Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ötpárti beszélgetés Bernard LaFayette-tel
Ötpárti beszélgetés Bernard LaFayette-tel Nyomtatás E-mail
Írta: Dr. Maurer Szemere, Fidelitas Külügyi Kabinet   
2009. február 26.

ImageBernard Lafayette -tel, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik egykori vezetőjével találkoztak a parlamenti pártok ifjúsági szervezetei a Corvinus Egyetemen megnyíló úgynevezett American Kuckóban.

A Fidelitast dr. Maurer Szemere és Szánthó Miklós képviselték. Prof. Bernard Lafayette egészen az 1960-es évek elejétől az afroamerikai civiljogi mozgalom egyik meghatározó képviselője, a University of Rhode Island "Center for Nonviolence and Peace Studies" nevű intézményének az igazgatója.

Jelenleg társaival együtt abból a célból járja a világot, hogy erőszak-mentességre oktassa a helyi közösségek és a rendészeti szervek vezetőit Kubától Nigériáig. Saját elmondása alapján a tréning egyik célja, hogy megértesse, a "rendőrök a botot ne a megfélemlítésre, hanem a polgárok védelmére fordítsák".

Dr. Maurer Szemere kérdésére, mely szerint az erő alkalmazása – véleménye szerint -, mely esetekben elfogadható, Prof. Lafayette példaként a kicsiny Magyarország 1956-os jogos önvédelmét említette. A beszélgetés további részében a magyarországi romák helyzete és az integráció kérdései kerültek előtérbe.

Az amerikai baptista egyházban is magas tisztséget betöltő professzor a témával kapcsolatos több megoldási javaslatát is kifejtette. Véleménye szerint nagyon fontos az eltérő közösségek alapvető értékeit meghatározni és megismerni. Kulcsfontosságúnak tartotta e mellett olyan közösségi vezetők szerepvállalását is, akik felelősséggel és kellő példamutatással látják el hivatásukat. A diskurzus záró momentumaként Prof. Lafayette személyes emlékeit is megosztotta egykori társáról és vezetőjéről, Martin Luther King-ről.

Elmondása szerint - amellett, hogy egy nagyon jó kedélyű, kedves ember volt - soha sem vonta ki magát a közösségi feladatok alól, és mindig első volt, ha a munkáról volt szó.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >