiskola tanulóinak műsora kapcsolja össze. A gyerekeket Kerkay Rita és Varga Lili színművésznők és Németh Mariann vezetésével kézműves foglalkozás várja, hogy a legkisebbek is átérezzék az ünnep szépségét. A délután folyamán ráadásul egy Betlehem is fog készülni.

A színház honlapján, a www.vorosmartyszinhaz.hu oldalon november 19., keddtől bárki jelentkezhet a felolvasásra. Családok, barátok együtt is jelentkezhetnek, elosztva egymás közt az ötperces részleteket.

Töltsük együtt advent első vasárnapját és készüljünk lélekben a szeretet ünnepére!

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >