Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mit csinál a TELAPO a Csillagászat Nemzetközi Évében? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. február 23.

ImageSzékesfehérváron több mint fél évszázados múltra tekint vissza a csillagászati ismeretterjesztés. – tudtuk meg Trupka Zoltántól, A Szabadművelődés Háza munkatársától - Hajmási József és tanártársai 1961-ben hozták létre városunk első csillagvizsgálóját a József Attila Gimnázium tetején. A csillagda 1967-ben került a Vidám Parkba, az Óriáskerék mellé, majd 1977-ben költözött az Ifjúsági Ház (ma A Szabadművelődés Háza) tetejére.

Trupka Zoltán elmondta: A csillagda 1993-ban vette fel Székesfehérvár szülötte, a nemzetközi hírű asztrofizikus nevét, így lett Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló. Az angol névből született meg a TELAPO (Terkán Lajos Public Observatory) rövidítés. Az intézmény mára a csillagászati ismeretterjesztés egyik fellegvára lett hazánkban. Elsősorban tehát ismeretterjesztő és oktatási tevékenységet végeznek, de tudományos kutatómunkához is biztosítnak lehetőséget.

Különösen jó alkalom erre 2009., hiszen az esztendő a Csillagászat Nemzetközi Éve. Nyilvános távcsöves bemutatókat a tavaszi időszakban február 23-ától április 10-éig minden hétfőn, szerdán és pénteken 19 órától tartanak. A 30 cm átmérőjű, Newton rendszerű távcsővel akár 1 km-es részleteket is meg lehet pillantani a Hold felszínén, s csodálatos látványt nyújt a gyűrűjéről híres Szaturnusz.

A bemutatási időszakban megfigyelhető az Esthajnalcsillag néven is ismert Vénusz bolygó, a híres Orion-köd, amelyben ma is születnek csillagok. Az égbolt mindig tele van érdekes látnivalókkal, de a bemutatók rossz idő esetén sem maradnak el. Látványos vetítéssel egybekötött előadásokkal, beszélgetésekkel hozzák közelebb a csillagokat a látogatók számára.

 

Image
Fotó: Trupka Zoltán

A szervezők a nagy érdeklődésre való tekintettel kérik, hogy az iskolai osztályok, csoportok egy héttel korábban jelezzék érkezésüket. Érdekes jelenségek, nevezetes események alkalmával, és előzetes egyeztetés után más időpontban is fogadnak látogatókat a Csillagdában, illetve kihelyezett bemutatókat, előadásokat is szívesen vállalnak.

Szakköri foglalkozásokon egész évben részt vehetnek a fiatalok - azoknak akik mélyebben szeretnének elmerülni az csillagok világában. Hétfőnként 17 órától az általános iskolák felső tagozatosai számára, péntekenként pedig 18 órától középiskolásoknak tartanak foglalkozásokat – de idősebbek is látogathatják az órákat. A program során a résztvevők elsajátíthatják az égbolt tudományának alapjait, s erre építve saját érdeklődési körüknek megfelelő témával foglalkozhatnak. Fotózhatják az égitesteket, távcsöveket építhetnek, csillagászati megfigyeléseket végezhetnek, előadásokat, bemutatókat szervezhetnek és tarthatnak, stb.

Trupka Zoltán örömmel tudatta honlapunkkal, hogy szakköröseik szép sikereket értek el hazai és nemzetközi versenyeken, pályázatokon. Eredményeiknek köszönhetően többen eljuthattak Huntsville-be, a NASA Nemzetközi Űrtáborába és Sydney-be a Nemzetközi Űrakadémiára. A szakkör tagjai közül többen szakcsillagászok lettek. Köztük van például Fűrész Gábor, aki társfelfedezője volt az Alba Regia kisbolygónak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >