Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Állítsák le a nemzeti vagyon gátlástalan kiárusítását! Nyomtatás E-mail
Írta: Tiltakozó levél   
2008. május 28.

Az alábbiakban egy tiltakozó levelet teszünk közzé, amelyet néhány perccel ezelőtt juttattak el szerkesztőségünkhöz. Témája a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. június 3-i nyilvános árverése, pontosabban a "kiáírusítás"-keltette felháborodás.

Állítsák le a nemzeti vagyon gátlástalan kiárusítását! /(Közéleti személyek tiltakozása)/

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. június 3-ra nyilvános árverést tervez, amelynek során a nemzeti vagyonba tartozó társaságok részesedéseit értékesítené. E nyilatkozat aláírói tisztában vannak azzal, hogy az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény üzleti vagyonná nyilvánított, azaz szabadon értékesíthetővé tett jelentős, az ország működése és a közfeladatok ellátásához fontos vagyontárgyakat. Ily módon a tervezett június 3-i árverés forma szerint jogszerű, és világos, hogy a törvény szerint a kisebbségi állami részesedések értékesítési eljárását 2008. december 31-ig meg kell indítani.

Ugyanakkor felhívjuk a nemzeti vagyon értékesítésére felruházott személyek és szervezetek, elsősorban a kormány figyelmét arra az alkotmányos alaptételre, amely szerint az állam tulajdona a nemzet vagyona, így valamennyiünk politikai alapjoga, hogy a nemzet vagyonának sorsába beleszólásunk legyen. A kormány és a hajdani koalíciós parlamenti többség ezt a jogot a vagyontörvény tavaly szeptemberi elfogadásával megvonta a nemzet polgáraitól. A tulajdonosi joggyakorló szervezet ráadásul a vagyongazdálkodás középtávú stratégiáját sem hozta nyilvánosságra, így az állampolgárok még az értékesítés indokait sem ismerik.

Mindemellett a ma már a lakosság alig pár százaléka által támogatott kisebbségi kormány, illetve az általa irányított Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a bevezetőben említetteken túlmenően is folytatja a nemzeti vagyon elherdálásának gyakorlatát. Teszi ezt ráadásul olyan módon, amellyel kapcsolatos visszaélések lehetőségei a lakás-árverések kapcsán rég ismertek az ország polgárai előtt.

Méltatlannak tartjuk mind az értékesítésre való meghívás kikiáltó hangnemét, mind az értékesítés módszerét. A legdurvábban etikátlannak, egyenesen a joggal való visszaélésnek azonban az értékesítés tényét gondoljuk, különös tekintettel arra, hogy nyolc hónapja az Alkotmánybíróság előtt fekszik a vagyontörvényt kifogásoló beadvány. A tisztesség azt kívánná, hogy a kormány és a Vagyonkezelő az értékesítéssel bevárja az Alkotmánybíróság állásfoglalását. A kormány azt állítja, hogy "a magyarországi privatizáció történetében először kerül sor ilyen nagy számban állami tulajdonú társasági részesedések árverés útján történő/ /értékesítésére." Mi fontosabbnak tartjuk, amit a közvélemény-kutatások, és a parlamenti fejlemények bizonyítanak: a magyarországi demokrácia történetében még soha ilyen nagy mértékben nem fordult el a társadalom a kormányától, mint ma.

Ezért kérjük mind a kormányt, mind a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntéshozóit, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a nemzeti vagyonnal kapcsolatos rendelkezési jog gyakorlásakor. Állítsák le a nemzeti vagyon gátlástalan kiárusítását! A nemzeti vagyon értékesítésére vonatkozó bármilyen érdemi döntéssel meg kell várni az Alkotmánybíróság határozatát, valamint azt, hogy a Magyar Köztársaság ismét rendelkezzen a társadalom többsége által elfogadott és támogatott, hiteles, a parlamenti többséget maga mögött tudó kormánnyal.

Budapest, 2008. május 28.

1. Ács Margit író, szerkesztő

2. Ács Sándorné, agrármérnök

3. Ángyán József, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő

4. Bagi Béla, országgyűlési képviselő

5. Bencsik János, Tatabánya polgármestere

6. Bencze Izabella, jogász

7. Czakó Gábor, író

8. Dux László, egyetemi tanár

9. Egedy Gergely, főiskolai tanár

10. Elek István, közíró

11. Ertsey Attila, építész

12. Farkas Ádám, képzőművész

13. Gáspár Csaba László, filozófus, egyetemi oktató

14. Gulyás János, filmrendező

15. György Lajos, tudományos tanácsadó

16. Kajner Péter, közgazdász

17. Kelemen András, országgyűlési képviselő

18. Kollár István, egyetemi tanár

19. Krizsán András építész

20. Lányi András, egyetemi oktató

21. Lovas Rezső, fizikus, akadémikus

22. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke

23. Mádl Ferenc, volt köztársasági elnök

24. Márai Géza, ny.tanár, agrármérnök

25. Mellár Tamás, egyetemi tanár

26. Molnár Oszkár parlamenti képviselő, Edelény polgármestere

27. Osskó Judit építész, újságíró

28. Ö. Kovács József, történész, egyetemi oktató

29. Pákozdi Imre, villamosmérnök

30. Porogi András, tanár

 31. Schneller István, építészmérnök, egyetemi tanár

32. Sipos József történész, egyetemi docens

33. Vajna Zoltán, akadémikus

34. Varga Géza agrármenedzser

35. Varga Zoltán, biológus, egyetemi tanár

36. Zlinszky János, egyetemi tanár, volt alkotmánybíró

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >