Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Döntésünk a jövőnk
Döntésünk a jövőnk Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, ÖKK   
2019. november 20.
A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Humán Szolgáltató Intézettel és Székesfehérvár Önkormányzatával együttműködve „Döntésünk a jövőnk" címmel hetedik alkalommal hirdetett vetélkedőt a megye középiskolás diákjai számára a felelős szexuális magatartás témakörében. A prevenciós versenysorozatra hat város tizenegy iskolájából huszonkilenc csapat jelentkezett, az első forduló eredményét kedden délután kiállítás megnyitó keretében ismertették.

 

 

Digitális bökés vagy személyes érintés? – ez az idei fő gondolata a hetedik alkalommal meghirdetett „Döntésünk a jövőnk” vetélkedőnek. A téma időszerű: a fiatalok körében előforduló nem kívánt terhességek száma továbbra is magas. A szexuális úton terjedő betegségek egyre fiatalabb korosztályt érintenek. A háromfordulós prevenciós verseny célja, hogy a középiskolás diákok körében játékos, szórakoztató formában felhívják a figyelmet a felelős szexuális magatartás jelentőségére, ezen belül a családtervezésre, a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek megelőzésére, illetve a tudatmódosító szerek befolyásoló hatására.

A versenyprogram teljesítéséhez az előző évekhez hasonlóan nem csak lexikális tudásra, hanem jelentős kreativitásra is szükség van. Cél, hogy minél több fiatal magáénak érezze a megelőzés fontosságát. A megyei versenysorozatra 6 város 11 iskolájából 29 csapat jelentkezett. Az első forduló részeként a csapatoknak egy plakátot kellett készíteniük a felelős szexuális magatartás témaköréhez kapcsolódva. A beérkezett plakátok vándorkiállításon vesznek részt, amelynek kiindulópontja a székesfehérvári autóbusz-pályaudvar váróterme, ahol kedden délután került sor az eredményhirdetésre is.

Dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntőjében az információ feldolgozásáról, a káros hatások kiszűréséről szólt. A felelős szexuális magatartás az élet valamennyi területét áthatja, befolyásolja az ember személyiségét. Amennyiben ezt a kérdést nem kezeljük megfelelően, sok problémát okozhat. A társas szabályok betartásával, fegyelmezett magatartással, kellő felelősséggel kell és érdemes a témához állni. Az igazgató köszönetet mondott a pályázóknak és felkészítő tanáraiknak, mert mint mondta, a mostani pályamunkák jól tükrözik a felelősségteljes hozzáállást.

Az egészség védelme, a közösségi felületek veszélyeinek kiszűrése, a megfelelő ismeret nélkülözhetetlen a fiatalok életében ahhoz, hogy egészséges felnőttként egészséges családot alapítsanak, mondta Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóság tanácsnok.

Dr. Krisztián Erika megyei tisztifőorvos a pályaművek kapcsán kiemelte, hogy a diákok nagyon nagy felelősségérzettel készülnek minden évben erre a vetélkedőre.

A „Döntésünk a jövőnk” prevenciós versenysorozatra 6 városból 11 iskola 29 csapata jelentkezett. A legjobb öt alkotást díjazták. Az első helyen a Székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium Csajszi Barackok nevű csapata végzett (Vida Vivien, Sinkovits Bianka, Erdős Anett, Salk Regina; felkészítő tanáruk: Pallag Ildikó). Második helyezett a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium Napraforgók nevű csapata (Szenczi Alexa, Keszi Kincső, Vasas Zsófi; felkészítő tanáruk: Kanálné Katona Edit), míg a harmadik a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium Csajszibarackok nevű csapata (Tóth Daniella, Tóth Laura Petra, Bereczk Szonja Rebeka; felkészítő tanáruk: Vámosiné Biber Mária) lett.

A verseny döntője november 28-án, csütörtökön 13 órakor kezdődik a Petőfi Kultúrtanészeken.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >