Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Betlehemi szép csillag Nyomtatás E-mail
Írta: Lugosi Balázs   
2019. december 03.
Megnyílt a Szent Korona Galériában a XVII. Betlehemi szép csillag kiállítás. A kiállítást Váczi Márk néprajzkutató, kulturális antropológus nyitotta meg, Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke és Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház mondtak köszöntőt. A tárlat december 22-ig tekinthető meg.

 

 

A „Betlehemi szép csillag” pályázatot tizenhetedik alkalommal írta ki a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Székesfehérvár Önkormányzata, a Magyar Katolikus Rádió és a Szent Donát Alapítvány.

Ifjúsági és felnőtt kategóriában kézműves, műkedvelő és alkotócsoport is volt a betlehemi jeleneteket természetes anyagokból elkészítő pályázók között. Az alkotások eltérő műfaja okán helyezetteket nem hirdettek, ám több alkotást is díjaztak.

"A XVII. alkalommal kiírt Betlehemi szép csillag pályázatunk célja, hogy az adventi időszakban, Jézus eljövetelére való várakozásban segítse a karácsony ünnepére való felkészülést.” - emelte ki Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke. A kézműves munkák egytől egyig Jézus születésének történetét tárják elénk, de egyediségük révén mind-mind más formában jelenítik meg karácsony éjszakájának csodáját.

A csodás esemény örömhírét a fehérvári gyerekek még az előző század második felében is házról házra járva vitték el a város lakóihoz. Házilag kis istállót készítettek, amivel házról házra jártak. A betlehem alsó részére lyukakat vágtak, ezeken keresztül kis pálcákon mozgatták a bábokat. A Szent István Király Múzeum néprajzi állandó kiállításában 2009 óta látható egy ilyen betlehem, amit Sárszentágotán használtak. Összesen 18 bábu tartozik hozzá: Szűz Mária, Szent József, a pásztorok és a három királyok.

Egy másik szép betlehemes játék a felsővárosi bölcsőcske, amelynek szövegét és dallamát Volly István közölte 1945-ben. Ezt 1978-ban Pesovár Ferenc is dokumentálta a városrészben. A kislányok egy aprócska bölcsővel járnak házról-házra. Két angyal jelenti be a Szent Család érkezését, majd bejön József és Mária. Mária egy székre ülve a kis Jézus bölcsőjét ringatja. Az angyalok a kisded születéséről énekelnek, utána a pásztorok érkeznek az ajándékokkal. Végül Mária körbehordozza a bölcsőt, a család minden tagja megcsókolja a Jézuskát, és ajándékot adnak.

Szinte érezzük, milyen hittel és alázattal nyúltak az alkotó az anyagokhoz, hogy megjelenítsék a kis Jézus, Szűz Mária, Szent József, háromkirályok és a pásztorok alakját. A jelenetekben legtöbbször a csillag is valamilyen formában helyet kap, általában hullócsillagként, ahogy azt itt is láthatjuk. Őszintén hiszem, hogy a most kiállított művek elkészítésekor a pályázók megélték az alkotás mindenek feletti, gyermeki örömét.

"Amikor körbe tekintek ebben a kiállításban, amit látok és amit a látottak nyomán érzek, valóban gyönyörködteti nemcsak a szememet, de a szívemet is. Kívánom, hogy ez a tárlat önökben is hasonlóan lélekemelő gondolatokat ébresszen. Ha tetszett, amit láttak, mondják el családtagjaiknak, ismerőseiknek, jöjjenek el többször, és tekintsék meg együtt ezeket a szívből, szeretettel készített munkákat.” - emelte ki kiállítást megnyitó beszédében Váczi Márk néprajzkutató, kulturális antropológus.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Novák Aporka, Orlik Laura és Erdei Máté. A Szent Korona Galéria kiállítóterének másik felében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak alkotásai láthatók, ugyancsak december 22-ig.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >