Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A fenyőtömjén illóolaj gyógyhatásai Nyomtatás E-mail
Írta: Galenus   
2019. december 03.
A fenyőtömjént vagy olibánumot ősidők óta használják lelki-érzelmi problémák enyhítésére, de más jótéteményeit is érdemes felfedezni. Ezek közé tartozik, hogy esszenciális olaja gyógyírt jelenthet bőröregedés vagy ízületi fájdalmak ellen, csökkentve a kopásos elváltozásokat Elősegíti továbbá – hegesítő hatása révén – a sebgyógyulást, amellett javít a megfázásos tüneteken. Áttekintés a tömjénolaj gyógyhatásairól és alkalmazásáról.

 

 

 

 

Amikor megvágják a tömjénfa kérgét, gumigyantát izzad ki magából, és ebből nyerik gőzlepárlással az illóolajat. A fenyőtömjén (Boswellia carterii, a Burseraceae növénycsalád tagja) Szomáliából származik, és főbb hatóanyagai a triterpének, szterolok, polszacharidok és illóolajok. Számos vallásban jelen van, illata meditáció, fohászkodás, imádság idején hozzájárul a megfelelő, meditatív lelki állapot kialakulásához, de jógáznál is alkalmazzák.

 

Sokrétű jótétemények

 

Mint minden gumigyantából származó olaj, a fenyőtömjén illóolaja is késlelteti a szervezet sejtöregedési folyamatát. Mégpedig úgy, hogy korlátozza a sejteknek és a szöveteknek az életkor előrehaladtával bekövetkező károsodását (pl. ízületi porckopás, vagy autoimmun betegségek esetén). Emellett kórházi környezetben különösen ismert csíraölő, fertőtlenítő, vírusölő hatásáról, de a fertőzés elleni védekezésben is felhasználható. Hegképző tulajdonsága révén pedig hatékony mély sebek gyógyításában. 

Ahogy az évszázadok tapasztalata mutatja, a fenyőtömjén esszenciális olaja jótékonyan hat a központi idegrendszerre is, és azzal összefüggésben befolyásolja pozitívan a lelki-érzelmi gondokkal, pl. rögeszmékkel küzdők állapotát. Nyugtatja az elmét, antidepresszáns, szorongásoldó, ugyanakkor kedvező hormonális, immunserkentő, fiziológiai hatása is van.

Laboratóriumi kutatásokon alapuló, egyes – köztük vitatott – tanulmányok azt sugallják, hogy ez az esszenciális olaj rákellenes hatást is kifejt, képes csökkenteni a daganatos sejtek méretét, a rákbetegség terjedését. Ilyen potenciális gyógyhatása kipróbálásának érdekében külsőleg pl. lehet úgy használni, hogy a problémás bőrfelületre kenjünk fel egy csepp esszenciális fenyőtömjén olajat, elkeverve 2 ml sárgabarackmag olajjal.

Ezt a kezelést mindennap, 3 hétig ajánlott elvégezni, majd 1 hét szünetet tartani, és újabb 3 hétig folytatni. Sugárterápiás kezelés idején nem alkalmazandó. Az ajánlott mennyiségben felhasználva egyébként a fenyőtömjén illóolajnak nincs mellékhatása.

 

Olajos gyógykeverékek és alkalmazásuk

 

– Ízületi porckopásra – antidegeneratív és fájdalomcsillapító hatású keverék.

Recept
Tegyünk a tenyerünkbe kevés körömvirág olajos oldatot, adjunk hozzá 2 csepp esszenciális fenyőtömjén illóolajat, 2 csepp citromos eukaliptusz illóolajat és 2 csepp római kamilla esszenciális olajat. Vegyísük az összetevőket.

Alkalmazás
Kenjük a keveréket az érintett, fájdalmas területekre, 2-3-szor naponta, 15 napon át. 2 havonta tanácsos ismételni. 

– Vírusos fertőzésekre –vírusellenes keverék meghűlés és influenza esetén.

Recept
Tegyünk a tenyerünkbe kb. 3 ml sárgabarackmag növényi olajat. Adjunk hozzá 2 csepp fenyőtömjén esszenciális olajat, 2 csepp eukaliptusz esszenciális olajat és 2 csepp teafa olajat. Jól vegyítsük össze az alkotórészeket.

Alkalmazás
Kenjük a készítményt a mellkasra, a tüdőtájékra, majd feljebb, a torok irányában, 3-4-szer naponta, 5-7 napon át.

– Sebgyógyulásra – fertőtlenítő és hegesedést elősegítő készítmény.

Recept
Helyezzünk a tenyerünkbe egy kevés argánolajat, adjunk hozzá 2-2 csepp fenyőtömjén esszenciális olajat, rózsa muskátli- továbbá levendula-olajat. Ezután jól keverjük össze őket.

Alkalmazás
A keveréket kenjük a sebre, 2-3-szor naponta, szüksége setén 10 napon át.

 – Ráncok csökkentésére – elegy, mely enyhíti a bőröregedés okozta tüneteket.

Recept
Tegyünk a tenyerünkbe kb. 3 ml argánolajat. Adjunk hozzá 1 csepp fenyőtömjén esszenciális olajat és 1 csepp sárgarépa olajat. Keverjük össze a komponenseket.

Alkalmazás
Esténként kenjük a keveréket az arcunkra, bemasszírozva az áll felől a halánték felé haladva, 1-2 percen át, 10 napon keresztül.

–  Depresszióból való kilábalásra – a parfümgyártásban is gyakran használatos a fenyőtömjén illóolaj; illata nyugtatja a lelket, tonizálja a testet.

Recept
Lélegezzük be az illatát a flakonból, 1 percen át, 2-3-szor naponta.

Alkalmazás
21 napon át, szükség esetén ismételve.

Óvintézkedések
– Mindig kérjük ki orvosunk tanácsát terhesség vagy szoptatás, gyógyszeres kezelés idején, illetve 12 éven aluli gyerekek esetében.
– Esszenciális olajok használata előtt tegyünk egy cseppet belőlük a könyökhajlatba. Ha 30-45 perc után bármilyen kipirosodás, bőrirritáció jelentkezik, kerüljük az alkalmazást.
– Ügyeljünk arra, hogy semmilyen növényi olaj ne kerüljön a szembe.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >