Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Aggódnak a tóért, és közös fellépést sürgetnek
Aggódnak a tóért, és közös fellépést sürgetnek Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2009. február 28.

ImageA Fejér Megyei Önkormányzat fenntartásában működő Velencei-tavi Vízi Sportiskola Nonprofit Kft. agárdi sporttelepén rendezték meg azt a fórumot, amelynek témája a nemrégiben elfogadott Fejér Megyei Területrendezési Terv és ahhoz szorosan kapcsolódva a sukorói északi evezőspálya ügye volt. Az eseményen országos és helyi sportvezetők, településvezetők, politikusok, környezetvédők mellett megjelentek világhírű sportolók is.

Mindannyian a tóért aggódnak, és közös fellépést sürgetnek, hiszen a Sukoróra tervezett Kings City álláspontjuk szerint valós veszélyt jelent a tóra. - Nem valami ellen, hanem valami mellett szeretnénk kiállni. A Velencei-tó veszélyben van, és ez ma már komoly veszély. A tervezett beruházás gondolata nem a magyar nép fejéből pattant ki, a magyar kultúra hagyományai összeegyeztethetetlenek a kaszinóval és a Disneyland-el. Az Egyesült Államokban, a sivatag közepén lévő Las Vegasban vannak jó helyen a kaszinók és nem ennek a csöppnyi tónak a partján.

Ha nem védjük meg a kultúránkat, akkor a jövőnk van veszélyben. Ez a tét, és nem az iparűzési adóbevétel növekedése. Nem lehet mindent pénzben mérni. A jelentős beruházások és a munkahelyek kellenek, de nem mindenáron – hangoztatta Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Balsay István alelnök ismertette a területrendezési terv szakmai hátterét, majd rátért a nagyrészt a sukorói evezőspálya helyére tervezett beruházásra. Hangsúlyozta: kormányzati szinten komoly hátszele van a kaszinóvárosnak, hiszen a legújabb hírek szerint kiemelt projektté szeretnék nyilvánítani, ezzel kijátszva a Fejér Megyei Önkormányzatot, és a most elfogadott megyei rendezési tervet. A nyilvánosságot nevezte meg legnagyobb fegyverüknek, ezért a közeljövőben több lakossági fórumon igyekeznek felvilágosítani az embereket, mi készül itt valójában a tudtuk nélkül. Jelezte: hamarosan felveszik a kapcsolatot Sólyom László köztársasági elnökkel, valamint megkeresik a jövő nemzedéke ombudsmant is.

 - Azért vásároltam 1992-ben víkendházat Sukorón, hogy nyugdíjas éveimben nyugalom, békesség fogadjon, ha idejövök. Budaörsön, ahol élek, egy ennél sokkalta kisebb kaszinót be kellett záratni a megnövekedett bűnözés miatt. Nincs szükségünk melegágyra, ahol megtelepednek a bűnözők. És különben is, ne adjunk már el mindent, amit csak tudunk. Nincsenek sportpályáink, nincs már semmink a saját országunkban. A gyerekeink nem tudnak sehol mozogni, sportolni, komoly veszélyben van az egészségük – jelentette ki Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, a vívók volt szövetségi kapitánya.

Nagy Sándor a megyei önkormányzat sporttanácsnoka elmondta, komplett terveik vannak a sukorói evezőspálya fejlesztésére még ebben a nehéz helyzetben is. Szerinte ilyen egyesület és létesítmény nincs több az országban, ezért foggal-körömmel meg kell védeni az utókornak. Kiemelte: a 4000 állástalan krupié, akinek munkát kínálnak, nem ezen a környéken lakik.

- A beruházó évente 8 millió (!) vendéggel számol, amely komoly környezeti károkkal járhat. A Velencei-tó nagyon kicsi, rossz a vízutánpótlása, és eléggé védtelen a külső behatásokkal szemben. Azt is szeretném jelezni, hogy még egyszer nem lehet megmenteni a tavat a kiszáradástól, mert Kincsesbányán nincs már karsztvíz. Az általam ismert tervek alapján úgy látom, a biológiai, kémiai háztartást fel fogja borítani ez a beruházás, amely egyenlő lesz a tó halálával. Az együttélés szabályait nem rúghatjuk fel, ezért minden erőnkkel támogatjuk a megyei önkormányzatot – hangsúlyozta Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke.

Felszólalt a fórumon egy kétgyermekes anyuka, aki három éve él Sukorón. Azért költöztek ide, mert jó levegőre, nyugalomra és a gyönyörű kilátásra vágytak. Eddig szerettek itt lakni, és ezután sem szeretnének elköltözni. Felháborítónak nevezte azt a tényt, hogy a sukorói polgármester egyáltalán nem tájékoztatta a lakókat a tervezett beruházásról, holott ehhez joguk lett volna.

A Levegő Munkacsoport jelenlévő képviselője arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a pénzügyi válság mellett klímaválság is van. Mindegyik azért következett be, mert az emberek mohók voltak. Jelezte: a Velencei-tó nagy érték, ezért vigyázni kell arra, hogy mohósággal ne tehessék tönkre.

- Különben is, ki fogja szavatolni, hogy a válság közepette el is fognak itt 400 milliárd forintot költeni – tette fel a kérdést. - Úgy vélem, egy polgármesternek és a képviselő-testületnek is a falu lakosait kell képviselnie, az ő érdekükben kell cselekedniük. Le kell mondatni őket, mert megengedhetetlen, hogy valaki lehetőséget adjon egy ilyen borzalom létrehozására – fogalmazott Kovács Zoltán kajakozó világbajnok.

Oszkó Judit 25 éve sukorói lakos, és nyaranta vadkacsák és nádszigetek között szokott úszni, amelyet csodának nevezett. Építészként is rettenetesnek nevezte, hogy Európa legnagyobb szórakoztató komplexumát éppen erre a partszakaszra szeretnék felépíteni.

- Egy picit megvédeném a sukorói polgármestert, hisz nincs könnyű helyzetben. Fejlesztéseket várnak tőle a lakosok, és úgy tűnik, ez ügyben nagy lépésre készül. Ha azt hiszi, ezután aranyból lesz a kilincs is Sukorón, akkor nagyot téved. Ellenben a nyugalom szigete helyett a bűnözők paradicsomát irányíthatja majd a jövőben. Nem tartom jó iránynak, ami az utóbbi években a Velencei-tó keleti partján elindult: hétemeletes betondzsungel épült Velencén és ezzel még nincs vége a történetnek. Az északi parton nincs szükség hasonlóra. Ami minket illet, mi olyan szabályozási tervet fogadtunk el a déli partra, amely az ilyen befektetőket távol tartja a várostól – hangoztatta Tóth István, Gárdony polgármestere.

Az Élőlánc Magyarországért Mozgalom részéről Kelemen Tas kifejtette, sokkal komolyabb a helyzet, mint azt egy laikus elsőre gondolná, ezt jól jelzi, hogy a kormány kiemelten támogatja a tervezett beruházást. Márpedig ezt megállítani csak komoly lépésekkel lehet, amelyhez a mozgalom minden segítséget meg kíván adni, elsősorban a lakossági tájékoztatás területén.

- Én itt nőttem fel, és jelenleg is itt élek, nevelem gyermekeimet. Elképzeltem, mi lesz itt, amíg ezt a komplett várost felépítik. Elképzeltem, ha kész lesz, mi lesz akkor. Egyik sem volt kellemes. Egy életen át vigyáztam erre a kincsre, amit Velencei-tónak hívnak, de azonnal elköltözöm innen, ha ez a szörnyűség megvalósul. Jártam ugyanis Atlantic Cityben, és ott láttam, milyen vendégeket vonz egy ilyen kaszinóváros. Én, személy szerint nem szeretném a környezetemben látni ezeket az embereket, de még az országban sem – mondta Fa Nándor, aki Gál Józseffel együtt az első magyar volt, aki körbevitorlázta a Földet.

A fórum végén a résztvevők megállapodtak abban, hogy közösen, és egymással egyeztetve teszik meg az újabb lépéseket. Mint elhangzott: „ebben az országban kiabálni kell, mert egyedül annak lehet csak eredménye”.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >