Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow A 2020. évi költségvetésről tájékoztatták az Érdekegyeztető Fórumot
A 2020. évi költségvetésről tájékoztatták az Érdekegyeztető Fórumot Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2020. február 04.
A Városházán tartotta soros ülését hétfőn délután az Érdekegyeztető Fórum. A szakszervezeteket képviselő testület tagjait Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András tájékoztatta a 2020. évi költségvetés tervezetéről. A város legfontosabb rendeletéről február 14-én, jövő pénteken tárgyal a Közgyűlés.

 

 

A közszférában dolgozókat képviselő szakszervezetek közötti információáramlást és konzultációt biztosítja az Érdekegyeztető Fórum, amely idei első ülését tartotta a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester részvételével. 

A találkozón elhangzott, hogy a 2020. évi költségvetés előkészítése hónapok óta folyamatosan zajlik, figyelemmel a várható helyi adóbevételekre, az állami finanszírozásra, a város előtt álló feladatokra és lehetőségekre. A helyi gazdaság várhatóan idén a 2019-es szinten teljesít majd, így a saját bevételeknél lassabb mértékű növekedés prognosztizálható.  A város alapműködése biztosított ebben az évben is, és folytatódnak az ütemezett fejlesztések.

A büdzsé 25,8 milliárd forint saját bevétellel számol, ebből kiemelkedik a 20,1 milliárd forint iparűzési adó. Az intézmények fenntartására 14,16 milliárd forintot költ idén a város. A minimálbéremelést, a garantált bérminimumot és egyéb önkormányzati bérintézkedéseket 662,7 millió forinttal tervezi a büdzsé. A bérnövekedés részben állami finanszírozással valósulhat meg, ezen túl pedig továbbra is biztosítja a város a közalkalmazottaknak a SZÉP kártyát a cafetéria keretében. 

Az intézményeket érintő fejlesztésére – ezen belül számos óvoda felújítására – állami és uniós forrásból  11,6 milliárd, önkormányzati forrásból 1,9 milliárd forint jut 2020-ban, ezen felül jelentkezik a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása javarészt az 5,5 milliárdos kormányzati támogatásból.  Folytatódik az Ybl Miklós Intézményfejlesztési Program, a Saára Gyula Útfelújítási Program és a Kégl György Városi Egészségügyi Program. Összességében elmondható, hogy 2020-ban is biztosított lesz a stabil önkormányzati és intézményi működés. 

A Érdekegyeztető Fórum képviselői köszönetüket fejezték ki a város támogatásáért, az intézményi felújításokért, ugyanakkor rávilágítottak a bérfeszültségek csökkentésének fontosságára és a pedagógushiány okozta napi problémákra. A polgármester egy hét múlva, hétfőn nyújtja be a költségvetés tervezetét, melyet február 14-én, pénteken tárgyal a Közgyűlés.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >