Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Mi alapján válasszunk LED fényforrást?
Mi alapján válasszunk LED fényforrást? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. december 10.
Fényáram, fogyasztás, színhőmérséklet, sugárzási szög, élettartam, színvisszaadási index. Néhány fontos jellemző, melyet mindenképpen figyelembe kell vennünk a LED fényforrás kiválasztásakor.

 

 

múltkor már említettem, hogy az elmúlt években komoly üzletággá fejlődött a karácsonyi dekoráció. Míg régen szinte csak izzósorokat lehet vásárolni, manapság már rengeteg asztali és ablakdísz, dekorációs gyertya, házfalat megvilágító projektor kapható a boltokban. E termékek már mind LED-esek, mert az EU betiltotta a hagyományos volfrám szálas izzókat.

A LED és a hagyományos volfrám szálas izzók közötti lényeges különbség az energiafelhasználás területét érinti: Míg egy hagyományos izzó 40W fogyasztással „állít elő” egy bizonyos fényerőt, addig egy LED termék ennek a töredékével, nagyjából 9W-tal képes ugyanakkora fényerőt biztosítani. A LED izzóval hatodára csökkenhet a fogyasztás, mivel egy 10W-os LED izzó egy 60W-os hagyományos izzó fényerejét biztosítja. – Miközben a LED termékek élettartama is sokkal hosszabb.

Az izzók között hatalmas különbség van méret/fényerő/szín/forma/minőség/ár tekintetében, így a laikus fogyasztó igencsak gondban van, ha választania kell a kínálatból. Mire figyeljünk a döntés meghozatalakor? – Erről kérdeztem Séllei Norbertet, aki több mint tíz éve dolgozik a világítástechnikai üzletágban.  

Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy mire is szeretnénk használni a fényforrásunkat.” – mondta –

 

„Fontos, hogy milyen hagyományos izzót szeretnénk helyettesíteni, s hogy a lakásunk, házunk melyik helységét szeretnénk megvilágítani vele.
 

A forma, méret, az általa kibocsátott fény mennyisége elég szerteágazó, így nagyon nehéz a vásárló dolga, ha ki akarja választani a számára legmegfelelőbbet.”

A szakértő kifejtette, hogy a formát tekintve minden üzletben megtalálható a gömb alakú, vagy az ún. gyertya formájú LED fényforrás, de egyre népszerűbbek a LED szalagok is. Sőt, a mai világban csaknem minden régi típusú fényforrást kiválthatunk LED termékkel.

 

Néhány fontos jellemzőt mindenképpen tudnunk kell a LED fényforrásról, legyen az világítótest vagy a hagyományos izzót kiváltó LEDfényforrás. Ezek a jellemzők: a fényáram, a fogyasztás, a színhőmérséklet, a sugárzási szög, az élettartam és a színvisszaadási index.
 

A fényáram a köznyelven a LED fényforrás által kibocsátott fény erőssége (ezért „fényerő”-nek hívják sokan). Ennek mértékegysége a lm (lumen). Minél nagyobb egy termék lm értéke, „annál jobban látunk felkapcsolásakor”. Az azonos fogyasztású fényforrásoknak eltérő a fényárama – attól függően, hogy milyen elven működnek.

  • hagyományos izzó: 13 lm/W
  • halogén izzó : 18 lm/W
  • energiatakarékos izzó: 50 lm/W
  • kompakt fénycső: 60 lm/W
  • LED: 35–200 lm/W

A fogyasztás kapcsán már az előző cikkben is említettem, hogy mint minden műszaki eszköznek, úgy a LED fényforrásoknak is van fogyasztási tényezője. Nyilván mindenki a legkisebb fogyasztású terméket szeretné megvásárolni, mondván, hogy az sokkal kevésbé emeli meg a villanyszámlánkat. Itt azonban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy minden esetben szem előtt kell tartanunk a fényerő kérdését is! Az optimális az, ha olyan terméket választunk, amely az 1 W fogyasztás mellé nagyjából 90-100 lm fényerőt biztosít. 

 

 
A színhőmérséklet a látható fény egy jellegzetessége, s ezáltal a LED fényforrás által kibocsátott fényének is. A színhőmérséklet lehet „sárgás”, „fehéres” s egészen „kékes” is.
 

A színhőmérséklet befolyásolja a hőérzetünket és a koncentrációs képességünket is. Mivel a kékről főként a jégre/vízre asszociálunk, így az alacsony hőmérséklet-érzetű, a vörösebb árnyalatok pedig melegebbnek tűnnek a tűz/izzás szimbóluma miatt.

 

 

 

A cikk folytatása  elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/12/07/mi-alapjan-valasszunk-led-fenyforrast/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >