Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az Albacomp okosfejlesztései Üzbegisztánban
Az Albacomp okosfejlesztései Üzbegisztánban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2020. január 14.
Az üzbég nagykövet az Albacomp Innovációs Központban folytatott tegnap tárgyalásokat gazdasági együttműködésről és az informatikai cég kínálta piaci lehetőségekről, amely többek között székesfehérvári fejlesztésű okos mérőóra-leolvasók, okosparkoló-, illetve okoskonténer-figyelő megoldások üzbég felhasználását érintik.

 

 

A gazdaságilag fejlett Navoiy városa kész mind az ipari, azon felül pedig kulturális kapcsolatok kialakítására is, fejezte ki a nagykövet. Székesfehérvár gazdaságának működését Lehrner Zsolt alpolgármester mutatta be, Minárovits Márton ügyvezető pedig a hardverfejlesztőknél és az elektronikai gyártóüzemben kalauzolta végig a vendégeket.


Megbeszélést tartott tegnap gazdasági együttműködésekről és piaci lehetőségekről az Albacomp Innovációs Központban Sherzod Ikromovich Asadov, az Üzbég Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete, Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Minárovits Márton, az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. ügyvezetője.

Sherzod Ikromovich Asadov
nagykövet – aki január 9-e óta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet gazdasági és ökológiai bizottságának az elnöke – kifejezte meggyőződését, hogy előnyös együttműködés jöhet létre a magas színvonalú technológiával dolgozó céggel. Üzbegisztán hatékony belépő lehet Székesfehérvár számára a 100 millió lélekszámú közép-ázsiai térség legnagyobb országaként, mondta, és más régiók, illetve a fővárosok közötti együttműködést követően az Albacomppal kötött üzleti kapcsolattal elindulhat Székesfehérvár és Navoiy együttműködése. A nagykövet felolvasta a helyi kormányzó részéről a dr. Cser-Palkovics András polgármesternek címzett levelet, amely méltatta a székesfehérvári informatikai cég szakmai színvonalát, és tartalmazta azt a szándékot, hogy a két város között testvárosi viszony jöhessen létre, és a gazdasági mellett kulturális kapcsolat is kialakulhasson. Navoiy tartománya vámszabad övezettel rendelkezik, kifejezetten az innovatív és magas minőségű termékek gyártásának bevonzására, amely jelentős adó- és vámkedvezményeket jelent a külföldi partnerek számára; ezenkívül magasan kvalifikált mérnökeik vannak, állt továbbá a levélben a térség előnyeiről.

Székesfehérvár számára minden olyan partner kiemelt fontosságú, amely hozzájárul, hogy a város egy újabb lépést tegyen előre a gazdasági fejlődésben, mondta Lehrner Zsolt alpolgármester, és összefoglalta a város gazdasági működésének a jellemzőit. Kiemelte, hogy a gazdaság fejlettsége az alapja az általános jólléti, illetve az egészségügyi, szociális, oktatási és kulturális életnek, fejlődésnek, és az ország gazdasági versenyképességéhez jelentősen hozzájáruló város és térsége iparáról szólt. Hangsúlyozta az automatizálás, a robotizálás fontosságát és a smart cityhez kapcsolódó terveket, valamint azt, hogy az Ipar 4.0 erős hatással van a munkaerőpiac átrendeződésére – amire az önkormányzat, a cégek és a felsőoktatási, illetve a szakképző intézmények partnerségben terveznek képzéseket. Székesfehérvár nyitott az újabb együttműködések kialakítására, és nyitott további új technológiai megoldások befogadására, zárta szavait az alpolgármester.

A nagykövet válaszában a 60 éve alapított, 140 ezres lélekszámú Navoiy-ról elmondta, hogy –Székesfehérvárhoz hasonlóan – az országuk legfejlettebb technológiájával bír, a GDP, az egy főre jutó jövedelem és a beruházások tekintetében Üzbegisztán legfejlettebb városa, világhírű aranyfinomítóval, uránbányászattal, 16 ezer munkást foglalkoztató vegyipari komplexummal és jelentős cementgyárral is rendelkeznek. A vámmentes övezet 15 éve jött létre, és ma már az egész kormányzóságra kiterjed.

Kudrjavcev Jenő
, a Külügyminisztérium Oroszország, Kelet-Európa és Közép-Ázsia Főosztály vezetője az örömét fejezte ki a kapcsolatbővítés lehetőségéről, és elmondta, hogy a nap folyamán politikai egyeztetést folytatnak a nagykövettel az aktuális kérdésekről. Február közepén kerül sor Taskentben egy magyar-üzbég gazdasági ülésre, és az üzleti fórumra meginvitálta az Albacomp vállalatának a képviselőit.

Azzal a termékportfólióval, amelyben piacvezetők vagyunk, tudunk az üzbég piacon is sikereket elérni, mondta Minárovits Márton, az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. ügyvezetője, és hozzátette, hogy a február közepi szakmai fórum jó lehetőséget teremt arra, hogy a helyi jövőbeli üzleti partnerekkel személyesen is találkozhassanak. A vámmentes övezet előnyöket jelent, de az eredményesség azon múlik, hogyan tudják a helyi piacon bevezetni a fejlesztéseiket, tette hozzá. A projektben azon dolgoznak, hogy az együttműködés aláírásaira már ebben az évben sor kerülhessen.

A látogatás során a vendégek megtekintették a hardverfejlesztő csapat munkáját: különféle egyedi szenzoros megoldásokat fejlesztenek – amelyekkel többek között az üzbég piacra is szeretnének belépni, mint például az okos mérőóra-leolvasók, okosparkoló-, illetve okoskonténer-figyelő megoldások. Majd a küldöttség megnézte az elektronikai gyártóüzemet, ahol a sorozat- és a prototípusgyártás alkatrészeinek az előállítása folyik.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >