Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székrekedés ellen: szennalevél
Székrekedés ellen: szennalevél Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2020. január 02.
A karácsonyi időszakban hajlamosak vagyunk elfeledkezni az egészséges táplálkozásról. A rokonok / barátok invitálásának (és elvárásainak) eleget téve gyakran „túlesszük” magunkat, megterheljük a gyomrunkat, ami nemcsak rossz közérzetet eredményez(het), hanem székrekedéshez is vezet(het). – Ilyen esetben jól jön a szennalevél!

 

 

„Szoruláskor a legtöbb ember azonnal elrohan a patikába és valamelyik közismert hashajtó készítménytől várja a megoldást. Az keveseknek jut eszébe, hogy ezeknek a szereknek a tartós fogyasztása igencsak káros a szervezetnek.” – tudtam meg Felföldi Melinda Melitta táplálkozási tanácsadótól - „Ha sok hashajtót használunk, akkor felborul a bélflóra egyensúlya, gyengül a székletürítési reflex, kitágul a bélfal, elkényelmesedik, ellustul a belek izomzata. Ennek következtében lelassulnak a széklet továbbításához szükséges bélmozgások, ami aztán újabb székrekedést von maga után. Sőt, fokozódik a víz- és sóveszteség, amely kiszáradáshoz vezethet, és a fokozott alhasi vérbőség következtében bizonyos egészségügyi kihívások (pl. aranyér, emésztőrendszeri gyulladások) esetén szövődmények is kialakulhatnak.”

 

Milyen megoldásokhoz fordulhatunk székrekedés esetén?

 

Gyermekeknél gyakran alkalmazott módszer a „lázmérőzés” vagy glicerines kúp használata (a végbél falának izgatásával). Az idősebbeknek, illetve az állapotos nőknek paraffinolajjal lehet lágyítani a székletét - hogy elkerüljék azokat a szövődményeket, amelyek kialakulhatnak az erőlködéstől.

 

A ricinusról tudni kell, hogy lágyítja a székletet, de előidézheti a belek és a környező szervek (értve itt a méhet is) simaizomzatának görcsét. – Ezért nem ajánlott a fogyasztása várandósság idején.
 

A ricinus alkalmazása során figyelni kell a folyamatos folyadékpótlásra!

 

A magnézium- és nátriumsókat tartalmazó ozmotikus hashajtók vizet vonnak el a szervezetből, így növelve a széklet mennyiségét, amely izgatja a bélfalakat. Ennek következtében gyorsul a belek működése, a széklet pedig távozik a szervezetből.

 

Az egészségmentor azt tanácsolja mindenkinek, hogy elsősorban természetes forrásokhoz forduljunk, ha segítségre van szükségünk. A székrekedést – többek között - rostdús táplálkozással is megelőzhetjük / megszüntethetjük: igyunk minden reggel éhgyomorra fél liter langyos vizet, amely megindítja a széklet mozgását.

 

Ha pedig a növényvilágban keressük a választ, akkor bátran alkalmazzuk a szennalevelet, mely világszerte az egyik legelterjedtebb hashajtó és béltisztító alapanyag.
 

Felpuhítja a székletet, segít megelőzni az aranyér és a végbélrepedés kialakulását.  Az egyik legjobb természetes méregtelenítő, hiszen a felgyorsult bélmozgással a lerakódott méreg- és salakanyagok, valamint a paraziták és petéik is eltávoznak az emésztőrendszerből.

 

A szennát már évezredek óta használja a hagyományos indiai gyógyászat hashajtó / béltisztító / méregtelenítő / fogyókúrás / bőrvédő / immunerősítő hatása miatt. Európában a múlt században ismerték fel tisztító hatását: gyógyitalt késztettek belőle, és főként szorulás esetén kortyolgatták.
 

E növény Afrikában és Indiában őshonos. 1-2 méter magasra nő, és csodás sárga, fürtös virága miatt kerti díszként is funkcionál. Lényegében igénytelen, nagyon szereti a meleget és a sok fényt.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/12/21/szekrekedes-ellen-szennalevel/?fbclid=IwAR1ERiVeHMtn-0ewEK8Qli9zBoslM7bo7OTdmYPtyTJXH957n0FwFyFDayo

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >